Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dallos: Alkalmazottból Vállalkozó

2020. július 22. - BBerni86

Önismereti, tanácsadó, életmódot váltós.

A mai világban az embernek már több módja is van a napi betevő megkeresésére. A tér és idő korlátait a technika sorra dönti meg – egyre több a lehetőség. Már azt is megválaszthatja az ember, hogy valakinek akar dolgozni, 7_22alkalmazottbol.jpgvagy maga igyekszik egy vállalkozást felépíteni és abból megélni. Dallos Zoltán alkalmazottként kezdte, több mindenben kipróbálta magát lentebb és vezető pozíciókban is. Az egészségügyi állapota döbbentette rá, hogy nem a megfelelő módon él, és mert váltani. Vállalkozó lett, és a tapasztalatait, a programjának az alapjait ebben a könyvben is megírta. Személyes történetekkel, saját tapasztalatokkal segít döntést hozni, és tájékoztat. Mi kell ahhoz, lélekben és fizikaikban is, hogy valaki vállalkozó lehessen, és lehetőleg sikeres?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy Dallos kötete csak egy a programjai közül. Ez nem egy olyan megmondó könyv, amit elolvasol, és holnap már mész is a cégbíróságra, mert már annyira indítanád is utána a vállalkozásod, felvértezve minden tudnivalóval. Ez az esszenciája annak a munkának, amit tanácsadóként és rendezvényszervezőként, szakemberként végez. Saját honlapja, rendezvényei, programjai, hírlevele és személyes márkája van.

Link a személyes oldalra: https://dalloszoltan.hu/
Link a könyv oldalára: https://alkalmazottbolvallalkozo.hu/

Ez a kötet arra alkalmas, hogy az első lépéseket meg lehessen tenni, ha valakiben felötlik, hogy vállalkozást szeretne indítani. Rávesz, hogy mérd fel a forrásaid és a céljaid, az erősségeid és a gyengéid. Segít keretbe helyezni az álmot, és viszi a realitás felé. Nem olyan végrehajtási utasítás, aminek a betartása után ott van egy működőképes vállalkozás, hanem a lelki mankó, hogy érdemes-e belevágni, mire lehet számítani, milyen munkát kell elvégezni, milyen terhelést kell bírni lélekben és anyagiakban.

Helyenként munkafüzetre emlékeztet, amit kifejezetten szerettem benne. Feladatokat ad, melyeknél el is magyarázza, miért kell elvégezni, mit tanulunk/látunk belőle. Azért az kikívánkozik belőlem, hogy valóban a kezdőkhöz szól. Pl. a SWOT analízis részletes bemutatása is benne van, noha ezt már annyi területen nyomják nekünk, hogy én már unom is. Most utána számoltam, 11 éve ez jön velem szemben a szakmai képzéseken, de az egyetemen is tanultam, pedig nem gazdasági szakon végeztem.

Szimpatikus, hogy nagyon olvasmányos és erőteljesen saját tapasztalatokból építkezik. Ettől hitelesebb, személyesebb, és nincs tudományos vagy ismeretterjesztő jellege. Még amiket evidenciaként kezelek, és unom hallani is, pl. a világ kinyílt, nomádabb életmód, a számítástechnikában rejlő lehetőségek, is szórakoztatóan vannak megírva, vitt rajtuk végig a szöveg, és találtam itt hozzájuk olyan pluszt, ami nem volt a fejemben.

Gondosan szerkesztett és felépített kötet, könnyű kezelni és akár visszakeresni is benne dolgokat. Ezért is jár piros pont.

Amit még szerettem benne, hogy nem csak a vállalkozóvá válásra olvasható. Nekem ilyen terveim nincsenek, de így is voltak olyan önismereti, vagy életmódbeli részei, amelyek nagyon lekötöttek. A márkaépítés mindenkinek fontos, egy munkahelyen ugyanúgy el kell adnod magad, mint vállalkozóként. Ami engem jobban érdekelt volna, és több gyakorlati tippnek is örültem volna: a csapat- és vállalati kultúraépítés. A saját életemben tartok ott, hogy vezetői munkakörben négy munkacsoportot kell összefognom, és ebben találtam ötletet, mit és hogyan lehetne, hogy ne csak 80 együtt dolgozó emberem legyen, hanem négy csapatom. De sokszor éreztem úgy, hogy általános megállapítás helyett konkrét ötletet akartam volna.

Igen, ez máskor is felmerült bennem. Itt az általános megállapítás, de hol a recept hozzá?

Látom a hasznát, aki bele akar vágni, innen kap segítséget, és tippeket a továbbiakra. Az meg természetes, hogy a szerző a saját programjai felé invitál… márkaépítés, tudjátok!

 

Dallos: Alkalmazottból Vállalkozó - Mint segédkönyv/ism.terj.: 70% feladatokkal bővített, személyes, jól forgatható és érthető kötet.

Szubjektíven: 75% tetszett, hogy olvasmányos és átfogó, de ez csak a bevezetés a témába.

 

Ezt már csak külön jegyzem ide meg, mert nem a kötetre vagy a tartalmára vonatkozik, de a szerzőségre érzékeny lényem nem tud elmenni mellette szó nélkül. Tiszteletre méltó, hogy Dallos Zoltán korrekten leírja, hogy ez a könyv az övé, de nem maga írta. Szellemírót alkalmazott. A gondolatok, a tapasztalatok, a módszer a sajátja, de más öntötte írásba. Így a könyv olvashatóságára, érthetőségére vonatkozó dicséretem a szellemírónak címezném, akit nem ismerünk meg név szerint. (Tudom, hogy az a gyakorlat, hogy a szellemírókat fel sem tüntetik, de általa lett ez a könyv az, ami, és szerintem jár neki érte kredit.)

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7616043022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása