Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szerencsés: A 13. emelet

2019. október 07. - BBerni86

Nyomozós, korrupciós, mai.

Tóth Tamás a katonaságnál volt nyomozó, majd a leszerelése után Brüsszelben helyezkedett el, biztonsági szakemberként. Már csak egy hét van vissza a szerződéséből, és hazatér Magyarországra. Még terve sincs, és nem várja haza senki sem. Ám egy ügyet még meg kell oldania: a gazdasági ügyekkel foglalkozó dr. Birtalan 10_7a_13_emelet.jpgholtan hever az épület előtt. A magasból, a 13. emeletről zuhant ki. Öngyilkosság vagy gyilkosság történt? A kollégák hajlanak a könnyebb megoldás felé, de Tamás az igazat akarja megtudni. Még akkor is, ha a szálak a román származású, gyönyörű Oanához vezetnek, aki megigézte a nyomozót. Az igazság fontosabb, és Tamás komoly korrupcióra bukkan, ami felett nem képes szemet hunyni, bármi is legyen az igazság ára.

Első könyves szerző kötete, amit örömmel köszöntünk a 21. Század Kiadó kínálatában. Noir elemekkel dolgozó krimi, társadalmi üzenettel. Annak is ajánlható, aki szórakozni, annak is, aki elmélkedni is szeretne a regénye felett.

A cselekmény az elejétől a végéig pörög, nem hagy üresjáratokat a szerző. Mindig van valami, ami mozgásban tartja az olvasó agyát és leköti a figyelmét. Trükkök, a nyomozás, a magánéleti szálak. Látszólag kis kötetről van szó, nem egy hosszú regény. De ezt ellensúlyozza, hogy bőven van benne tartalom, és nincsenek felesleges részek. Sok minden van benne, kifejezetten olvasóbarát terjedelemben.

Jól is van szőve az események szövete. Logikusnak éreztem végig, amelyben folyamatosan ott vannak előttünk a nyomok, amiket Tamással lehet követni. Megvan az események szükségszerűsége, logikája, nem ránt elő a szerző az utolsó oldalon egy teljesen új szálat, szereplőt, hogy ésszerűtlen csavart erőltessen a történetbe.

Sokkal izgalmasabb, ahogy belső ellentmondást generál hőse lelkében. Tamás komolyan vonzódik Oanához, miközben végig érzi, hogy a nőnek több köze van az eseményekhez, mint amit bevall. Valamiben bűnös – talán a gyilkosságban is. Azzal, hogy nyomoz utána és leleplezi, annak a lehetőségét veszi el, hogy bármi is legyen közöttük. Ez folyamatos belső feszültséget generál, amit Tamás egy más nőnél megpróbál levezetni, de igazából megoldani nem tudja vele a dolgokat. Bírtam is, ahogy Szerencsés ezt fel tudja oldani egy meglepő befejezéssel e két szereplő számára.

Azt nem tudom mondani, hogy örültem ennek a zárlatnak, de a regény végére nagyon illett.

Ugyanaz a miliő van benne, mint a regényben. Egy világ, ahol az érdekek diktálnak és mindent áthat a korrupció. Nagyon elkeserítő, hogy mindenkinek van vaj a fején, és azok is a zsebük tömik, akik hangzatos és emberbarát címkékkel tűzik tele magukat. Ez egy pusztulásra ítéltetett kultúra, ahol mindenki mindenkinek farkasa.

Talán ezért passzolnak bele olyan frappánsan a noir elemek a regény világába. Tamás, az igazért mindent feladó, magányos farkas nyomozó. Oana, a végzet asszonya, akinek a szépsége pusztulásba viszi, akit megigéz vele. A korrupt gazdagok, akik nem ismernek határokat és mindent elvesznek.

Valahol ítélet korunk felett, de mellette szórakoztató, hangulatos krimi is. Tetszett!

 

Szerencsés: A 13. emelet - Mint krimi: 90% hiteles mai korkép, noir stílusjegyek, emlékezetes szereplők és történet.

Szubjektíven: 95% a vége és a korrupció roppant lehangoló, de elhittem. Izgalmas regény.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8915189250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása