Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Pszichológusok

2021. július 20. - BBerni86

Beteg elmék, segítségre szoruló emberek meghallgatása és gyógyítása. A regényekben is bukkannak fel pszichológusok, akik ezt igyekeznek végrehajtani.

r1_145.jpgAz Agathe (Bomann) hőse már nyugdíj előtt áll, és szakmai kihívások helyett a közelgő pihenésen és semmittevésen jár az agya. Elég azonban egy új páciens, aki megmozgat valamit benne, hogy újra felfedezze, hogy miért szerette ezt a szakmát és megint segíteni próbál a hozzá járókon, nem csak elszenvedi az üléseket.r2_2.png

Edith Eva Eger elsősorban gyakorló pszichológus, és már sikerkönyvek szerzője is. Magyarul két kötete (Az ajándék, A döntés) jelent meg. Mindkettőre igaz, hogy önsegítő. Eger módszerét mutatják be, hogyan kellene élni. Ezt az egyik kötetben saját életével támasztja alá – Eger holokauszt túlélő és elmondja a történetét; a másikben a praxisában megélt eseteket hívja segítségül.

r3_119.jpgGyakori, hogy gyilkossági ügyben hívják segítségül a pszichológust. Max Liebermann (Tallis) Freud tanítványa, és a Monarchia bűnügyeinek megoldásában segít be. Akár a bécsi Állatkert óriáskígyóját darabolják fel, akár egy neves akadémián hullnak a diákok, Max a nyomozást segíti meglátásaival, miközben Bécsben erősödnek az antiszemitar4_101.jpg hangok.

Caleb Carr is rendelkezik történelmi krimivel, melyben egy pszichológus hozza majd a megoldást. Ő Laszlo Kreizler, aki A halál angyalát és A sötétség angyalát is lebuktatta. Roosevelt a rendőrfőnök, aki támogatja hősünket egy saját egység felállításában, és akik olyan ügyeket oldanak meg, mint a gyermekeket elragadó sorozatgyilkosé.

r5_89.jpgModern történetekben is nyomoznak pszichológusok. Lars Kepler A hipnotizőrben használ ilyen karaktert és mutatja meg, hogy még ők sem tévedhetetlenek. Simán lehet, hogy a gyilkos megtéveszti és a családját is fenyegeti.

De a gonosz oldalra is átállnak, ha olyan a helyzet. Minden idők egyikr7.jpg legemlékezetesebb sorozatgyilkos doktora is a psziché rejtelmeit kutatta: dr. Hannibal Lecter. Miközben segített gyilkosokat elfogni, ő maga előszeretettel ette meg a nem tetsző egyedeket a környezetében. Majd később, egy elmegyógyintézet foglyaként is a szakértelme, amiért Clarice a segítségét kéri, és ami majd egy szökéshez is elvezet. Thomas Harris Hannibal sorozata 4 kötetnél jár, és messze ez a legsikeresebb projektje a szerzőnek.

r6_1.jpgAngela Marsons hőse, Kim Stone nyomozó is kapott egy pszichológus nemezist. Alexandra gyilkosságokra programozza a pácienseit, és Kim megtörésével is megpróbálkozik. Nem véletlenül lett visszatérő karakter, az Ördögi játszmák a sorozat egyik legjobb része volt.

Talán az sem véletlen, hogy e történetek közül mennyi került filmre vagy sorozatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2616633268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása