Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Connelly: Hétvége Mr. Darcyval

Austen-rajongók 1.

2020. augusztus 22. - BBerni86

Szerelmes, rajongói hétvégés, könyvbarát.

Jane Austen regényei még mindig sokakat megmozgatnak. Így van ezzel az irodalom professzor Katherine is, akinek az életben nincs szerencséje a szerelemben. Most éppen elhatározta, hogy egy ideig nem is keresi az Igazit. Ápolja levélbeli barátságát a bestseller-szerző Lornával, és előad az egyik kedvenc éves rendezvényén, az 8_22hetvege_mr_darcyval_1.jpgAusten hétvégén. Abban bízik, ott végre Lornát is megismerheti személyesen. Lorna is nagyon kíváncsi a nőre, csak éppen van egy titka. Írói álneve van, a női álarc mögött egy vonzó férfi lapul. Élőben tetszenek is egymásnak, de írónk hogy vallja be az igazat? Robyn is nagy Austen rajongó, és a hétvége menekülés lenne számára a hátköznapokból. Ahol a gimis szerelmével van együtt, mert nem tudja hogyan mondja meg neki, hogy már nem szereti. A hétvégén azonban van egy helyes lovász, meg a barátja is felbukkan, hogy megkérje a kezét…

Jane Austen – az egyik legismertebb angol írónő, akit máig rengetegen olvasnak és a történeteit újra és újra feldolgozzák, akár regényekben, akár filmen. Jennifer Connelly egy egész sorozatot szentelt annak, hogy olyan emberekről írjon, akik az írónő rajongói. Egyben olyan regények is születtek, melyek Austen reklámoknak is elmennének.

A Hétvége Mr. Darcyval címe azért egy cseppet megtévesztő magyarban. Konkrétan Mr. Darcy nincs benne, csupán az egyike azoknak a regényhősöknek, akikről beszélgetnek. Ok, ő az egyik legismertebb és legszeretettebb a karakterek közül, de a témát nézve a Hétvége Jane-nel jobban visszaadná a regény cselekményét, csak annyira nem lenne figyelemfelkeltő.

Mivel Austen rajongók közös programjáról van szó, tele van a könyv Austen utalásokkal. Rengeteget beszélgetnek arról, kik a kedvenc karaktereik, és milyen hatással voltak az életükre ezek a történetek. Bár elég gyakran visszatérnek a Büszkeség és balítélethez, azért sok más is előkerül benne. Katherine kedvence nem is az a regény, hanem az Emma. De a Meggyőző érvek is többször felbukkan.

Tetszett, milyen programok vannak megszervezve nekik. Lenne egy olyan tippem, hogy sokaknak a Darcy vetkőztetés vagy a bál lenne a kedvencük. Nekem nem. A bálról az Austenland ugrik be, a némileg sztriptízt idéző ruhabemutató meg nekem nem nagyon fér össze fejben egy Austen rendezvénnyel. Az jobban átjönne, ha ők maguk öltözhetnének be teljes korabeli ruhatárba, minden kiegészítővel együtt. Viszont, a nagy kvíz a szép nyereményekkel tetszett. Esélyem se lenne rajta, de jó ötlet.

Ez azonba csak a körítés, ez két szerelmi történet meséje felváltva. Két pár jön benne össze – romantikus regényhez illően már az elején lehet tudni, a végén kik sétálnak el együtt boldogan a naplementébe. Ok, romantikus zsánerben nem tud lenni nagy meglepetés, itt legalább volt érdekesebb rész is a rendezvény miatt, és a két pár közti jelenet váltásokkal. Azt is tudtam értékelni, hogy se nem nyálas, se nem erotikus irányba nem leng ki a cselekmény.

Van benne humor, de csak finoman, a romantikus komédiák hagyományait követve. Eleve, Katherine történetének alaphelyzete is humoros: a nőnek gondolt férfi. Robyn számára pedig ott van a barátja, aki szolgáltatja a kínosabbnál kínosabb helyzeteket. Még nem is a sör iránti szenvedélye, de amikor megérkezik lóháton… azért voltak ötletei, ha a lány hobbijában nem is tudott osztozni.

Tele van szerethető és jellegzetes karakterekkel. Egyik se túl mély, de romantikus komédiában ez nem is feltétel. Mindenkinek lehet drukkolni, főleg a kialakulóban levő pároknak. (Akik túl jók is, hogy igaziak legyenek. Szépek, sikeresek, és nagyon szerelmesek.)

Mondanivalója nem nagyon akad, de ez csak szórakoztatni akar. Jó esetben pedig kedvet tud csinálni egy-egy Austen klasszikushoz.

 

Connelly: Hétvége Mr. Darcyval - Mint romantikus: 75% sok irodalmi utalása van, és cselekmény mellett felépített románca.

Szubjektíven: 58% bírtam, hogy rajongókról szól, de nagyon kiszámíthatóak a szerelmek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2716172898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása