Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Murphy: Dumplin’

Így kerek az élet

2019. március 10. - BBerni86

Kamaszos, szépségversenyes, szerelmes, önelfogadásos.

Willowdean egy kisvárosi 16 éves lány. Nem egyszerű az élet egy olyan helyen, ahol minden a fociról és az éves szépségversenyről szól. Főleg nem akkor, ha az ember lánya történetesen az egyik legismertebb nyertes, a show házigazdájának a lánya. Még nehezebb, ha a lány nem egy szépség, hanem kövér. De Will magabiztos, igy_kerek_az_elet.jpgcsupaszív, erős lány, aki nem engedi, hogy az előítéletek tönkretegyék a napját. Az azért megzavarja a fejét, amikor munkatársa, az egykori sportoló ösztöndíjas, és nagyon szexi Bo, aki titokban rég tetszik neki, viszonozni kezdi a vonzalmát. Mit tehet ilyenkor egy lány? Mindenkinek bemutatva nevez a szépségversenyre, és mindenkinek bebizonyítja, hogy a szépség fogalma szubjektív!

Nagyon akartam ide valami kedves bevezetőt írni. Olyasmiről, hogy a szépség fogalma változik az idővel. Hogy a külső nagyon nem minden, hogy a belső igenis számít. Hogy kellenek az olyan könyvek, melyek megerősítik a kamaszok önbizalmát, és alternatívát kínálnak a szépség sztereotípiák ellenében.

Csak éppen pont ezek miatt nekem sokszor inkább volt mese ez a történet, mint hihető kamasztörténet. Az ötletet és a szándékot érzem, szeretem is benne, de nem hiszem el, hogy Will megtetszik két menő sportolónak is, még az egész felhajtás előtt, a személyisége miatt. A kamasz srácok nem éppen az alapján döntenek, hogy melyik lánynak milyen az intelligencia szintje, és milyen szellemes riposztokat tud kivágni. Hogy egy kisvárosban, ahol évtizedek óta a szépségideálok határoznak meg mindent, pár nap elég, hogy első udvarhölggyé tegyenek egy lányt, aki annyira eltér ezektől az ideáktól, mint kutya a macskától.

De mindezen túl ez egy szellemes, szerethető történet, csak szerintem pozitívabb és mesésebb, mint az emberi élet lenne. Van cselekménye, és ha nem is pörgeti agyon az eseményeket, egyensúly van Will gondolata, érzelmi élete és a külső történések között. Fontos mindkettő: hiszen a történet Will tükre, az útja, ahogy valóban elfogadja magát, megerősödik sok értelemben, miközben a szülővárosának is ad egy leckét.

A cselekmény két konfliktus mentén halad: a szépségverseny és a szerelem. A szerelmi részt érzem nagyon mesének, amiben a kamaszos hang is több. Ott Will bizonytalan, ebben a szakaszban akad bőven nyavalygás is, de még nem éri el azt a szintet, hogy zavarjon. Mert bőven van mellette humor is, és irónia is.

A szépségversenyes részt éreztem sikerültebbnek. Jobban ütnek a jelenetek, a tetőpontok is sokkal kidolgozottabbak. Az különösen tetszett, ahogy a végén Will meg sem várja, ki lett a nyertes, mert nem az volt ott a lényeg. Hanem, hogy mindenki felvállalhassa önmagát és ne kelljen rosszabbnak, csökkent értékűnek éreznie magát azért, mert rossz a foga. Vagy kövér. Vagy az egyik lába rövidebb a másiknál, és ezért folyton ortopédiai segédeszközt kell hordania.

Határozottan csajos könyv, amiben sok a szimpatikus szereplő. Ahogy ezt leírtam, eszembe is jutott, hogy lehetett volna benne egy gonosz lány is, de itt ilyen nincs. Van viszont lánybarátság, anya-lánya kapcsolat, szerelem. Meg kamaszgondok.

Hamarosan a film is érkezik belőle, addig még pont elolvashatjátok a regényt is!

 

Murphy: Dumplin’ - Mint ifjúsági: 75% fontos kamasztémákról szól, van humora, szerethető karakterei is.

Szubjektíven: 60% nekem helyenként már sok volt, néha maga Will is. Mese is, meg nem is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314680358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása