Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Shepard: A perfekcionisták

2021. május 14. - BBerni86

Kamaszos, bosszút állós, bűnügybe keveredő.

Beacon Heights látszólag egy átlagos kisváros, ahol jómódú emberek élnek. A gimnázium az egyik legjobb az országban, szinte garantált, hogy innen bekerülni a kiszemelt előkelő egyetemre. A tökéletesség itt nem kivételes, hanem elvárás. A jó jegyek, a külső, egy megfelelő hobbi és tehetség. Az iskola királya az a Nolan, aki nemcsak a_perfekcionistak.jpgjóképű, sikeres sportoló, de még gazdag is. A látszat azonban csalóka: Nolan kegyetlen diktátor is, aki többek életét megkeserítette. Öt lányét is, akik egy iskolai projekt után kitalálják, hogyan álljanak bosszút. A tervüket azonban valaki félreviszi, és az iskolai csíny halálos merényletté vált. Nolan halott, és a lányok gyanúsítottak. Ahogy a rendőrség egyre közelebb ér hozzájuk, úgy próbálnak maguk rájönni, ki volt Nolan gyilkosa, és miért őket akarja bemártani.

Sara Shepard több sikeres ifjúsági sorozatot is jegyez, és a tévé is felfedezte a munkáit. A Pretty Little Liars hatalmas siker lett, egy olyan sorozat nőtt ki belőle, ami még alsorozatokat is kitermelt, ha azok nem is értek az eredeti nyomában.

A perfekcionisták önálló sorozat volt, ha vannak is hasonlóságok a legsikeresebb Shepard-regényekkel. Kamaszlányok, gazdagok és szépek, egy elit iskolában. Bűnügy, és titkok őrzése, miközben valaki kiszemelte őket. Igen, az alapok határozottan egyeznek. Így borítékolható, aki az egyiket szerette, a másikkal is meg lesz elégedve. (Azért a belőlük készült sorozatokat kár volt összekötni, de ez már egy másik történet.)

A történet pillanatok alatt pörög fel, és mire észbe kapunk, megtörtént a bűntény. Nolan halott, a rendőrség nyomoz és a lányok titkokat őriznek. Dupla feszültséggel játszik el a szerző: egyrészt, fokozatosan adagolja a titkokat, amelyeket a lányok őriznek. A gyilkossághoz képest nem fajsúlyos titkok és sérelmek ezek, ami egy guilty pleasure sorozatba illik. A gazdag lány igazából elszegényedett. Ilyesmik. Mindegyikben akad bulváros elem, miközben kamasz problémák is.

Azért meredekebb témák is felmerülnek, de a szerzőre jellemző könnyed stílusban. Az, hogy egy kamasz öngyilkos lesz, mert annyit zaklatják az iskolában: komoly dráma. De mivel annyi könnyedebb van mellette, és sok minden felmerül, nálam inkább olyan hatást váltott ki, hogy hitetlenkedtem. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy a középiskola ennyire pokol, mindenkinek – kivéve a zsarnokoknak, bár Nolan holtan végzi.

Mellette a lányok maguk kis eszközeivel Nolan gyilkosa után erednek, megvan a maguk gyanúsítottja, és trükköznek, hogy bizonyítékot gyűjtsenek. Itt is inkább a guilty pleasure elemek dominálnak, ez nem egy komoly thriller.

Az 5 hősnő elég változatos, és leképeznek egy-egy típust. Az egyéni stílusú művész, a szépség, a méhkirálynő, a sportsztár és a problémás. Így meg lehet találni, akivel azonosulni tud az olvasó. Ahhoz sokan vannak, hogy mindenkit mélyen ábrázoljon Shepard, de mivel típusok is, így azt bővíti egy-egy egyedi vonással, és készen is vannak.

Gyorsan lehet benne haladni, nagyon könnyed a stílusa. Filmszerűen peregnek az események, bőven van függővég és a lányok közti váltások miatt nagyon dinamikus is. Érthető, a lányok oldaláról eléggé érzelmes is, miközben a nyomozás és rejtély bolondítja az eseményeket.

Elsősorban szórakoztató regény, nem is akarok tanulságokat kihozni belőle. Inkább pont az zavar, hogy nagyon bulvár és hihetetlen a környezet és hogy az iskola ennyire pokoljárás.

Azonban elszórakoztatott, és ha a lányokat nem is kedveltem meg, a sztori vége érdekel.

 

Shepard: A perfekcionisták - Mint ifjúsági: 70% szórakoztató, könnyen fogyasztható. Felületesen érint komolyabb témákat.

Szubjektíven: 65% bár a lányokat nem kedveltem meg, a rejtély és a stílusa olvastatta velem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9716516636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása