Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Patterson & Grabenstein: Robotház

2020. január 29. - BBerni86

Barátkozós, iskolás, gyerekes, robotos.

Sammy kisiskolás, akinek az életét kitölti a húga, a legjobb barátja és az iskola. Az otthona izgalmas hely: mérnök anyja folyton újabb robotokon dolgozik, akikkel tele van a ház. Ám a legutóbbi alkotása nem is kicsit borítja ki a fiút: E más, mint a többi robot. Iskolába fog járni a fiúval, akit hamar kikezdenek az osztálytársak, és viccesnek találják a robot testvérét és E heves gesztusait, amiért 1_29robothaz.jpgSammy lesz szekálva. Egy módosítást követően azonban E már olyan dolgokat tud, mint a biciklis trükkök és a hízelgés. Mire Sammy feleszmél, E az iskola legnépszerűbb diákja, aki őt is beviszi a társaságba, és feltétlenül hű hozzá. Mikor Sammy már a barátjának tartja a robotot, E eltűnik. Sammy nem hagyja annyiban a dolgot, a többi robottal nyomozni kezd, és eszébe jut a fekete autó is, ami napok óta követte. Vissza kell szereznie a barátját!

James Patterson annyira sok mindennel foglalkozik, hogy erősen gyanítom, az ilyen két- vagy többszerzős munkákban ő inkább csak ötletgazda, és nem ő jegyzi a szöveg nagyját. Ne legyen igazam, de azért elég gyanús, mennyi és milyen vastagságú kötet jelenik meg tőle. Rengeteg köztük a társszerzővel együtt jegyzett. Plusz, témában és zsánerben is rengeteg területen jelen van. Thrillerek, romantikus regények, interjúkötet, lazább és csajos krimik, ifjúsági- és gyermekirodalom is. Talán csak horrort nem láttam még tőle…

A Robotház gyerekkönyv, azok közül a jobbak közé tartozik. Hozzátéve, hogy nem a legkisebb, de már a kisiskolás korosztálynak.

A cselekmény lineáris, és könnyen követhető. Ha utal is a szerző korábban vagy később történtekre, nem kell sokat várni az utalás másik felére, nem kell sok mindent fejben tartani. Nincsenek nagy csavarok, nincsen több szálon vezetett összetett cselekmény sem.

A gyerekekre váró kalandok is olyanok, amibe könnyen beleéli magát egy gyerek. A féltékenység, amikor a figyelmet ellopja egy másik személy. Amikor úgy érzed, valakit jobban szeretnek nálad. A barátság, majd a barátért való kiállás. A plusz annyi benne, hogy E egy robot. De ha örökbefogadott gyerek lenne, vagy rokon gyerek látogatóban, akkor is működne a cselekmény. Valószínűleg azért lett robot, mert így mesésebb és fantasztikusabb a cselekmény. Ez inkább leköt egy kisfiút, mintha Sammy örökbefogadott testvért kapott volna.

A mese veszik el, ha felnőttfejjel és logikusan követjük a cselekményt: felesleges azért létrehozni egy intelligens robotot, hogy Maddie helyett iskolába járhasson. Mai fejjel tudom, mi az a táv- és virtuális oktatás, de egy kisgyerek még nem. Nekik menő lehet, hogy Maddie egy roboton keresztül követheti az oktatást, és így valamiképpen iskolába járhat. Ha azonban mai fejjel gondolkodom, a testvére elvinne egy webkamerával felszerelt laptopot, a húga máris látna mindent, és képes lenne a gépen keresztül kommunikálni is. Miért ehhez robot? Ágyúval lőnek csak verébre. De gyerekkönyv, így ebbe nagyon nem is élem bele magam. Kell a robot, hogy színesebb legyen a cselekmény.

Ki kell emelni: gyerekkönyv, így a fantasztikum és humor lekörözi a nyers értelmet. Nem logikát kell keresni benne, hanem sodródni a cselekménnyel és mosolyogni a humoros jelenteken. Annyira poénosnak nem éreztem a kötetet, de ez nem meglepő. Messze vagyok korban a célközönségtől.

A szereplők is a gyerekirodalomból érkeztek: kevés vonással jellemzettek, szimpatikusak. Egyszerű eldönteni is, ki a jó és a rossz karakter. De elvetemült gonosz nincs benne, a vége is olyan, hogy esélyt a megjavulásra a kétes elemeknek.

Rengeteg rajz található a kötetben, melyek viszonylag egyszerűek, de igényesek is.

Gyerekkönyvből az ennél komolyabbat szeretem, de kisgyerekeknek, főleg fiúknak, remek.

 

Patterson & Grabenstein: Robotház - Mint gyerekkönyv: 70% kedves történet, pozitív üzenettel és jópofa rajzokkal teletömve.

Szubjektíven: 50% értékelem, hogy mennyire helyes kiadvány, de már kinőttem belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7915434620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása