Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Brennan: Boszorkányszezon

Sabrina hátborzongató kalandjai 1.

2020. augusztus 13. - BBerni86

Fontos döntés előtt álló, természetfeletti, kamaszos.

Sabrina Spellman most lesz 16 éves, és olyan döntést kell meghoznia, amely egész későbbi életét meg fogja határozni. Az apja hatalmas varázsló volt, az anyja egyszerű ember. Neki félvérként van választása: ha átesik a sötét keresztelőn, teljes jogú boszorkány lesz, és el kell szakadnia az emberi életétől. Vagy, ember marad, ekkor viszont a mágia ajtói zárulnak be előtte. Töpreng, mit válasszon. A nénjei természetesen azt szeretnék, ha az ő 8_13boszorkanyszezon.jpgútjukat folytatná, és boszorkány lenne belőle. A lány viszont nem szívesen szakítana a barátjával sem. Vajon Harvey mit gondol? Egy elszórt, ártalmatlannak gondolt bűbáj azonban nem a tervek szerint működik, és egy szellem is feltűnik a környéken a maga terveivel. A lány még nem is sejti, milyen erők mozgolódnak körötte…

Már az elején levontam a konklúziót: neki kell kezdenem rendesen a Netflix sorozatnak. Ezt még kicsit annak az előzményének is éreztem, mondhatni, csak felvázolja a kezdő szituációt.

Rendben, kiírom. Irritált is, hogy még nem hoznak meg lényegi döntéseket. Nyilvánvaló, mi a kérdés: boszorkány lesz-e Sabrina, vagy sem. Azért annyit már láttam a sorozatból, hogy most nincs félmegoldás. Hiába álltatja még naivan azzal magát a lány, hogy neki nem kell a világok között választania. Az emberi, de a mágikus énjéről sem akar lemondani.

Így a természetfeletti külsőségek nélkül egy nagyon átélhető, kamaszos problémát kapunk. El kell döntenie, mit akar kezdeni az életével, milyen irányba haladjon tovább. Nálunk is ez az életkor, amikor meg kell hozni az első döntéseket. Ha még főiskolát nem is választunk 16 évesen, már szakosodni kell, érettségin merre haladunk, ami meghatározza a későbbi lehetőségeket is. Így a kamaszolvasók könnyen azonosulhatnak, ismerős a kérdéskör.

Nagyon kamaszos az is, ahogy az első szerelmet még olyan ártatlanul megélik. Ugyan a kis varázslattal Brennan próbálja ezt a szálat is feldobni, de nagyon kis egyszerű ez a Sabrina és Harvey történet. A gonosz énem mondogatja is, hogy ez csak a kezdet, lesznek még itt durva dolgok, ahogy beindulnak az események…

Talán azt vártam végig, hogy induljanak. Alapvetően Sabrina van a fókuszban, de egy-egy oldal erejéig más is hangot kap. A kamasz világot elhagyva egy horror világot kezd kibontani Brennan, amely sokkal izgalmasabb és veszélyesebb, mint amit Sabrina egyelőre fel tud fogni. A szellemet nem is éreztem ijesztő ellenfélnek, de a háttérben a mozgások, a rejtett motivációk és a varázsvilág, abban van lehetőség és kellő sötétség is.

Néhol még humor is csillan benne, ha ez nem is az a regény, amin jókat tud mosolyogni az ember. Van egy baljós aurája, hogy valami rossz közeleg. Egy ártatlan, derűs kép, aminek a háttérszínei már kezdenek elsötétedni. Érdekel is, mennyire fog ifjúsági maradni, milyen mély lesz a nyúl ürege. Mert a kis részletek és baljós események alapján lehetne ez egy jó ifjúsági, horror sorozat, abból úgyis kevesebb akad.

A mellékszereplők sokkal izgalmasabbak, mint a hősnő, de még senki sincs igazán bemutatva. Mindenkinek megvan a maga kliséje, amit valamivel feldobtak. Pl. a nővérek, akik közül az egyik a szigorú, a másik a csupa mosoly, kedves nagynéni. És mi bennük az extra? Mondjuk, a szigorú a feszültség levezetése céljából rendszeresen megöli a húgát, aztán feltámasztja. Ahogy viaskodni tud benne a kötelességtudat és a családja iránti szeretete.

Még Harvey bátyja is sokkal érdekesebb, mint Harvey. Neki volt egy lehetősége, amivel nem élt. Egy jó testvér, aki komoly áldozatot hozott, és nem is sejti, a szerelmével mi történt. (Sabrina majd rájön.) Bízom benne, hogy a folytatással több színt kap mindenki.

Kezdetnek, alapozásnak megtette. Nem is bírok szabadulni az érzéstől, hogy ez csak az előétel, ami csak a kezdeteket és alapokat akarta könnyeden átnyújtani.

 

Brennan: Boszorkányszezon – Mint YA fantasy: 55% kamaszos, derűs, a háttérben azonban van lehetőség. A téma is ok.

Szubjektíven: 60% a világépítése nagyon tetszett, érzek mögötte egy izgalmas horror világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2216135674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása