Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Farkas: A 33-as ügy

Dávid és Vivien 2.

2024. április 07. - BBerni86

a_33-as_ugy.jpgFülszöveg: 

Mit tennél, ha a gyermekedet valaki elvinné?
Dávid és Vivien ezúttal egy emberrablóval találják szembe magukat. Eredménytelenül keresik a nyomokat, de az elkövető mindig két lépéssel előttük halad.
Aztán egy különös idegen toppan be a nyomozónő életébe.
Egy naplót nyújt át neki, ami 1971-ig repíti vissza az időben. Dávid és Vivien egy kislányt ismerhetnek meg, akinek keserű élete elevenedik meg a lapokon.
Egy gyermeké, akinek köze lehet a mostani ügyükhöz.
De vajon a nyomozópáros hihet a naplónak, Pavlovics Linett fájdalmas vallomásának?

Szerintem: 

Szórakoztató, és korrekten össze van rakva. Amit egy

csajos krimi nyújtani tud, ebben egész jól megtalálható.

Folytatás, de külön eset van benne, és a magánéleti szálak sem úgy mentek tovább, hogy nagy előismeret kellene. Farkas Anett annyira átismételte a Dávid és Vivien között történteket, hogy teljesen érthető legyen önmagában is a történet. Azért sorozatolvasóként én preferálom a részek sorban olvasását, és nem kihagyását a részeknek, de megengedi a könyv, hogy önmagában értelmezzük.

Csajos, így fontos részét képezi a szerelem és az anyaság is. Vivien egyedülálló anya, és a döntéseiben meghatározó szerepe van annak, hogy a kislánya, Fanna, a lehető legjobban járjon minden helyzetben. Ezért is költöznek haza Keszthelyre Pestről. Másrészt, Vivien szíve egyszer már összetört, és ezért igyekezne távol maradni Dávidtól. A férfi korábban kicsapongó életet élt, tapadnak rá a nők, és Vivien védené magát is, a lányát is. Dávid ugyan nagyon harcol érte, de Vivien még nem meri elhinni, hogy egy viszony helyett komoly kapcsolatot is tervezhet a férfivel. Nem segít az sem, hogy az új ügyük egyik szereplője Dávid korábbi menyasszonya, aki csúnyán elbánt a férfival. Aki most vissza akarja kapni, amit elhajított pár éve.
Kissé talán mű íze van, mert Dávid oldaláról nagyon meg van írva, hogy mennyire kell neki Vivien és Fanna is vele. Így az csajos és érzelmi túlpörgetésnek tűnik, hogy Vivien mennyi akadályt gördít maguk elé, és leginkább a félelmei miatt. Meg lehet érteni, de akkor is túl érzelmes, túl csajos, túlbonyolított.

Krimiként pedig a páros eltűnt gyerekek után nyomoz. Nincs túlbonyolítva, ahogy több gyerek eltűnik, adja magát, hogy mi köti össze őket. Pláne, hogy egy Gergő nevű férfi felveszi velük a kapcsolatot, odaadja a testvére naplóját, és abból már megvan az indíték is. A rendőri munka leginkább abból áll, hogy hassanak az apákra, kezdjenek el beszélni és mondják el, ami segíthet megmenteni a gyerekeiket.

De! Ezt a szálat feldobja azzal, hogy a naplót mi is olvashatjuk az eseményekkel párhuzamosan. Így kibontakozik egy másik történet is. Két kiskamasz, akik összebarátkoztak, testvérekként szerették egymást. Majd a bűneset is, amely majd elvezet a jelen eseményeihez. Farkas Anett jó érzékkel hozza a tragédiákat: a családon belüli erőszakot, a csoportos nemi erőszakot és gyilkosságot, majd egy házi abortuszt is. Itt megvan az érzelmi lüktetés, ami túl mű Dávid és Vivien kapcsolatában. Ezt igazán át lehet érezni és tud fájni.

Tetszett az is, hogy súlyoznak a nyomozók. Milyen bűn milyen büntetést érdemel? A szuperhős mozik világában mindennapi téma tud lenni az önbíráskodás. Itt is ezzel találkozunk, és a szerző empátiával nyúl a kérdéshez. Nem véletlen, hogy a gyerekrabló úgy bánik a gyerekekkel, ahogy. Nem bántja őket, még meg is szeretik a kicsik. Ezzel elveszi a bűne élét, és alapot ad annak, hogy az legyen a büntetése a végén, ami. Rá nem sújt le a törvény keze teljes erejével, mert igenis számít, mit és miért tett.

A végén van csavar is, és pozitívként éltem meg, hogy azért ezt ki lehetett találni. Mert vannak nyomok korábban, és nem a semmiből rántott elő a szerző szereplőt vagy indítékot. Játszik ugyan azzal, hogy a mellékszereplők közül kire gyanakodjunk, de szépen el vannak szórva a morzsák, hogy rá lehessen jönni, ki van a háttérben.

Hogy ismételjem kicsit magam, szépen össze lett ez a regény rakva. Kellően tragikus az eset az indítékkal együtt, és a naplóval a történet is összeáll. A nyomozók még mindig szimpatikusak, ha Vivien lelki drámázását soknak is éreztem.
Én biztosan elolvasom a trilógia zárását is.

Idézet: 

Igaza van. Az álmokból felépített váratok összedől.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7618370875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása