Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

Crouch: Hamis emlékek

2019. november 03. - BBerni86

Barry Sutton egy hívásra reagál: egy nő öngyilkos akar lenni. Barry felmegy a tetőre, beszélget vele. Kiderül, Ann r1_17.jpgHamis emlék – szindrómában szenved. Egy nap úgy ébredt, hogy emlékezett egy férjre és egy közös gyermekre, akik nem is léteznek. Megkereste a férfit, aki a feleségével él együtt, aki nem ő. Annyira hiányzik neki a soha nem is volt fia, hogy öngyilkos lesz, Barry hiába igyekszik hatni rá. A nyomozót azonban izgatni kezdi ez a betegség, ami nemrég tűnt fel. A benne szenvedőknek két emlékkészletük van: a valódi, és egy kitalált. Sokan lesznek öngyilkosok közülük. Barry nyomozni kezd Ann hamis élete után. Eljut a férfihoz is, aki a hamis életben a férj volt. Ő ad egy címet a nyomozónak, de elmesélni képtelen, mi történt és miért vele. Már megbánta: nem tudta, mit vesztett, amíg nem vesztette le. De már nem tud változtatni.

Barry elmegy a címre, és egy különös ügybe botlik. Neki is felajánlanak egy kezelést: nincs olyan, amit megbánt? A lánya halálának éjjeléről faggatják. Elmeséli, hogyan hagyta Meghant elmenni egy barátnőjéhez tanulni. Egy r2_19.jpgcserbenhagyó gázoló hogyan végzett a lánnyal, ami után Barry házassága is szétesett.

Mire feleszmél, újraéli az emléket. Ott döbben rá, most tud változtatni is. A lánya után rohan, megmenti. Másnap rettegve ébred: de valóban a múltban van. Ahol él a lánya. Hálás a szervezetnek, aki ezt lehetővé tette, ha nem is érti, hogyan és miért.

Helena évekkel korábban egy gépen dolgozik, amellyel lehetne az emberek emlékeit rögzíteni és megőrizni. Az ösztöndíja lejár, nem tudja, hogyan tovább. A milliárdos feltaláló és zseni Marcus Slade kínál segédkezet és társult, amit a nő el is fogad. Egy titkos laborban a tengeren elit csapattal állnak neki a szék fejlesztésének.

r3_21.jpgKéső, mire Helena ráébred, mire lesz jó a találmánya még. Újra lehet élni az emléket, változtatni rajta, ez által egy alternatív idősíkot létrehozva. Marcus be is vallja: egy korábbi életben ő volt Helena egyik munkatársa. Ellopta a találmányt, végzett az asszonnyal, és használta a gépet. A jövőbeli tudásával zseni lett, de a széket nem tudta újraalkotni Helena nélkül. A nő hiába figyelmezteti a szék veszélyeire, Slade meg akarja osztani a felfedezést a világgal. Helena a géppel elszökik, újabb idővonalat hoz létre.

Ám amikor az idő körbeél, mindenkinek visszajönnek az emlékei. Így alakul ki a Hamis emlék – szindróma. Amint arra a pontra érnek, ahol valaki visszautazott, mindenki megkapja a másik idővonal emlékeit. Barry lánya képtelen elviselni a halála emlékeit, öngyilkos lesz. Slade újraalkotja a gépet, ami kikerül, és többen gyártani kezdik.

Egy titkos szervezet is, akik jóra akarják használni, komoly szabályaik vannak és Helenát is bevonják. De ahogy r4_18.jpgaz emberek emlékei visszatérnek más síkokból, a szék tervei nyilvánossá válnak, és mindenki időutazó széket kezd el építeni. A katasztrófa a küszöbön. Helena Barry társának szegődik, alternatív idővonalat hoznak létre, és igyekeznek a szék megszületését megakadályozni. De a kritikus ponton, az emlékek visszatértével csak egyre rosszabb a helyzet. Újabb és újabb próbák során nézik végig a világ végét.

Slade súgja meg a megoldást: egy olyan emlékbe kell visszamenni, amely egy halott múlt emléke. Onnan lehet mindent törölni. Barry teszi meg ezt az utat, és mindent visszacsinál. Mielőtt Slade ellophatta volna a szék ötletét Helenától a legelső idősíkban, végez a férfival. Az idő visszaáll, Barry az egyetlen, aki emlékezik a többi síkra.

Megkeresi Helenát: életeken át szerették egymást, kipróbálja, most passzolnak-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4115277648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása