Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Waid: Bajnokok 2.

2024. január 12. - BBerni86

Fülszöveg: bajnokok2.jpg

II. polgárháború következményeként Ms. Marvel, Nova és Pókember kilépnek a Bosszúállókból, és saját útjukra indulnak! Vivvel, Vízió lányával, az új Hulkkal és a fiatal Küklopsszal az oldalukon elhatározzák, hogy a maguk módján megváltoztatják a világot. Bajnokok néven mozgalmat indítanak. De vajon mit kezdenek a fiatal hősök azzal, ha jóhiszeműségüket kihasználva mások hasznot húznak a hírnevükből és még a jó hírüket is besározzák?

Szerintem: 

Bár a belekerült történetek linearitásával van egy kis problémám, még mindig

megkapóan jó ez a képregény sorozat. Fiatalabbaknak készült, fiatalabb hősök a szereplők, de meglepően aktuális kérdéseket feszeget.

Ebben a kötetben ugyanis kiemelten szerepet kap a társadalmi szerepvállalás, a küzdelem a rasszizmus, rendőri erőszak, társadalmi igazságtalanság ellen. Benne van a profitorientált, felszínes lét kritikája.
Talán ezért annyira kalandok és harcok nincsenek is benne, de nekem nem hiányzott. Ez valami érettebb az ifjúsági volta ellenére is. Nagyon érthető, mai példákkal magyarázza el, hogy mi rossz van abban, ha egy jelképet márkásítanak és kiárusítanak, vagy azt, hogy egy egész közösséget is mennyire gonosszá tud tenni egyetlen ember, aki előítéletes és szűk látókörű, de hatalma van.

Hogy konkrétan a cselekmény is szóba kerüljön, a nyitányban egy olyan városba nyomoznak a hősök, ahol a seriff rasszista, megszegi a szabályokat és hamar rájönnek arra is, hogy ő maga okozza az olyan eseteket, mint a hajléktalanok bántalmazása, gyújtogatás, vagy a meleg közösség bántalmazása. Fel se tudnak lépni ellene, mert hatalma van, mert nincs bizonyíték, és az nem megoldás, ha megsemmisítik. Mit tudnak akkor tenni? Van rá válasz, ha azért kicsit lezáratlannak is éreztem.

De látjuk a mozgalmuk épülését, és hogy egy másik csapat miképpen kezd el nyerészkedni rajtuk. Levédetik a Bajnokok logóját, és azt teszik rá sok mindenre, és árusítják nem kis bevétellel. Itt sem a fizikai összecsapás lesz a megoldás, ami különben jellemző erre a kötetre. A modern hősök is erősek és különleges képességeik vannak, de a konfliktusokat már más úton kell rendezni. Ez is egy előre mutató vállalás a történetben.

De van egy könnyedebb rész is, amikor a csapat paintball pályán versenyez egymással. Fura, de abban van a legtöbb akció és képesség használat, ha egymáson azért nem is halálos adagot vetnek be.

A komolyabb témák mellett van benne humor is. Meg egy fura szereplő, aki egy kalandra melléjük csapódik. Gwenpool valami nagyon elmebeteg egy ötlet, nem is nagyon tudom, hova tegyem. Van benne Deadpoolból, meg talán Gwen Staceyből. De nekem teljesen új ez a figura, és borzalmas a jelmeze is. Minden esetre ő úgy viselkedik, hogy simán a komikus karakter tud lenni a történetben.

A rajzok továbbra is szépek. A figurák, a környezetük, az akciók. A színek és a formák is. Ezt lapozni, nézegetni is jó volt, és nem csak a történetek miatt van rendben.

Ha már szuperhősök, lehet egy konkrétabb kalandot nem vártam volna, vagy egy lineárisabb cselekményt ebben a szakaszban. A Bosszúállók feltűnései is furák. De ezt leszámítva ezt a sorozatot szívesen olvasom, fogom tovább is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6618297513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása