Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Dokumentum regények

2020. augusztus 04. - BBerni86

r5_42.jpg5: Grann: Megfojtott virágok – kicsit krimi, de nagyon dokumentumregény is. Az alapja, hogy indiánokat ölnek meg az 1920-as években. A kormány az ilyesmit előszeretettel hagyta figyelmen kívül, de ennek a törzsnek a tagjai gazdagok voltak – olajat találtak a földjükön, és az ország leggazdagabb emberei közé tartoztak. Egy új nyomozócsoportot küldtek a felderítésre: az FBI mutathatta meg, miért is hozták létre.r4_54.jpg

4: Dronfield: A fiú, aki követte az apját Auschwitzba – Gustav és Fritz egymáshoz közel álló, zsidó apa és fia voltak a XX. század első felében. Munkatáborba kerültek, ahol egymásba kapaszkodva igyekeztek túlélni. Az apát azonban kiszemelték, és továbbküldték Auschwitzba. A szakképzett Fritz maradhatott volna a biztonságban, de az apjával akart tartani. Gustav naplói nyomán pedig r3_66.jpgregény született, melyből kiderül, mennyit számít az a pokolban is, ha van kiért küzdeni.

3: Isaacson: Steve Jobs életrajza – Jobs megosztó karakter. Egyesek zseninek tartják, mások szerint érdemtelenül jutott túl magasra. Walter Isaacson arra vállalkozott, hogy a férfi életén keresztül megmutassa, mi tette azzá Jobsot, ami. A magánéletének eseményei mellett a munkásságát is górcső alá vette, és így a század tudományos fejlődésének is képét adja. Külön érdeme, hogy a helyenként szinte r2_67.jpgtudományos témák mellett is olvasmányos maradt.

1: Alekszijevics: Csernobili ima – a tavalyi év nagy témája volt a Csernobilban történtek. Több kötet is megjelent, új kiadást kapott r1_68.jpgAlekszijevics regénye is, ami nagyon emberi oldalról mutatja meg a történteket és a katasztrófa emberekre, életekre tett hatását. Nem keres felelősöket és tudományos magyarázatokat sem ad, de elmondja, milyen volt átélni, gyászolni, belehalni. Megrázó, de meghatározó kötet.

1: Henderson: Üldözöttek és katonák – egy katonai osztag története, de a kezdetektől. A vallatóké, akik nem amerikai állampolgárnak születtek, hanem zsidó, német fiatalnak. De nekik szerencséjük volt: amikor a náci rezsim hatalomra jutott, őket még kamaszként, gyerekként ki tudták juttatni a szüleik az Államokba. Amikor pedig jött a VH, szolgálatra jelentkeztek, és a német tudásuk miatt a vallatók közé tették őket. Nagyon regényes történet: kiemel pár fiatalt, akiknek a múltjuk, a szolgálatuk, a történetük kalandregényesen pörög.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8016081866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása