Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Madden-Mills: Drága Ava!

2023. november 24. - BBerni86

Fülszöveg: draga_ava.jpg

Egykor ​közéjük akartam tartozni – de aztán tönkretettek.

A nagynevű Camden előkészítő suli borostyán lepte falai közt a gazdag és népszerű Cápák uralkodnak. Csoda, hogy meglepett az egyikük névtelen szerelmes levele? Ábrándozzon csak! Velőig gyűlölöm azokat a pénzes mocskokat azért, amit velem tettek.
A kérdés csak az, melyik Cápa a titkos imádóm. Knox, a heges focista? Dane, az ikertestvére? Vagy Chance, a kétszínű exem?

Drága Ava!
A szemed, akár a Karib-tenger.
Francba! Micsoda marhaság.
Úgy értem… valahányszor rám nézel, érzem, hogy ez valami IGAZI.
Ami példátlan.
Tíz hónapja nem jársz ide, de nem tudlak elfelejteni.
Hiányzott, ahogy a folyosón sétálsz.
Hiányzott, ahogy a meccseimen szurkolsz.
Hiányzott a hajad illata.
Erre egyetlen éjszaka, és minden odalett.
Ha bármire bármire szükséged lenne, megtalálsz. Írj rám. Kérlek. 105-555-9201
Utóirat: Cápa vagyok, de sosem bántanálak.
Utó-utóirat: Minden erőmmel dacoltam, de akkor is akarlak. Még mindig.

Szerintem: 

Volt már ilyen, megint találtam egy ilyet. Simán mellé van lőve a

szereplők korosztálya.
Ha úgy viselkednek, mint az egyetemisták. Ha úgy kavarnak, viszonyaik vannak és szerelmeik, mint a new adult korosztálynak. Ha úgy szórják a pénzt és vannak az örökségük tudtában, mint ezek a szereplők, miért kell őket gimnazistának megírni?

Itt konkrétan sokkot kaptam, amikor kiderült, hogy a szereplők középiskolások, érettségi előtt 17-18 évesek. Senki nincs benne, aki tényleg annak tűnne. A BORÍTÓN A PASI SEM!!! De még csak az iskola sem középiskolának tűnik, hanem felsőbb intézménynek. 22-23 évesnek kellene lenniük, de még a kicsivel több is beleférne. Nem veszi be a gyomrom, hogy középiskolások rendeznek ilyen orgiákat, és úgy cserélgetik a szexuális partnereket, mint a kiégett szinglik vagy a rovátkákat gyűjtő playboyok.

Ha pedig középiskolásoknak vannak így megírva, akkor kiknek szánta Madden-Mills a könyvet? Mert hogy ezt nem adnám egy középiskolás kezébe, az biztos. Simán tele van olyan jelenetekkel, amelyek annak a korosztálynak még nem kellenek. A szex egy dolog, de itt van maszturbálás, szexuális zaklatás és nemi erőszak, orgiák és részegség, nem is beszélve a szöveg trágárságáról. Mocskos egy regény, több értelemben is. Ha meg idősebbeknek van írva, miért középiskolások a szereplők?

Bajban voltam azzal is, hogy rá van erőltetve a szereplőkre egy mitológiai átfedés. Hádész és Perszephoné. Csak éppen egyik se illik a rá húzott szerepre. Mi több, Knox az arcán húzódó sebhely miatt kapja a becenevet a lánytól. Megjegyzem, nem ő volt a sebhelyes isten. Az Héphaisztosz. Ugyan egy ponton el lesz magyarázva abba az irányba, hogy olyan szerelmesek voltak, akiknek látszólag nem kellett volna együtt lenni, akiket nem akartak a többiek sem együtt látni, de szerették egymást és boldogok lettek minden nehézség ellenére, akkor meg bármelyik tiltott szerelem bemagyarázható lenne ide. Szóval, nem egy mitológia adaptáció.

Szerelmi történetnek még elmenne, csak ebben is akad olyan elem, amit nem tudok elhinni. Itt simán várnak egymásra éveket, hónapokat ugyanolyan intenzív szerelemmel. Kb. 2 évig nem találkoztak, megszakadt minden kapcsolat? Semmi gond. Összefutnak, beszélnek pár mondatot, aztán már mennek is szobára, utána meg össze is költöznek. Túl sok románc elem van benne, nyakon öntve ilyen elemekkel.
Egy gondolattal vissza, az a rész passzol, ahogy ismerkedni kezdenek, és a vonzalom elmélyül. Ahogy szócsatáznak, együtt kell dolgozniuk, és elkezdenek a külcsín mögé látni. Ugyan Knox részéről ez sem teljesen passzol, mert ő kezdettől oda van a lányért, de legalább a mélyülés megvan. Mert már nem azért figyel rá, mert feltűnő és szép szőke, hanem mert túlélő. Mert az öccse védelmezője. Mert olyan mélyből ki tudott mászni.

Alapvetően kétszereplős, Knox és Ava vannak a középpontban. A mellékszereplők egy-egy jelenetre tűnnek fel mellettük, végszavaznak. Akár a testvéreik, akár az osztálytársak, a volt párjaik – nincs igazán szerepük. Dane, Knox testvére majd az igazságszolgáltatás miatt jelentősebb lesz, de ott sem lesz nagy szerepe, éppen csak pár jelenetre tűnik fel.

A családon belüli és a nemi erőszak témája lehetne jobban megfogott benne, nincs is teljesen félredobva, de a szerző nem drámát vagy #metoo könyvet akart írni. Annak ellenére, hogy min ment keresztül a lány, simán megéli a nőiességét, és könnyen belemegy majd a viszonyba is Knoxszal.

Azt már írtam, hogy a nyelvezetével is szenvedtem. Attól nem lesz fiatalos nálam egy történet, hogy káromkodnak meg kontroll nélkül beszélnek a szereplők. Mivel gazdag, elit iskolás srácok, nem is tűnik túl hitelesnek, hogy ilyen stílusban nyilatkozzanak meg.

Kis változtatásokkal nem lett volna ez rossz, de középiskolások? Ne!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1918261721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása