Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Morgan: Megtalállak karácsonykor

2023. december 28. - BBerni86

Fülszövegmegtalallak_karacsonykor.jpg

A két nővér, Samantha és Ella Mitchell számára a karácsony az év legszebb időszaka: az együttlét, a szeretet és az összetartozás ideje. Ilyenkor lehetőségük van arra, hogy bepótolják mindazt, ami gyermekkoruk karácsonyaiból hiányzott. Idén azonban hívatlan vendégnek – rég nem látott édesanyjuknak – kell ajándékot venniük. Öt éve találkoztak utoljára, de miután az asszony balesetet szenved, megígéri, hogy ez a karácsony más lesz, mint a hajdaniak. Samantha és Ella végül vonakodva beleegyeznek, hogy együtt töltsék az ünnepeket távol az otthonuktól, egy mesés skóciai kastélyban.
Gayle Mitchell a karrierje csúcsára ért, de a sikerének nagy ára lett: a lányaival való kapcsolata. Úgy tűnik, annak idején sosem a megfelelő dolgokat mondta vagy tette. Erős nőknek akarta nevelni őket, ehelyett sikerült mindkettejüket eltaszítania magától. A saját halandóságával szembesülve azonban megpróbálja jóvátenni a történteket.

Szerintem

Kedves kis karácsonyi történet,

családegyesítés és egy kis szerelem – aranyos, de maradandó emléknyomot nem hagyott bennem.

Különben inkább női, mint romantikus regény. A középpontban egy dolgozó, karrierista anya és lányai kapcsolata áll. Gayle egy balesetet követően döbben rá, hogy nem elégedett azzal, ahogy a lányaival eltávolodtak. Próbál változni a kedvükért, és egy közös nyaralás alkalmas, hogy megmutassa, miben lett más. A lányoknak is megvannak a maguk titkai – azért az elég meredek, hogy Ella nem csak azt titkolta el, hogy férjhez ment, de szült egy gyereket is, akiről az anyja nem tud.

Talán ez is volt a bajom – vannak benne olyan húzások, amelyeket nem vett be a gyomrom. Vagy logikailag hibásnak érzek. Ahogy összeraktam az időrendet, Ella megszerezte a tanári diplomát, és az anyja már le is törte, ezért nem szólt neki a terhességéről és a házasságáról. Mivel otthon maradt a kicsivel, azóta is, nem is értem, hogy tud arra felelni, hogy milyen korosztályt tanít. Mikor lett volna ideje tanítani? Diploma után már terhes is volt és maradt a gyerekkel. Max fél évet tanított, vagy annyit sem. Meg lennék lepve, ha bárki is felvett volna egy kismamát, aki max egy félévet tud dolgozni.
Tudom, szőrszálhasogatás, de nem bírom megállni. Ella tanítónőként van szerepeltetve, aki gyerekeket tanít. Szó van a korosztályról, akikkel foglalkozik. Ami a 4-5 éveseké. Ugyan nem tudom, Amerikában hogy van, de nálunk őket nem tanítónőknek vagy tanároknak hívjuk, hanem óvónőnek. A lényeget tekintve nincs gond, lehet érteni, hogy Ella nem karrierista, hanem a gyerekeket nevelve találta meg az életcélját, de vagyok annyira kákán csomót kereső, hogy zavar ez is.

Viszont, a 3 nő élethelyzete és lelki útja szépen meg van írva. Ahogy Gayle a saját tragédiáját úgy reagálta le, hogy maga és a lányai elé is hatalmas elvárásokat állított. Ahogy az egyik lánya önbizalmát összezúzta, és most Ella felépül ebből. Elfogadja magát, és büszke arra, amit elért és amilyen anya lett. Samantha pedig hasonlóan karrierista, mint az anyja és baja van az érzelmekkel. Mondhatni, ő a másik véglet. Neki azt kell megtanulnia, hogy beengedje az embereket – a szerelmet is.

Így jutunk el a könnyedebb részhez – van itt félrecímzett kiborulás, nyaraláson megismert álompasi és Sam – Brodie közeledése egymás felé. Nekem nem lett volna hiányérzetem nélkülük sem, de értem, hogy csajos könyvbe miért kellett egy aktuális szerelmi szál is. Még, ha én szívesebben olvastam volna arról, hogy Ella és Michael hogyan találkoztak és szerettek egymásba.

Hangulatos, kellemes karácsonyi, amiben mindig van egy ellensúlya a lelki drámáknak. De ettől működik a történet – látjuk, hogy élte meg a maga gyerekkorát a két lány, de ott van mellette Ella kislánya, Tab, akinek a szülei idilli gyerekkort nyújtanak. Ott van Gayle múltja egy bántalmazó férjjel, de ott van Ella és Michael erős kapcsolata, és a másik lány is talál olyan férfit, akiért megéri küzdeni.

Érzelmekről tisztán ír, és itt ez a lényeg. Nem a cselekmény, ami elcsépelt romantikus regényes. A stílusa is ilyen: érzelmes, csajos.

Megfelelő hangulatba lehet, jobban is tetszett volna. Most olyan könnyed és feledhető szint nálam, egy komolyabb drámát fogyaszthatóvá téve mesél el.

Idézet: 

A bátorságnak sok formája létezik. Te fenntartások nélkül szeretsz. Ugrasz, még akkor is, ha nem vagy biztos benne, hogy puhára esel. Bátorítod a lányodat, hogy fedezze fel a világot, de ott vagy, amikor szüksége van rád. Biztonsági hálót kínálsz, de nem fogod pórázra.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3918118956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása