Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gaál: TestVérek

2019. július 14. - BBerni86

Bosszúállós, átveréses, milliárdosok játszmáit leleplező.

Rékát beviszik a rendőrségre, bilincsben. Egyesek hősnek, mások veszélyes terroristának látják a kamaszlányt. Még középiskolában lenne a helye, de bankot rabolt, szembeszállt egy korrupt milliárdos réteggel. A kihallgató rendőrtiszt sem biztos benne, hogy a jó oldalra állt azzal, hogy ide juttatja. Réka pedig lassan mesélni kezd: hogy testverek.jpglett a testvéreiből és belőle igazságosztó. Hogyan jött haza látogatóba francia idegenlégióban megkeményedett bátyja, hogyan gyilkolták meg a szüleiket, akartak végezni velük is és veszett oda az egész életük. De ők nem hagyták annyiban, mindenért fizetni kell. A katona, a pszichológiai zseni, az informatikai szakember báty, a szépséges unokanővér és Réka – ők szembe mertek szállni a hatalmasokkal, és most nekik is fizetni kell. De hol az igazság?

Küzdök, melyik felem engedjem a billentyűzet elé, hogy írjon nektek. Az egyik lelkes, és rajongva mesélne nektek egy izgalmas akcióregényről. A másik cinikus és fáradt. A világba megcsömörlött, amely minden, csak nem jó és igazságos. Melyiket szeretnétek?

Mivel mindkettőt ez a regény hívta most életre, attól tartok, megkapjátok mindkettőt.

A TestVérek egy több zsánert ötvöző, rafinált könyv. Kapunk bőven izgalmakat és akciót. Egy bosszúhadjárat milliónyi lépése, amelyben lesz kémkedős beépülés, verekedős és lövöldözős jelenetek, kiképzés, bankrablás és pszichés manipulációk. Ami szem-szájnak ingere. Van egy minimális szerelmi szála is, van benne dráma is. Változatos, pörgős.

Olvastatja a szerkezete is. Az elején látjuk Rékát a rendőrségen, tudjuk, hogy végződött a nagy kaland. Ám pont egy olyan ponton, ahol még semmi nem végleges. Így egyszerre van meg annak az izgalma, hogy jutottak ide, hogy siklott ki így minden zsenialitás ellenére a terv, valamint, tényleg ez a vég? Gaál nem spórol a csavarral, nagyon passzol az elbeszélés módjához is, ahogy beveti őket.

Tetszett, ahogy egyensúlyba hozza a tragédiákat és a diadalokat. Volt, akit nagyon tudtam sajnálni, mert bizony ezek a szereplők sokat vesztenek. Nem mindenki éli meg a végét. Vannak, akiket brutálisan bántalmaznak. Lesz, akit nagyon csúnyán elárulnak. Ugyanakkor elérnek valami olyat, ami az elején elképzelhetetlennek tűnt. Nagy sikerek is társulnak a veszteségek mellé. Hol örültem, hol szenvedtem a karakterekkel.

A karakterekben abszolút benne vannak a kedvenceim. A zseniális figurák mindig vonzottak. Itt a három báty megtestesíti ezt a kívánalmam: a profi és legyőzhetetlennek tűnő katona. Az informatikai zseni, akinek szinte nincs lehetetlen a monitor előtt. Végül, a kedvencem. Ben – még az is tetszett, ahogy a régies Benedek menőbb formát kap becenévként. Ő kissé szociopata, úgy látja az embereket, mint egy nagy játszmát. Veszélyes, zseniális, nagy manipulátor. Vannak terheik, emberi gyarlóságaik, de csapatként erősítik egymást.

De: ez a regény annyira sötét képet fest a világról, benne Magyarországról, hogy az ember legszívesebben disszidálna. Minden eladó, és el is adják. A jó emberek csak szívnak, nincs senki és semmi, ami igazságot tehetne. Roppant életkedv gyilkos, mert el is hiszem neki, hogy ez több kitalációnál. Ez a világ ennyire romlott és korrupt.

Annyira olvasnám tovább, annyi még a nyitott kérdés… Annyira kellene hozzá egy folytatás!

 

Gaál: TestVérek - Mint akcióregény: 85% meglepő fordulatok, akciók és pszichés átverések, szimpatikus hősök.

Szubjektíven: 80% kedvenc szereplőtípusok, pipa. Izgalom és meglepetés, pipa. De a vége…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7214945984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása