Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Párizs

2021. október 19. - BBerni86

A fények fővárosa, a francia főváros, amelyet egész Európa másolt nagyon hosszú ideig. Párizs – nem meglepő, r1_165.jpghogy nem egy regényben megjelenik ikonikusan. Ezekből nézzünk egy csokorral!

Rutherfurd Párizsa egy monumentális történet, amely családok és a város sorsát meséli el, évszázadokon keresztül. Felvillan a francia forradalom egy véres fejezete, vagy éppen az Eiffel torony elkészültébe lesünk bele, vagy a partizánok küzdelmébe a nácik ellen. Nemesek, iparosok, papok, katonák – a város pedig életre kel a századok tükrében.r3_134.jpg

Van egy regény, aminek köszönhető, hogy a Notre-Dame ikonikus épület lett. Victor Hugo írta meg A párizsi Notre-Dame-ot, melynek hatására a figyelem középpontjába került a katedrális, és felújították, ismert lett. A történetet a Disney habosította, de az eredetiben még gyilkosabb szenvedélyeket keltett Esmeralda, akit sokan akartak, és sokan bele is pusztultak. Közben pedig Párizs forrong, és a karnevál, a cigányok rejtett tábora, vagy maga a Notre-Dame lép elénk r2_153.jpgpompásan.

Hasonlóan karaktert adott egy ikonikus épületnek Dan Brown is. A da Vinci kód bestseller, és már túra is van a regény nyomán a városban. A Louvre különben sem olyan épület, amit nagyon reklámozni kellene, de a szimbólumkutató Jézus utáni hajszájában és a Mona Lisa titkának megfejtése miatt az is elmegy ide, akit nem vonz különösebben a múzeum.r4_115.jpg

Ifjúsági regények szépséges helyszíne is tud lenni a város. Perkins az Anna és a francia csókban meséli el egy amerikai lány történetét, akit az apja egy párizsi bentlakásos iskolába ad be. Miközben a lány barátokat szerez, szerelmes lesz és éli a kamasz mindennapokat, nem egy remek jelenetben kap kiemelt szerepet r5_100.jpgkörötte Párizs.

Végül, egy újabb sikerregény, amely azonban Párizs egy más arcát ragadja meg. Ugye, nem a bűz jut róla eszünkbe? A német Süskind képes volt a nagyváros egy sötétebb felét bemutatni. A parfüm hőse a halpiac bűzében születik meg, és nem mondhatnám, hogy bármilyen kellemes története lenne a szülővárosában. Nyomorult emberek, tömeg, bűz és betegségek. De itt kell legyen ez is, hiszen lehet Párizs egy csoda, így látjuk, hogy még erre a városra is lehet másképpen nézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8616727302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása