Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Adamson: Oroszlánhűség

2022. június 21. - BBerni86

Fülszövegoroszlan_1.jpg

A ​szerző férje, aki Kenya egy északi tartományában vadászati főfelügyelő, egy napon – félig önvédelemből és kényszerből, félig talán véletlenségből – lelövi a három alig néhány napos oroszlánkölykök anyját. A kölyköket felkutatja, és magához veszi. A két nagyobbat néhány hónapi nevelés után állatkertbe küldik. A harmadikat, a legkisebbet és leggyengébbet, Elzát, a házaspár felneveli. A kis oroszlánnal egész addigi életrendjük átalakul: mindenüvé viszik magukkal, hivatalos vadászútjaikra, szabadságuk idején a tengerhez… Az idő múlásával a kis oroszlán természetesen kifejlett, tökéletes példánnyá növekszik. Mit tegyenek vele? Bár eredetileg Elzát is állatkertbe szánták, mégis úgy döntöttek, hogy Afrikában tartják. A vadon ugyan rendszerint elpusztítja az emberi környezetben felnövekedett ragadozót, de Elza félig-meddig mégiscsak természetes környezetében nevelődött… A vadászati főfelügyelő és felesége nekivág a szokatlan kísérletnek: „visszavadítani” neveltjüket, s nem utolsó sorban „férjhez adni” őt… s mindezt, a kedves epizódok sorozatát, a nagy és izgató kísérletet annyi bájjal közvetíti az írónő (aki pedig nem hivatásos tollforgató), hogy valóban nem tudjuk letenni ezt a változatos és színes írást, amelynek végén a hűséges Elzát és körülötte forgolódó embereket, fehéreket és feketéket, egyaránt.

Szerintem

Bár az állatos történetek között mondhatni klasszikusnak számít, van belőle film is, nekem eddig ez a történet kimaradt. Most pótoltam.

Ha nagyon röviden össze akarom foglalni, miről szól, akkor egy nő története, akinek a macskája egy oroszlán. Én végig meg voltam rajta döbbenve, hogy mennyire úgy viselkedett a háziasított Elza, mint egy sima házi macska. Csak éppen Elza 100 kiló felett van és messze nagyobbat tud harapni…

A történet regény, de mégis van benne valami napló jelleg. Ahogy elindulunk, és szinte napra lebontva, beszámoló jellegűen meg van írva, mit alkotott akkor éppen a nagymacska. A végére ki is derül, hogy a naplója alapján rendezte sajtó alá a kötetet Adamson, így érthető is, hogy a naplóból lett regény emlékeztet az eredeti formátumra. Nem olyan jó, anekdotázó mesélő, mint nálunk pl. Mikszáth volt, de azért kellemesen átadja, mit jelentett egy oroszlánt felnevelni és együtt is élni vele.

Áthatja az egészet az állatok szeretete és a természettel való együttélés. Bár ma már kétlem, hogy a kötetben leírt életforma lehetséges, ahhoz túl sokat lépett elő a tudomány az utóbbi évtizedekben, de pont azért érdekes, hogy éltek így is. Járva az afrikai vadont, kilőve az emberevő oroszlánokat, vissza-visszatérve a fix tanyájukra. Nekem volt benne valami nosztalgikus.

oroszlanhuseg.jpgTetszett, hogy ebben a történetben Elza az, aki személyiséget kap. Vannak emberek, pl. az írónő férje, George, aki rendszeresen felbukkan a történetben, de az emberekről nem sokat tudunk meg. Az is csak a fülszövegből derül ki, hogy George vadászati főfelügyelő volt a területen, azért járták a területet, felügyelték a vadászatokat, meg lőtték ki az elvadult állatokat. Az a lényeg, hogy az oroszlán milyen. A kiskölyök játékossága, a nagymacska ember iránti hűsége, ami megmarad akkor is, amikor elkezdik visszaszoktatni a vadonba és családot alapít. Elza személyiséget kap, közel hozza a szerző. Nekem ez volt a kötet varázsa, hogy tényleg megismertem egy oroszlánt, és tudom, milyen volt és lett Elza.

Értékes attól a kötet, hogy rendszeresen mellékletként fotókat tartalmaz. Nem csak olvashatjuk, de láthatjuk is, ami megjelenik a szövegben. Pl. ahogy a dzsipp tetején utazott Elza, vagy közös tábori ágyon hevert az írónővel. Valahol fájlalom is, hogy az én kiadásomnak pont ez a nem is fotónak tűnő kép került az elejére, mert sokkal jobb képek vannak a kötetben.

Mivel az Elza kölykeit is beszereztem már, én olvasni fogom tovább is. Nem igazán regényként élvezem, hanem egy nosztalgikus állattörténetként.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6517848923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása