Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Pap: És újra felkel a nap

2021. október 17. - BBerni86

Háborús, rendszerváltó, szerelmes.

Éva kislánykora óta tudta, mit szeretne az élettől. Mivel korán megárvult, és a mostohaapját soha nem tudta szeretni, egy saját család volt a vágya. Két udvarlója is akadt, egy baráti páros, akikkel játszótársak is voltak. Stevan nyilatkozott az érzéseiről előbb, és mire Martin is megtette volna a vallomást, Éva már eljegyezte magát a es_ujra_felkel.jpgmásik fiatalemberrel. Stevan elvette, együtt vezették a családi éttermet, és gyermekük született. Szerettek volna testvért is neki, de a fiúnak nem lett kistestvére. A kitörő háború gazdasági nehézséget, majd egy balesetet hoz, amely a férjet kiheréli. Az életerős, érett asszony szembe kell, hogy nézzen a történelem adta egyre rosszabb helyzettel, a férje elzüllésével és a vággyal, amely újfent feltámad közte és Martin között. De hogy lehet kezelni egy ilyen helyzetet? Gondolnia kell a gyermekére, a férjére, akinek hűséget fogadott – de magára is.

Zsánerében korrekt könyv, csak éppen egy olyan témát veséz ki, ami taszít. Így el tudom ismerni az értékeit, de én nem szerettem. A szerelmi háromszögek eleve hátrányból indulnak nálam, ha megcsalás és házasságtörés is van a listán, rosszabb a helyzet.

Pedig a külcsín biztató volt. Ahogy a kiadónak elég sűrűn összejön: szép a borítókép és hozzá passzol, szintén mutatós a belső borító is. Plusz a kosztümös romantika inkább a viktoriánus korban szokott játszódni, így kifejezetten élveztem, hogy modernebb kort, de történelmi környezetet kapunk, amit ezek a képek is megidéztek.

Még csak azt sem lehet mondani, hogy nem fontos a történelem. Alakítja a szereplők életét, és az olyanok, mint a háború vagy a kommunizmus, nagyon is meghatározzák, mi lesz a szereplők sorsa. Ok, nem ismernek fontos személyeket és nincsenek ott a történelmi fordulópontokon, de hitelesen bemutatja, hogy ezek miképpen hatottak rájuk. Így ezzel meg voltam békélve, helyenként – pl. az államosítás – még kifejezetten érdekesnek is találtam.

Csak éppen a regény fókusza egy szerelmi történet, amivel képtelen voltam együtt érezni. Két barát ugyanabba a lányba szeret bele, aki választ és férjhez megy, családot alapít az egyikkel. De egy baleset sok mindentől megfosztja, és a férj impotenssé válása miatt hallgatólagosan beleegyezik abba, hogy a nőnek viszonya legyen a baráttal. Mondanom se kell, senki sem lehet így tökéletes boldog, de jó megoldás sincs. Nem is szerettem olvasni.
Nem tudtam eldönteni, hogy sajnáljam ezt a három embert, vagy mit érezzek velük kapcsolatba? Eszti kapcsán ki lehetne emelni, milyen erő kelhetett ahhoz, hogy az állapota miatt részegessé váló, lezüllő férje mellett maradjon, amikor szerető és jómódú szeretője simán elvitte volna. Még akár gyerekük is lehetett volna, ezzel beteljesítve a nő álmát a nagyobb családról. De a férj is hoz érte egy áldozatot, félrenéz. Ok, talán Martin, a szerető lesz, akit sajnálni fogok. A nőnek ott volt két őt szerető férfi, a fia is. Stevan megtarthatta a házasságát, a látszatot, és összességében a felesége őt választotta, ha viszonya is volt mással. De mi jutott ennek a szerencsétlennek? Lopott percek, szégyen, meg kilátástalanság?

Meg különben is, nem szeretem a viszonyos és szerelmi háromszöges történeteket, ahogy már írtam is. A megcsalt félt mindig sajnálom, és itt is megvolt, akit úgy éreztem, kihasználnak és lehetetlen a helyzete.

Vagyis, a borító, a történelem felhasználása és a lélekrajza van a pozitív oldalon. A helyzet lehetetlen volta, a nekem nagyon ellenszenves szerelmi háromszög a másik oldalon. Összességében így egyszer elolvastam, nem is szenvedtem vele, de nem szerettem meg.

 

Pap: És újra felkel a nap – Mint történelmi romantikus: 60% emberi dráma, átérezteti a helyzetet, miközben történelmi.

Szubjektíven: 15% egyszerűen taszít a kialakuló helyzet, és hogy nincs itt jó megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7916704044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása