Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Flynn & Kunz: Az arc nélküli csapat

2024. augusztus 07. - BBerni86

Fülszöveg: az_arc_nelkuli_csapat.jpg

Dru Sharma a fogorvostól fél a legjobban a világon. Úgyhogy amikor az iskolában kötelező fogorvosi vizsgálatot tartanak, ráveszi egypetéjű ikertestvérét, Kalt, hogy helyettesítse.

Dru és Kal nem tudja, hogy a vizsgálatot a Határtalanság Csoport kezdeményezte. Ezt a titokzatos szervezetet pedig nem kizárólag a tanulók fogainak állapota érdekli. A Határtalanság irányítani akarja a szívét, elméjét és testét minden fiatalnak az egész világon. Kal és a többi diák hamarosan különleges erőre tesz szert, míg azok a gyerekek, akik ellenálltak, kezdenek eltűnni.

Dru, aki „listázatlan” – vagyis nem áll a Határtalanság Csoport irányítása alatt –, és Kal versenyt futnak az idővel, hogy felfedjék az igazságot. Egy bujkáló tinédzser csapat segítségével mindent meg kell tenniük, hogy megállítsák a Határtalanság Csoportot, mielőtt túl késő lenne.

Szerintem: 

Ez annyira rövid és bevezető jellegű volt, hogy az komolyan csalódást keltő. Éppen csak

elkezdte a történetet, még esemény se igen volt, és már vége is az egésznek. Ha ilyen tempóban épül a sorozat, akkor egy polcot megtölt, mire jutunk valahova.

De, az alapok. Adott egy indiai család Sidney-ben. Az ikrek, a kamasz Dru és Kal vannak a középpontban. Az iskolai fogászat váratlan következményekkel jár. Az egyik iker fél, a másik megy be helyette is kezelésre. De kisül, hogy valamit beépítettek a kamaszokba, amitől erősebbek és sportosabbak lesznek, de követik, meg is figyelik és képesek irányítani őket. Mivel az egyik ikerben dupla van, ő erősebb mindenkinél. A másik, mivel nincs benne az implantátum, pedig láthatatlan a rendszernek. A történet nagyja, hogy rájönnek, mi történt és meg akarják érteni. Amikor rábukkannak 4 kamaszra, akik valamilyen okból szintén nem kaptak implantátumot és most menekülnek, már együtt próbálnak rájönni, mi is folyik.

Csak éppen kamaszok, semmit nem tudnak, így aztán nem is nagyon haladnak, meg nem is tudni, mit kellene csinálniuk. Ebben a részben a szereplőket ismerjük meg, alapozzák a problémát. Van egy szervezet, ami kísérletezik a gyerekekkel és ezt senki nem tudja. Mit tud ez a 6 kamasz csinálni? Lehetne ez még jó, thrilleres történet is, csak még egyszerűen nem történt semmi jelentős benne.

Nem ment neki a karakterábrázolás sem. Mindenki csak egy-egy jellemzőt kap, vagy annyit sem. A 4 menekülő kamasz elvben fontos, aztán a neveiket se tudtam még megjegyezni. Még nem egyéniségek, csak azért érdekesek, mert ők is követhetetlenek. De a főszereplők, az ikrek is el vannak intézve annyival, hogy az egyik az okos és informatikai csodagyerek, a másik a társasági lény, sportosabb, helyesebb. Olyan kényelmes is, hogy a sportos kapta a képességeit növelő beültetést, míg a kocka azzal sokkal kevesebbre menne, viszont neki jól jön, hogy nem tudják nyomon követni.
A gonosz is olyan jellegtelen benne. Mit csinálnak, miért? Kik ők igazán? Egyelőre csak egy nagybetűs Cég, arctalan és megismerhetetlen. A konfliktust nyilván adja, hogy titokban kísérleteznek és módosítják őket, de még ez is olyan ködös. Túl sok a kérdés, nincsenek a miértekre válaszok.

Van családi hangulat, erényei a barátság és az összetartás, igazából megírva nincs rosszul. Olvasható, érthető. Nem kiemelkedő, de nem is akadtam fent pongyola vagy obszcén kifejezéseken. Mivel a család, az ikrek indiai gyökerekkel bírnak, azt még érdekesnek is találtam, hogy ez miképpen jelenik meg a cselekményben és vele a nyelvezetben.

Csak ez még annyira semmilyen. Ha röviden össze akarom foglalni a lényegét, jelenleg ott tartunk, hogy az ikrek mindenki elöl titkolni igyekeznek, hogy dupla – semmi megosztásban kapták a beültetést. Disztópia alapjai vannak, de még nincs kibontva.

Vagyis, majd a folytatás eldönti, tudnak-e valamit kihozni belőle. Ez még annyira csak előhang hangulatú és a cselekménye is csak olyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9818462323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása