Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Sebezhető életmódunk

2018. szeptember 04. - BBerni86

Mielőtt jön az öt regény, kicsit kifejtem, mire gondoltam. Olyan regényeket szedtem most ide össze, melyek arról szólnak, hogy az, ahogy élünk, mennyire sebezhetővé tesz minket. Elég lenne egyetlen szikra, hogy elinduljon a tűzvész, mely romba döntené az életünk, a társadalmunk. Tudjátok, mit mondanak a társadalmakról? Hogy ami a legnagyobb vívmányuk, az dönti majd őket a pusztulásba. Ilyesmiket szedtem most itt össze.

5: Brown: Eredet – kicsit talán kilóg a sorból, mert ennek pozitív a végkicsengése, de benne van annak a váza,5reg5.jpg hogy milyen jövőt építünk, merre halad a technika, és ez hova fajulhat. A történetben mindenki kedvenc szimbólum kutatója egy meggyilkolt jó barát, egyben látnoki tudós gyilkosát keresi és az utolsó felfedezést, amit a világ elé kell tárni. A mesterséges intelligenciák új generációját mutatja be, melyek lehetnek nagy segítők, de gyilkosaink is. Valamint felveti annak az ötletét, hogy a technikai eszközeink hogyan lesznek szó szerint is az evolúciónk része.

4: Elton: Vak világ – a jövő eme verziójában megvalósult a Big Brother koncepciója. 5reg4.jpgKötelező mindent megosztani, és az általánosan elfogadott nézeteket vallani. Aki titkolózni próbál, levadásszák. Trafford akar egy titkot, és talál is egy kis közösséget, ami befogadja és titkai lehetnek, olvashat. Még védőoltást is adat a lányának, ami miatt egyedüli túlélője lesz egy járványnak. De az értelem luxus egy ilyen világban, a saját bőrén tapasztalja. A technika itt az elbutítás eszköze lesz, és a csordaszellem ereje is döbbenetes. Egy agymosott világ.

3: Elsberg: BlackOut – egy csapat terrorista az áramellátást szabotálja. Ami nélkül minden5r3.jpg leáll, pillanatok alatt káosz uralkodik el az egészségügyben, gazdaságban, közbiztonságban. Egy hack van minden mögött, páran igyekeznek elkapni a végrehajtóit és helyrehozni a hálózatban a károkat. Thriller, az összeomlás rajza mellett a felelősök megtalálásán és a hibák javításán volt a hangsúly, de így is brutális képet festett arról, áram nélkül milyen hamar kivetkőzik magából az ember.

2: Eggers: A Kör – nem azonos azzal, melyben Samara a tévén át lecsap és kinyír 7 nap 5reg2.jpegalatt, bár bizonyos szempontból azt is vehetnénk kulturális veszélynek. A tévé öl! De a viccet félretéve ebben a történetben egy Mae nevű fiatal lánnyal ismerkedhetünk meg, aki a világ legjobban fejlődő technikai cégénél helyezkedik el. Itt nem csak azt várják el, hogy a munkád végezd, de online és élőben is jelen kell lenni a cég életében, és lassan az élet minden területét meg kell osztani. Akad benne thriller szál, és nem kevés elgondolkoztatás az egyre digitálisabbá váló világunkról. (Ebben rokon a Vak világgal, bár ebben még csak haladnak oda, ami Elton világában már megvalósult.)

1: Forstchen: Később – trilógia - William R. Forstchen rengeteget ír történelmi témákról, ő nem kifejezetten szórakoztató irodalomban alkot, így az ő könyve realitásával, valós képeivel is kilóg a sorból. Nagyon alapos, és reális képekkel borzaszt el arról, milyen könnyen tönkretehető az életmódunk. A történetben terroristák EMP bombákkal tönkreteszik az Államok elektromos eszközeit, és minden visszaállíthatatlanul tönkremegy. Minden elektronikus eszköz, az olyan szórakoztató eszközöktől, mint egy MP4 lejátszó, az orvosi műszerekig, autókig, repülőkig. Leírni nem tudom, hány aspektusból megmutatja Forstchen, mi történne velünk a technikánk nélkül. Társadalom, gazdaság, egészségügy, jogrendszer. Mindezt egy család történetén keresztül, akik egy egyetemi városkában igyekeznek túlélni, és kötetről kötetre bővülő világképpel. Elsőként, hogyan éli túl a városka, hogyan szervezik újjá maguk. Majd a térség, politika és a végére a világ szintjéig is eljutunk. Az első kalandregényesebb, hordákkal való összecsapásokkal, súlyos veszteségekkel – sajnos az egyik kedvenc szereplőm is meghal, miközben a horda ellen harcol –, a második inkább politikai játszmákkal van tele, míg a harmadikban ötvöződik a két irány. Szórakoztató, de agyas is, nagyon tudom ajánlani.5reg1.png

Nem írtam fel a listára, mert a napokban meséltem róluk, de nyugodtan szerepelhetne Koontz Jane Hawk sorozata és Elsberg is, a Zeróval.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3814214199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása