Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

McConaughey: Zöldlámpa

2024. január 20. - BBerni86

zoldlampa.jpgFülszöveg: 

Matthew McConaughey (1969-) Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Legfontosabb filmjei és tévésorozatai: Mielőtt meghaltam, A Wall Street farkasa, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Pénz beszél, Trópusi vihar, Magic Mike, Mud, A törvény nevében (True Detective).
Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.
Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez –, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, „elkapni a zöldlámpát”.

Szerintem: 

Érdekes ötlettel készült Matthew McConaughey memoárja. Az is, de nem egészen. Félig

önsegítő könyv, így elég különös is volt olvasni.

A módszere különben a beékelés. Alapvetően az életét meséli, a vele történteket. Az emlékekből kiemeli, mit tanult meg tapasztalati úton. De minden rész elején vannak bölcseletek, szabad versek. A képanyagot is említhetném, de egy életrajzi jellegű könyvben azért nem meglepő pár fotó. Pláne, ha az alany színész, nagy filmekkel és sikerekkel a háta mögött. A hosszú évekig tartó ’hot’ voltáról nem is beszélve, bár tény, hogy nem azt akarta elmesélni, hogyan élte meg, hogy szexszimbólum volt nagyon sokáig.

El sem tudom dönteni, mit kellene jobban nézni benne. Azt, hogy mi történt a színésszel, vagy az elveit kellene nagyító alatt vizsgálgatni. A cím alapján különben az utóbbit. Talán azt mondanám, hogy az élet egy vezetés az autóúton. A cél az lenne, hogy gond nélkül, megfelelő temban tudjon haladni, amerre szeretne. Ehhez kellenek a zöld lámpák. Nem így van különben a könyvben kimondva, de magamnak így fordítottam le. Az tény, hogy McConaughey rendszeresen használja a lámpákat az élete irányváltásaival kapcsolatban. Mikor volt minden sima és zöld, mikor kellett neki egy sárga, vagy döbbent rá, hogy piros lámpa van előtte.

Sok mindent tud érinteni. Életvezetési tippek vannak elrejtve benne, vallástól kezdve étkezésen át gyereknevelésig és sok más irányban is. Keresztény, sok mindent kipróbáló, nyitott személyiség bontakozik ki, aki nagyon nem szereti a tétlenséget. Azért nagyon érezni belőle, hogy ez már olyan életszakaszban íródott, amikor szinte minden téren meg van állapodva a szerzője. A munkája, a családja, a lakhelye, a stabilitása mind fix tények, egy számára bevált gyakorlattal, amit itt meg is oszt. Azért nem úgy életvezetési tipp gyűjtemény, hogy konkrétan mit kezdjünk magunkkal, de akad benne olyan rész is. Azt még mindig emésztem, hogy villa helyett együnk ételpálcikával. Ha poénra venném, mondanám, hogy nem a magyar konyhában gondolkozott, de még egy párolt zöldségtálat se tudom, hogyan ennék meg pálcikával. Ok, béna is a kézkoordinációm, de ezt hagyjuk is.

Vissza, a kötet. Engem jobban érdekelt, amikor a filmekről és szerepekről, barátokról volt szó. Nem a filmes pályafutását elemzi, de aki követte a munkásságát, találni fog benne érdekes részeket. Nekem a Ha ölni kell szerepének megszerzése volt a kedvencem, de szívesen olvastam azt is, hogy a nagy visszatérés, az HBO és az Oscar miképpen jöttek össze. Meg, választ kaptunk arra is, hogy akinek tényleg van színészi kvalitása, miért lett hosszú ideig ’a póló nélküli srác’.

A magánéletével még takarékosabb. Nincs itt víg sztárélet, kicsapongás és vallomások. Amit elmesél, hogy mennyire szereti a feleségét, hogyan kezdett udvarolni neki, és mennyire szeret apa lenni. Több szó esik az apjával való kapcsolatáról. Ez nem egy botránykönyv, nem is akart az lenni.

Kifejezetten mesélős, és nehéz is eldönteni, hogy szellemíró ténykedett, vagy a beszúrt képeken is megjelenő, többször emlegetett naplók alapján egy szerkesztővel maga a színész készítette az anyagot. Itt mindkettőt el tudnám képzelni.

Jellemző különben, hogy mivel a Zöldlámpa is sikeres lett, az én ismerőseim közül is többen olvasták, lett egy újabb kötet is, egy napló jellegű. Mert az üzlet, az üzlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6218306735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása