Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Robotham: Fulladás

2020. június 18. - BBerni86

Nyomozós, családi titkos, különleges képességgel együtt élő.

Cyrus még gyerek volt, amikor pszichésen beteg bátyja az egész családot kivégezte, csak az öccse maradt életben, aki akkor éppen edzésen volt. Felépült, egyetemre ment, és annak szenteli az életét, hogy segítsen a sokkoló események túlélőinek és elkapja az olyan embereket, mint a bátyja is volt. Most két fronton kell helyt állnia: egy gyilkossági ügyben kell a besegítenie. A műkorcsolyázó reménységet, a 15 éves Jodie-t erőszakolták és gyilkolták meg. Ki tehette és miért? Ahogy Cyrus vizsgálódni kezd, egyre több titokra bukkan a lány 6_18fulladas.jpgcsaládjában. Közben egy lányt is ki kell értékelnie, aki ki akar kerülni a gyámügy felügyeletéből. Senki nem tudja ki ő, kik a szülei. Gyerekként találtak rá nyomorúságos körülmények között, bántalmazásoktól megtörten, egy többhetes hulla mellett. Evie most késznek érzi magát, hogy normális legyen, a maga ura. Cyrus segíteni akar neki, és közben Evie egyre közelebb kerül a nyomozáshoz – mivel meglátja, ha valaki hazudik, segíthet.

Ha nagyon röviden meg akarom fogalmazni, mit kínál ez a regény, nagyon hamar ott lyukadok ki, hogy rengeteg emberi nyomorúságot. Minden egyes szereplő kapcsán lehet arról beszélni, hogy milyen csapást kellett túlélnie, hogyan szenvedett és ettől miképpen lett más ember.

Cyrus már felnőtt, olyan hivatást választott, ahol másokon segít. Mégis, ő maga roppantul boldogtalan és magányos. Nincs senkije és semmije, csak a munkája és a bűntudata. Ha nem késik el, ha edzésről egyenesen hazamegy… A túlélők bűntudata nyomorítja meg még mindig az életét, bár logikusan átgondolva nem tudott volna mit tenni. Ha haza is ér előbb, annyiban változott volna a története, hogy ő is meghal a szüleivel és a húgaikkal együtt.

Ha a skandináv krimikhez hasonlítom, neki is megvan a maga személyes traumája, ami motiválja arra, hogy jó szakember legyen. Még kínozza is magát: mi másért lakna még mindig abban a házban, ahol a mészárlás történt?

Evie duplán szenved. Az ő gyerekkora bántalmazások krónikája, miközben a jelenben olyan képessége van, ami mindenkitől elválasztja. A lány, akinek nem lehet hazudni, mert észreveszi. Ő is magányos.

Robotham érzékenyen megírta, ahogy egyfajta apa – lánya dinamika kezd el kettejük között működni, és valamit tudnak segíteni egymáson. Ezek a történések, Evie rejtélyes múltja – mert az ő története sincs még zárva – a képességei és ahogy Cyrus felkarolja, még jobban le is kötött, mint a tényleges krimi.

Jodie meggyilkolása – Cyrus az emberi indítékokat követi, és másképpen áll a történtekhez, mint a nyomozók. Neki az indítékok, az emberi érzések a fontosak, így kezdi el átlátni lassan, hogy ki, mikor és miben hazudott. A végére ki is derül, ki és miért ártott a lánynak. Itt is lesznek mocskos titkok, és izgalmas is, hiszen a gyilkos nem adja könnyen magát.

A három ember szálai keverednek a regénynek, és dinamikusan össze is illenek. A történet folyton mozgásban van, és kiegészítik egymást. Cyrus a fő karakter, hiszen rajta keresztül találkozik a többi szál, nála ér össze minden.

Egyszerre érdekes ez a könyv, mint a szereplők lélektana, mint krimi.

Igazából két kifogásom van a kötettel kapcsolatban: az egyik a nyomorúság hatalmas tárháza. Annyira szenved itt mindenki, hogy egészen nyomasztó olvasni. Hiába izgalmas, hiába jó kriminek, ha az embernek eret támad kedve vágni magán a sok szenvedéstől.

A másik nem is gond. Jodie történetének megoldására rá lehet jönni, a csavar előbb leesett. De inkább ne lepődjek meg a végén, és legyen logikus az ügy, mint a semmiből új fordulat.

Tetszett nekem ez a krimi, még ha agyon is nyomasztott.

 

Robotham: Fulladás - Mint krimi: 70% több történetet jól összefog, izgalmas, akár sorozatnyitány is lehet belőle.

Szubjektíven: 75% kellően mozgalmas volt, érdekes volt Evie szála, maradt rejtély is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9815866028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása