Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bessenyei: A jövő harcosai

Az Olimposz legyőzése 1.

2020. október 20. - BBerni86

Időutazós, árulót kereső, csapattá kovácsolódó, mítoszokat megismerő.

Erik és Marcell legjobb barátok. Iskolások, akiket bőven leköt, hogy túléljék a nagyobb fiúk támadó akcióit. Egy alkalommal éppen ezen dolgoznak, amikor segítségükre siet Erik mostohatestvére, a zömök Adria. A fiúk nem köszönik meg, hogy egy lány mentette meg a bőrüket – viszont, éppen ekkor valami lezuhan a közelben. Kíváncsiak, megnézik és egy görög mitológiai teremtménybe botlanak. A Kéer, aki egy halálistennő és Arész 10_20a_jovo_harcosai.jpgszolgája, a világ végét jövendöli, hacsak a gyerekek nem segítenek rajtuk. Marcell a spártai szellem, Adria az amazonok lelki örököse. Erikkel kiegészülve az ókorban találják magukat Kéer vezetésével, ahol rá kell bukkanniuk az árulóra, mielőtt késő lesz. Segítőkre és ellenségekre akadnak, miközben sok eddig, csak tankönyvből ismert alakkal találkoznak, és megtanulják használni az erejüket.

A sikerregények kitermelik a maguk követőit – ha meg mégsem, megtaláljuk, amire rásüthetjük a címkét. A Gergő-regényeket miért is kellett magyar Harry Potterként emlegetni? Mert jól hangzik. Ennek a regénynek is van egy ilyen magától adódó párhuzama.

Három gyerek, akik közül kettő görög mitológiai örökséggel rendelkezik, a harmadiknak meg az egyik isten ad természetfeletti erőt. Van egy kísérőjük, aki mitikus lény. Az istenek között van egy áruló, aki el akarja hozni az istenek alkonyát. Na, mi ugrott be? A Percy Jackson? Nekem is. Pedig ez Az Olimposz legyőzése.

A történetben két rész keveredik nagyon erőteljesen. Amit jobban kiéreztem belőle, egy görög mitológiai ki-kicsoda. Nem is kicsit egy videójátékot idézett fel bennem, ahogy megismerünk egy karaktert, annak történetét valaki ismerteti, mintha felolvasná egy rege gyűjteményből, megoldják az aktuális problémát, és haladnak tovább, míg végül el nem érik a főellenséget, akit szintén le kell győzniük. Nagyrészt azok a történetek kerültek elő, amelyeket a leginkább lehet ismerni. Héraklész, Pandora, Akhilleusz, Midasz király és a mindent arannyá változtató keze, az olimposzi tizenkettek majdnem mindegyike. Van még más is, de sok újdonságot nem tudtam meg belőle. Ok, nem én vagyok a célközönség, én már túl sok mindent összeolvastam a görög mitológiáról és egyetemen szemináriumra is jártam belőle, de ha csak a Percy Jackson kötetekből vett tudásom veszem, az is fölötte van.

A másik rész, ami tulajdonképpen a gyerekeknek szán fantasy. Ahogy a három mai gyerek végigküzdi magát Hellászon, és a végére megmentik – vagy még nem teljesen? – a világot. A gyerekek más-más karakterek, hogy könnyebben tudjon minden kis olvasó azonosulni.

Csak éppen, nekem ez az ugrás nem sikerült. Egyik gyerek sem lett az a hős, akinek drukkolnék oldalakon keresztül. Percy még akkor is megfog, ha éppen csak mellékszereplő egy Riordan-regényben. Itt nincs ilyen hős. Nem éreztem annyira jelentősnek egyik gyereket sem, és nem is kaptak olyan hátteret, ami feldobná őket. Nagy bajban lennék, ha alaposabban jellemeznem kellene őket. Pozitív hősök, megtalálják a bátorságuk és feltalálják magukat, de ezzel sokat nem mondtam.

A történet kis kellemes, kalandos, de nem ragadt meg bennem. A nagy egész megvan, de részletesen már most sem tudnám elmesélni, hogyan követték egymást az események, és miért kellett pl. Marcellnak megszereznie a 300-ak erejét a sírjukból. (Jut eszembe, Marcell korábban mindig elfutott. A spártai viszont inkább meghal, mint meneküljön. És ő az örökös? Vele vagy rajta – a csatából a spártai a pajzsával jön meg, vagy rajta holtan. Nincs is nagyobb szégyen, mint megfutni és eldobni a pajzsot.)

A szerző stílusa viszont jó, és olvastatta a könyvet. Az is pozitív, hogy kedvet csinál a görög mítoszok megismeréséhez. De bízom benne, hogy a 2. részre a történet is jobb lesz.

 

Bessenyei: A jövő harcosai – Mint gyerekkönyv: 60% sok mitológiai alapismeret, kalandos és gyerekbarát történet.

Szubjektíven: 50% nem egyszer olyan érzésem volt, hogy csak mitológiai ismertetők kerettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1416247664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása