Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Solomon: Ex Talk

Szerelem első szakításra

2023. december 07. - BBerni86

Fülszöveg: ex_talk.jpg

Shay ​Goldstein közel egy évtizede Seattle egyik rádiós csatornájának a producere, és nem is tudja elképzelni, hogy máshol dolgozzon. Csakhogy az utóbbi időben állandósultak a konfliktusok közte és Dominic Yun, a fiatal riporter, a rádió új munkatársa között. Dominic mesterfokozatú újságírói végzettséggel érkezett a csatornához, és meg van róla győződve, hogy mindent tud a rádiós szakmáról.
Miközben a csatorna a fennmaradásért küzd, Shay új műsorötlettel áll elő, amit a főnöke lelkesen és azonnal jóvá is hagy. Az Ex Talk című új műsorban két egykori partner adna élő adásban kapcsolati tanácsokat a hallgatóknak, és Shay főnöke úgy dönt, Shay és Dominic kiváló műsorvezetők lesznek, mivel amúgy is elég feszült a kapcsolatuk. Shay és Dominic eleinte nem örülnek sem annak, hogy hazudniuk kell a hallgatóknak, sem egymás társaságának, de nincs választásuk: vagy elvállalják, vagy elveszítik a munkájukat.
Az új műsor váratlanul nagy sikert arat a hallgatóság körében, és előbb Seattle-ben, majd szélesebb körben, podcast formában is növekvő népszerűségre tesz szert, amit nem mindenki néz jó szemmel. A helyzetet bonyolítja, hogy Shay és Dominic közben egymásba szeretnek, és ezzel egyre több hazugságra kényszerülnek, ami ebben az igazságra épülő szakmában azzal fenyeget, hogy ha lelepleződnek, nemcsak a karrierjüknek lehet vége, de ennél jóval többet is veszíthetnek…

Szerintem: 

Shay és Dominic kapcsolata tipikus és könnyed románc. Nem lepett meg, nem nevettetett meg, meg meg pláne nem hatott. De

nem is fájt olvasni, nem is volt rossz élmény, csak éppen élmény nem volt. Tizenkettő egy tucat.

A történet romantikus komédia tipikus és elcsépelt is. Dominic és Shay nem bírják egymást. A lány egy rádió producere, Dominic meg az új feltörekvő csillag, aki komoly újságírói diplomával és nagy álmokkal kezdi meg a munkáját. A helyzet azonban úgy alakul, hogy belekényszerülnek egy közös műsorba, ahol volt szeretőknek kell kiadni magukat, és férfi – nő témákról, párkapcsolatról beszélgetni. Ez a címbéli Ex Talk. A műsor sikeres lesz, ők meg azon kapják magukat, hogy miközben exeket játszanak, kezdenek egymásba szeretni.
Annyira kiszámítható az egész, egy résztől eltekintve. Ahogy majd a rádió vezetője elgáncsolja őket, hogy a műsor után se mehessenek máshoz dolgozni, az annyira aljas húzás volt, hogy arra nem számítottam. De szerelmi téren teljesen kiszámítható.

Az is egyik baj, hogy én nem tudtam drukkolni a Shay – Dominic párosnak. A szikrát se éreztem köztük, meg azt se, hogy miért kellenének egymásnak. Shay a tipikus szomszéd lány típus, akinek a gyengeségei vannak kihangsúlyozva. Kicsike, visító hanggal, ami miatt eddig nem is engedték a mikrofon elé, csak dolgozhatott a műsorokon. Eszembe is jutott róla az Agymenőkből a pöttöm doktornő… Csak éppen mellette vannak önbizalom problémái is és súlyos apa-komplexusa. Meg rémes haja, amit nem egyszer hasonlított a kutya bundájához.
Dominic ellenben az aranyifjú. Fiatalabb, nagyon jól néz ki, és tehetséges. Benne túl is teng az önbizalom, és világ- vagy legalább rádiómegváltó tervei vannak. Hogy illenek ők egymás mellé? Ugyan Solomon fejtegeti, hogy pszichés és szexuális téren is megvan az összhang köztük, de nem hittem el.

Bajban voltam azzal is, hogy a rádiózás kapcsán nem szerettem, amiket megmutat. Nincs izgalmas műsorkészítés a regényben. Mi több, az Ex Talk, mint rádiós műsor nekem még unalmasnak is tűnt. Vicces, könnyed és csajos műsornak kellene lennie, de a kivonatok alapján nekem legfeljebb erőltetett lenne.
Arról nem is beszélve, hogy Dominic kapcsán már itt sem hiteles, hogy hajlandó ebbe belemenni. Ugyan azt aláírom, hogy a szórakoztató tartalmakat könnyebb eladni, de éles különbség van a korábbi munkája és e között.

Egyetlen ponton van fejtegetve, hogy Dominic és Shay mennyire mást tartanak fontosnak a műsorokban, tartalmat tekintve is. Shay profiljába vág az érzelmes, csajos, emberközeli beszélgető műsor. És szomorú, hogy Dominic mennyire kiszorul. Ő tartalmat akar csinálni, ténylegesen újságírói munkát végezni. Ugyan a regény amellett áll ki, hogy ez a tartalom, ez a csajos vonal is lehet értékes és fontos, de nekem ezt sem tudta eladni a könyv. Sőt, éppen azt húzta alá, hogy ez az Ex Talk mennyire felesleges egy műsor lehet. Annyira nehezen hiszem el, hogy egy ilyen formátum sikeres lehet, még csak kitalált világban is.

A hasonló regényekben zavarni szokott az is, amikor nagyon egy párosra koncentrál a történet. Ez is ilyen. Jelentősebb mellékszereplő eszembe se jut belőle, annyira Dominic és Shay, de elsősorban a nő van a középpontban.
És egyiküket se szerettem meg, hogy ezt lenyeljem.
Ahogy az se tetszett, hogy a megoldás mindenre a szerelem lesz.

A forma is a tipikus, női és romantikus. Nem rossz, de nincs is benne semmi emlékezetes. Több párbeszéd, még több lelki fejtegetés Shay részéről. Csak az, hogy pl. eleinte miért ellenszenves neki Dominic, több beszélgetésben és belső gondolatban is előjön. Egyszer még ok, de negyedszerre már teljesen felesleges elmondani, hogy igazából féltékenységet leplez a harag, mert Shay is szívesebben vezetne műsort, mint készítené őket a háttérből.

Nyáron talán jobban toleráltam volna, akkor jobban csúsznak az ilyen Hallmark szintű románcok, de most nem esett jól a hidegben.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5518275293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása