Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Weaver: Holtvadászat

2018. december 20. - BBerni86

Nyomozós, szektás, eltűnt személyes, gyászolós.

David sikeres riporter volt, de amikor a neje megbetegedett, feladta az állását, hogy az asszonnyal lehessen. Ő biztatta a férjét arra, hogy vállaljon el eltűnt személyek utáni nyomozást, amelyhez megvan a türelme és a kapcsolatai is. Derryn halála után ennyi maradt csak a férfinak. Ám az élete felpörög, amikor egy ismerőse különös kéréssel keresi meg. A fia évekkel ezelőtt eltűnt, majd holtan látta viszont egy autóbaleset után. Mégis, biztos benne, hogy Alexet látta az egyik nap. Mi történt a fiúval? Tudnia kell. David nem nagyon hisz a nőnek, de aztán nyomozni kezd, és valami rettenetes nyomára akad. Emberek tűnnek el, halnak meg, mégis élnek. Egy holtvadaszat.jpgtitkos szekta söpör el minden nyomot, és már az ő nyomában is ott vannak. David pedig nem áll le, míg nem talált meg mindent választ.

Nagy kérdőjel volt előzetesen számomra ez a regény. Az Urbis Kiadó nem sokat mond nekem, nem is vagyok benne biztos, hogy e köteten kívül mást ismerek-e tőlük. Tim Weaver regényt sem olvastam még. A fülszöveg meg alig több a semminél – annyi adatom volt csak, hogy ez egy thriller lesz. Belevágtam, félve, mit takarhat a Holtvadászat cím.

Jelentem, egy nagyon korrekt kis thrillert, aminek akár még a folytatása is megjelenhet, hiszen ez a David főszereplésével kezdődő sorozat felvezetése. Férfi a szerző, és talán ennek is hála, ez most nem femi-thriller. A főszereplők férfiak, és itt is van lelki élet, de messze nem úgy, mint egy femi-thrillerben, ahol gyakran fontosabb az érzelem, mint a cselekmény.

Itt viszont kőkeményen tettek vannak és pörögnek az események.

A krimi és thriller elemei szépen keverednek egymással. David riporter volt, és ahogy nyomoz, hordoz ebből nyomokat, de nagyon megfelelne egy magánnyomozónak is. Végül is, ha belegondolok, ugyanazokra a kérdésekre keresik a választ. Mi történt? Hol? Mikor? Miért? Kikkel? David szemtanúkkal beszélget, nyomozati anyagokban kutat, elméleteket gyárt és ellenőriz le. Ez a krimis vonal.

De egyre jobban belekerül az ügybe személyesen is. Fenyegetettség érződik egyre jobban, ahogy minél többet tud, annál nagyobb veszélyben van. Ahogy az áldozatok szemszöge kinyílik, az ő helyzetük még jobban tele van rejtett feszültséggel és időnként horror elemekkel is. Azért nem Kevin Lyon szintjén borzongat, de azért az a keresztes jelenet kemény.

Mindeközben jó szereplőket mozgat a szerző, kevés vonással is, de jellegzetes hősöket tud teremteni. David Raker sebzett ember, aki még mindig gyászolja az elvesztett feleségét. De nagyon céltudatos, logikus. És nem olyan depresszív, hogy a balsorsa miatt skandináv krimi nyomozónak is állhasson. Alex is mély nyomokat hagy maga után, de a regény gonoszai is igazán eltalált figurák.

Nekem tetszett Weaver stílusa is. Mesélős, de nem anekdotázik túlzottan. Pörgeti az eseményeket, miközben annyira képszerű, hogy bele is éljem magam a történetbe. Nem irodalmi mélység, de azt egy thrillertől nem is várom.

Ami nem tetszett: a szedés. Hatalmas betűk, nagy sortáv. Közel 400 oldal, de egy kevésbé elhúzott tördeléssel simán lehet, hogy csak 250-300 körül lenne.

De a regény tetszett, ha folytatódik a sorozat, én olvasom majd tovább is.

 

Weaver: Holtvadászat - Mint thriller: 80% okosan építkezik, kicsit kiszámíthat, de jó a csavar és hangulatos is.

Szubjektíven: 85% tetszett – bírtam a karaktereit, meg, ahogy ismerős zsánereket használ.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6614501616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása