Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

Backman: Björnstad regények

2018. június 17. - BBerni86

Vasárnap, és ezen a napon elmesélem egy heti olvasmányélményem minden csavarját, az összes szereplő sorsát és a fordulatokat! Így csak az olvasson tovább, aki nem bánja, hogy Fredrik Backman két Björnstad regényének elmesélem a végkimenetelét!

bjornstad3.jpgA Mi vagyunk a medvék ifjúsági regénynek indul: Björnstad egyetlen büszkesége az ifjúsági hokicsapata, akik majdnem biztos, hogy idén bajnokságot nyernek. A vezéregyéniség Kevin, akiben minden megvan. Zseni a pályán, jó tanuló, helyes, és jómódú a családja is. Mindenki szereti, minden lány vele akar lenni, ő Björnstad No1. A csapat erősítéséért a többieknél fiatalabb, de nagyon lelkes Amat is csatlakozhat a gyerekek közül, és a fiú rá is jön, mivel lehet ő a legjobb. Gyorsabb, mint a többiek. Benji is a Teknőből (Björnstad szegény része, sok zűrös emberrel) került a csapatba, ő Kevin legjobb barátja, de teherként hordja az apja öngyilkosságát, ő is hajlamos a melankóliára. Kevin, Benji, William, Bobo és Amat együtt megállíthatatlanok. Megnyerik az elődöntőt, hatalmas az öröm. Amat titkon szerelmes a hoki klub igazgatójának 15 éves lányába, a zenei álmokat kergető Mayába. Örül is, amikor a döntő előtti héten Maya is elmegy a hokisok bulijába, noha a lány eddig minden hasonlótól távol tartotta magát. Isznak, szívnak, és Kevin nyomul a lányra. Épp csak azt nem tudja a reménykedő Maya, hogy Kevin fogadott - hogy még az este lefekteti. Így amikor Kevin az emeletre hívja magával, felmegy. A szobájába, csókolózni, az ágyába. De amikor a fiú vetkőztetné, nemet mond. Kevin hallja ugyan, de nem hiszi el: őt mindenki akarja. És ő mindig nyer. Maya annyival gyengébb nála, hogy szinte a súlya elég, hogy maga alatt tartsa. A lányt kereső Amat benyit, de gyorsan el is tűnik zavarodottan. Maya összetörten megy haza, de hallgat. Felméri, így csak ő törött össze. Ha beszélni kezd, mindenkinek fájni fog. De szenved, és sokan érzik, hogy valami történt. A szülei végül bjornstad2.jpgkiszedik belőle, mi történt és feljelentik Kevint nemi erőszakért. A döntőre tartó buszról szedik le a rendőrök Kevint. A csapat nélküli is helytáll, majdnem nyernek, de csak majdnem. Vesztenek. És mindennek Maya lesz az oka, meg Peter - nem ért rá volna a döntő után? Plusz, mindketten mást mondanak. Kevin szerint a lány is vele akart lenni, a fél csapat látta, ahogy szobára ment vele részegen. Maya bűnbak lesz, az apja karrierje is rámenni látszik a helyzetre. A csapat kettészakad: Kevin átmegy az ősellenség Hed csapatába, az ifjúsági edző és a csapat legjobbjai vele tartanak. Amat nem, aki Maya mellett vallott. Benji nem, aki látta az igazat a barátja szemében. A bíróság felmenti a fiút, és Maya rendszeresen zaklatásnak lesz kitéve. Egy este Maya fog egy puskát. Tudja, merre jár Kevin esténként edzeni. A fejéhez szegezi. Számon kéri, és meghúzza a ravaszt. Kevin majdnem szörnyet hal félelmében, de él. Mert golyó nem volt a puskában. A töltényt Maya szórja mellé, azzal, hogy már Kevin is félni fog a sötétben.

Az Egymás ellen 3 héttel később veszi fel a fonalat, és azzal foglalkozik, mi történt később, hogy törtek ki az indulatok, amelyek a vesztett meccsel és Kevin bukásával generálódtak. Ahogy az első zárt - négy fiú neve. 10 évvel később ketten profik, egyikük apa, a negyedik halott lett, de nem tudjuk, melyik ki. Ebből kiderül. Úgy a legegyszerűbb, ha karakterekként összefogom, kivel mi történt.

Kevin összeroppant, ki se mozdult a házból. A szülei válnak, ő az anyjával marad és elköltöznek. Soha többé nem fog hokizni, de jobb ember lesz belőle. Szerelmes lesz, megnősül, családot alapít - egyszer látják a terhes nejével bjornstad1.jpga koncertjére tartó Mayát, összenéznek, de nem beszélnek egymással. Maya nem megy oda, nem vádolja semmivel. De Kevin elmondja a feleségének az igazat, amikor rákérdez, mi volt ez.

Maya a legjobb barátnőjével, Anával egy Benji mutatta rejtett szigeten vészeli át a nyarat. Az iskolába visszamenve a lány még mindig céltábla: kurvának tartják, aki tönkretette a Medvéket és Kevint. De Maya túlél minden nap, elkezd önvédelmet tanulni, és felvételizik egy zeneiskolába titkon. Bekerül, és 10 évvel később sztár.

Leo, Maya öccse magát hibáztatja, amiért nem tudta megvédeni a nővérét. Először magát kezdi el sebezni, aztán ráérez az erőszak ízére. Őt verik, vagy ő üt mást, nem fontos. A család észre sem veszi, mi történik vele. Az apja az utolsó pillanatban rántja vissza az önpusztításból.

Benji egyre közelebb sodródik az öngyilkossághoz, ahogy az apja is tette. Mert Kevin nem csak a legjobb barát volt, hanem titokban a szerelme is. Benji meleg, de ezt senki nem sejti: sportoló nem lehet homokos. Mikor Peter újraszervezi a csapatot, Benjit választja kapitánynak, és a fiú a lelkét kiteszi a csapatért. Mikor kiderül, hogy meleg, céltábla lesz. Akkor majdnem végez magával, de mégis inkább kiáll és a legjobb lesz, sokak tiszteletét kivívva. Míg a hoki nem szed újabb áldozatot. Akkor elmegy a városból, mindent maga mögött hagyva.

Ana apja részeges alak, a lánya tartja egyben. Egyszer Benji vigasztalja, a lány megcsókolná, de Benji eltolja. A sértett lány az elsiető fiú után megy, és meglátja egy férfival. Lefényképezi, a netre teszi, elszabadít egy újabb poklot. Maya ezért megtagadja. Ana az iskolabuszon leül a másik kitaszított mellé. Vidar és Ana nagyon egymásba szeretnek, és mivel Benji megbocsát, Maya is meg tud bocsátani. Mikor a hediek a városba jönnek tombolni, tűz és baleset van, Ana és Vidar rohannak segíteni. A következmények: többé nincs közös jövőjük, de a szerelmük története björnstadi legenda lesz.

Vidar a Teknő szülötte, a bandavezér öccse. Tehetséges kapus, akiből profi is lehetne, de olyan lázadó és tekintély ellenes a viselkedése, hogy a csapatból is kiteszik, javítóintézetbe kerül. Mikor kijön, az új edző, Zackell visszaveszi. Ana leül mellé a buszon. A szerelem és Benji józanon tartja. Egy este a lánnyal sétálnak, amikor fredrik-backman-vi-mot-er.jpghallják, hogy baj van. Pár hedi átjött gyújtogatni a Teknőbe bosszúból a hokiért. Rohannak segíteni. Az úton két kocsi ütközött. Ana szalad át az úttesten segíteni, nem látta, hogy volt egy harmadik kocsi is, ami most teljes sebességgel felé tart. Vidar látta, félrelöki a szerelmét, így őt gázolják halálra. A bátyja az ő emlékére segít Benjinek elindulni innen, és ott lesz Ana minden meccsén, aki sportolni kezdett, hogy valahogy túlélje a fiú elvesztését.

William egyre dühösebb. A legjobb akart lenni, de nem tudott, mert Kevinnél nem tudott jobb lenni. De jó csapattag volt, kiállt Kevin mellett, aki a barátja volt. De Kevin elment. Most a hedi csapat tagja, de nem teszik meg kapitánynak, míg Benji, akivel rég vetélkedik, a Medvék kapitánya lesz Björnstadba. Olyan mérges, hogy ő az egyik legdühödtebb, aki egykori csapatát és Benjit bántja, amikor kiderül a fiú szexuális hovatartozása. De egy ponton belefárad a gyűlöletbe, csak játszani akar. Még Benjivel is kibékül, miután lerendezték a dolgaik. Ezért nem is érdeklődik, amikor a csapattársai Björnstad felé tartanak. Túl későn rohan oda, már megvan a baj. A döntő Björnstad - Hed meccsen átmegy a Medvékhez, kér ő is egy gyászszalagot Vidar emlékére. Belőle profi lesz, aki az edzőjének köszöni, aki a döntő után elcipelte orvoshoz és észrevette, hogy milyen sérülést titkolt.

Zackell edző veszi át a Medvék csapatát. A közvélemény ellenséges, mert nő - ő pedig csak edző akar lenni. hplayer.jpgMegvívja Peterrel is a harcot, hogy Vidart is vegyék vissza. Segít minden játékosának, ő segíti át Benjit azon, hogy bánik vele most a tömeg. Megmondja, mindegy neki, civilben kit szeret, amíg nem az öltözőben pasizik, nem érdekli. Csak játsszon. A hedi döntő után szól a hedi edzőnek, hogy William tartásán látja, hogy sérülést rejteget. Még egy orvos címét is megadja neki, aki segíthet a fiún. Évekkel később Zackell abba a csapatba jelentkezik edzőnek, ahol William a sztár, és amely állást végül a hedi edző kap meg. Mert a hoki a legigazságosabb sport. De a legigazságtalanabb is.

Peter egész életében a hoki megszállottja volt, aki győzni akart, de sose tudott. Ő volt az első björnstadi medve, akiből legenda lett. De ifiként nem lett bajnok, kihagyta a lövést, amivel nyertek volna. Profi lett, de a karrierje szinte a kezdetekor megtört egy sérülés miatt. Björnstad hazahívta, a Medvék igazgatója lett. És nem lett így sem bajnok az ifikkel, mert a döntő napján leszedette a buszról Kevint. A klubot egy politikus befektetésével sikerül megmenteni, megint épít egy bajnok csapatot. De akkor kiderül Benji mássága. Túlélik. De akkor a Heddel való háború Vidar életébe kerül. Ez az utolsó csepp, és ami megtanítja az elengedésre: Peter otthagyja a csapatot, és elmegy a felesége cégéhez humán szakértőnek, megmentve a házasságát, a fiát és az életét.

Azt hiszem, senki fontosat nem hagytam ki. És nincs semmi, amit kritikaként hozzáfűznék. Sokat agyaltam róla, hogyan lehetne olyan ez a sztori, hogy ennyire ne döfjön szíven. Mert nagyon tudott fájni mindkét rész, amíg olvastam. Mert sokan nem azt kapják, amit érdemelnek. De így tökéletes. Talán csak azért meséltem most ezt el, mert szeretném, hogy aki nem olvassa el, így azért megismerhesse a Björnstad regényeket, mert érdemes.

Amit nem tudok visszaadni, az a szerző stílusa. Az is szíven döf, de folyamatosan olvasásra késztet. Mint amit már említettem is, utal előre, tragikusan, és olvasol érte: a négy fiú neve. 10 év múlva ketten profik, egyikük apa, a negyedik halott. Vagy: amikor Ana és Vidar folyton vetélkednek, megjegyzi, ha lehettek volna gyerekeik, őket is így versenyeztették volna egymással játékosan. És neked már kattog az agyad előre: lehettek volna? Mert, mi történt? Vagy az olyan jelenetek, amelyben Ana és Benji is magukat okolják a Kevinnel és Mayával történtekért. Mert ha ott lettek volna a buliban, nem így lesz. Benji nem engedte volna fogadni Kevint, ahogy Ana sem hagyta volna egyedül a részeg barátnőjét. És maguk hibáztatják, mert ők azok, akik nem érdemlik a happy endet, nem a barátaik, akiknek nem ez járt volna. (Még a fejezetnek is ilyen címet adott Backman: akik nem érdemelnek happy endet.)

Bár egyelőre nincs még harmadik rész, nem kizárt, hogy lesz. Mert már szerepelt egy 4 éves kislány, akiről a fenti elszólások már sejtetik, hogy a valaha volt legjobb björnstadi hokis lesz egyszer. Szóval, nem kizárt, hogy majd mesélek egyszer arról is, hogy alakult az ő története...

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5214048206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.17. 20:20:04

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása