Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Marsons: Holt lelkek

Kim Stone 6.

2019. november 20. - BBerni86

Eltűnt gyermekes, nyomozós, családi titkos.

Egy kamaszfiú öngyilkos lesz. Pár éve egy balesetben elvesztette az apját és a húgát: ha nem engedi előre ülni a testvérét, ő lett volna halott. Az önvád nem múlt el még most sem? Az ügyet ennyiben is lehetne hagyni, de az 11_20holt_lelkek.jpgegyik nyomozónak egy részlet nem tiszta, és titokban az ügyön marad. Közben egy régészeti oktatáson holttestek kerülnek elő – három ember, akiknek igazságot kell szolgáltatni. Miközben Kim a szomszédos csapattal ezen dolgozik, saját embereinek titokzatos támadásokat kell lenyomozniuk. Miért kényszerítették az áldozatokat arra, hogy hunyják le a szemüket? Mi az összefüggés? Ahogy a három történetnél egyre többet tudnak meg, úgy fedezik fel a nyomozók az összefüggéseket is.

Angela Marsons a Kim Stone regényekkel futott be. Máig írja őket, már 10 fölötti kötete jelent meg angolul. Magyarul is eléggé sikeresek, ezért is lehet, hogy már a 6. történetet tehetjük fel a polcra. Ami most klasszikus krimi gyökerekkel rendelkezik.

Marsons jó abban, hogy minden ügy kicsit másmilyen legyen, nem saját magát másolja újra és újra. Az egyik Kim Stone történet pörög, egyik helyszínről mennek a másikig, ahogy a tanúkat is folyamatosan szólaltatják meg. Ez is ilyen kötet. Míg ír pszichothrillert is, amelyben az indítékok és a lelki hadviselés viszik a prímet. (Azokat talán egy fokkal jobban szeretem, de ez is jól van megírva.)

A Holt lelkek már attól mozgalmas, hogy több ügyön dolgoznak egyszerre és nem együtt. Váltogatjuk a helyszíneket és a szereplőket. Mindnek megvan a maga dinamikája, és érdekesek annyira külön is, hogy bármelyik szálat érdekes olvasni. Hangsúlyos az, amiért a Kim Stone regényeket szeretem. Kim egy csapat feje, együtt dolgozik az emberekkel. És ő tényleg együtt dolgozik velük, nem csak kelléknek van mellette más is. Mindenkinek megvan a maga feladata, és Marsons folyamatosan árnyalja őket is.

Talán egyes cselekményelemek, a nyomozási rutin már untat kicsit, de a karakterek kárpótolnak érte. Kim a skandináv krimik örököseként a munkájának élő, zseniális nyomozó, aki ezzel ellensúlyozza a magánélete tragédiáját. Most azonban nem az ő lelki szemetese kerül a középpontba, itt ő stabil és erős.

Az egyik nyomozója az, akinek a múltja most traumaként megjelenik. Aki azért nem tudja elengedni a kamaszfiú ügyét, mert ismeri az érzést. Neki is volt egy olyan kamaszkori pillanata, amikor közel állt a befejezéshez önkeze által. Ez az emlék folyamatosan kísérti, és ez vezeti el addig, hogy saját szakállára dolgozzon. Még ha veszélyes is. Valamiért, a regényekben azok a hatékony nyomozók, akik a saját fájdalmuktól szenvednek.

Skandináv krimi örökség az is, ahogy most egy társadalmi kérdéskör is szerves része lesz a történetnek. A rasszizmus több szinten is része a cselekménynek: ez lesz, ami összefogja a három nyomozást. (Tetszett is, ahogy a végére minden szál összeáll, és kiderül, minden része egy nagyobb képnek.) A nyomozók között is felmerül a kérdés: ki mit gondol magáról, és mennyire sok fajtája lehet. Kényes témát is feszeget, mert rámutat olyan lappangó, rasszista berögződésekre, amelyeknek talán tudtában sem vagyunk.

Továbbra is szeretem ezt a sorozatot, várom is a következő kötetet!

 

Marsons: Holt lelkek – Mint krimi: 90% logikusan építkező nyomozás, reális és hihető megoldás, erős főhős.

Szubjektíven: 75% kezdem érezni benne a rutint. Korrekt, de nem meglepetés, nem új.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7415312670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása