Minden napra egy könyv

Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

2020. február 26. - BBerni86

Női, családi, barátnős, titkokat felfedős.

Jane új helyre költözik a kisfiával. Látszólag nagyon kilóg az előkelő környékről: nincs férje, a fiát egyedül neveli. Nincs pénzük sem, Jane mindenért meg kell, hogy dolgozzon. Ám változásra volt szükségük, és a nő abban reménykedik, végre lezárhatja a múltat, és sikerül a sebeinek begyógyulni. 2_26hatalmas_kis_hazugsagok.jpgGyorsan barátnőket is talál: Madeline a 2. házasságában élő anya, aki az első férjétől született, már kamasz lánya miatt folyamatosan aggódik. Nehezen viseli azt is, hogy a férfi új felesége mennyire közel tudott kerülni az ő lányához. A gyönyörű Celeste látszólag a tökéletes életet éli a tökéletes családdal. A férje imádja, jóképű és remekül is keres. Az ikreik tündériek. Ám van egy sötét titok, ami miatt át kell gondolnia, hogyan élhet a továbbiakban. A nyugalmat először a gyerekek veszekedése töri meg, majd eljutunk addig is, hogy valaki holtan hever a parton a beöltözős bál után.

Jellemző, hogy Liane Moriarty legsikeresebb regénye nálunk akkor jelent meg, amikor az HBO műsorra tűzte a regényből készült filmet. Más könyvei jelentek meg magyarul korábban is, de ez a sorozat után. Naná, hogy filmes borítóval.

De nem is ez a lényeg. A könyv kijött, és nem véletlenül ez lett az HBO sorozatának alapanyaga az írónő életművéből. Mindaz, ami most divatos témának számít, ebben benne van a nőkkel kapcsolatban. Olyan témákat veséz ki nagy erővel, mint az anyaság, a barátság nők között, házasságon belüli erőszak, a patchwork családok, nőkkel szembeni visszaélések.

Ha ezeket nézem, ami legjobban megfogott, Celeste története. Olyan emberként, aki nem volt ilyen helyzetben, könnyen mondom, hogy elképzelni nem tudom, miért maradnak emberek bántalmazó kapcsolatokban benne. Még értelmes, művelt, jómódú emberek is. Moriarty itt egy ilyen nőt mutat be, és azt is elénk tudja tárni, mi miatt marad mégis. Az a kettősség, ahogy egyszerre menekülne, de szerelmes is, átélhető és hiteles a könyvben. Így kicsit már jobban el tudom képzelni, miért maradnak sokan az erőszakos férj mellett.

Nagyon emberinek találtam, ahogy Madeline féltékeny a volt férje új feleségére. Annyira nem racionális! Neki is új párja van, akitől van két gyermeke is. Boldog. Mégis, annak a nőnek minden mozdulata bántja, és folyton szenved miatta. Ez megint egy olyan téma, amit érzelmi oldalról lehet csak megfogni, és Moriarty képes is rá.

A könyv erőssége, hogy milyen erővel ábrázol érzelmeket és kapcsolatokat. Miközben cselekménye is van, ráadásul egy rejtély köré szerveződik a történet. Tudjuk, hogy van egy halott. Fejezetenként ott van, ki mit mondott a rendőrségnek, miről pletykált. De a múltból el kell jutnunk addig a pontig, hogy szembesüljünk az áldozat személyével és az indítékokkal. Nem úgy izgalmas, mint egy Barker, nincs körömrágó fordulat sem, de egy izgalmas pluszt ad a regénynek, ami a pszichológiai oldalával is eladná magát.

Nem tudnám kiválasztani, melyik női karakter volt a kedvencem. Mindegyikük más karakter és vérmérséklet, és elhittem mindegyiküket. Nem hősök, mindenkinek vannak gyarlóságai, de jó tulajdonságai is. Az meg külön pluszt ad neki, ahogy egymással kapcsolatokat alakítanak ki. A nő ármánykodás és a másikért mellszélességgel kiállásra is van benne példa.

A férfiak lényegesen szürkébbek lettek mellettük. Ugyan valamiképpen mindig részei az eseményeknek és indítékot jelentenek a nők tetteinek, de kevesebb teret és színt kaptak. Ez kifejezetten női regény – nem is hiszem, hogy férfi olvasóknak tetszene a könyv.

Szerettem a stílusát is. Érzelmekkel foglalkozik, át is életi őket, de nem lesz se szentimentális, se eltúlzott. Arányosak benne a hangulatok és az ábrázolás.

A sorozattal is ki vagyok békülve, de messze nem tetszett annyira, mint a regény. Ha a kettő közül kell választani, inkább az olvasásra szavazok!

 

Moriarty: Hatalmas kis hazugságok - Mint női: 100% érzelmes, a női lét sok aspektusát átfogja, miközben szórakoztató, krimis is.

Szubjektíven: 90% a történet és a szöveg beszippantott. Rosszabbat vártam, így duplán jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9515491642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.