Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Csabai: Közelebb, mint gondolnád

2024. szeptember 21. - BBerni86

kozelebb_mint_gondolnad.jpgFülszöveg: 

Mindenkinek ​van titka, mindenki rejteget valamit a múltjából.

Zsugovzsky Brúnó író a korábban az országot megrázó tragikus eseménysorozatból merít ihletet új könyvéhez. Akkoriban több fiatal nő is nyomtalanul eltűnt. Az esetek olyan váratlanul fejeződtek be, ahogyan kezdődtek. Amíg a megrázó témájú új regényét írja, a saját múltját is szeretné felderíteni.

Az utolsó eltűnt nő testvére, Alexandra évekkel a családi tragédia után próbál teljes életet élni és támogatni az édesanyját, aki teljesen összetört idősebbik lánya eltűnésétől. A gyászt a boldogság váltja a lány életében, miután megismerkedik Brúnóval, ekkor még nem is sejtve, hogy nemcsak férfi szívéhez kerül veszélyesen közel, hanem az eltűntek megválaszolatlan rejtélyéhez is. Minél többet kutat és kérdez, annál nagyobb a gyanúja, hogy újdonsült párjának köze lehet a nők és ezzel nővére eltűnéséhez is.

Titkok lepleződnek le, álarcok törnek szét, és a románc egy hajszává alakul, ahol a szerelem elől kell menekülni az életben maradásért. A kérdés csupán az, ki menekül valójában?

Szerintem: 

Most mi van? De jó értelemben fogom a fejem. Csabai eléggé

nyitva hagyta nekünk a történetet, hogy elgondolkozhassunk, ki kicsoda ebben a történetben igazán.

Az biztos, hogy van egy sorozatgyilkos. Az is biztos, hogy áldozatul esett neki Alexa testvére. A nővére, akinek a lány soha nem érhetett a nyomában és az örök csalódás maradt az anyjuknak. De ezen túl aztán jönnek a kérdőjelek.

Mert van Brúnó is, aki egy balszerencsés esetnek köszönheti az írói karrierjét. De sikerszerző lett, a kezdet után most bejött neki az élet. Ő találkozik Alexával, aki az otthonról kitörés címén ingatlanosnak áll. Így ismerkedik meg Brúnóval, aki eladná a lakását. Hamarosan viszonyuk van, szerelmesek. Csak. Ez nem szerelmes történet, hanem thriller. Brúnónak feltűnő lesz, hogy Alexa nem úgy viselkedik, ahogy kellene. Egyre biztosabb benne, hogy nem is próbálja meg eladni a lakást, mert sokkal jobban érzi magát benne lakva Brúnóval, mintha dolgozna. Pedig Brúnó még csak a felszínt kapargatja, mert ez csak egy Alexa titkainak listáján. Alexát meg izgatni kezdi Brúnó magánélete, kutakodik és felmerül benne, hogy Brúnó az a sorozatgyilkos, aki a nővérével is végzett. Mi lesz ebből? Gyilkos társas, ahol az olvasó is csak találgathat, ebben a történetben ki az őrült és ki mondja az igazat.

Az jól el is van kapva, hogy Brúnó az olvasónak is gyanús legyen. Csak azt kell mérlegelni, hogy mindenre van logikus magyarázat is. De hogy igaz is-e? Az a történet rejtélyének része. De ugyanennyire érzékelteti azt is, hogy Alexa sem éppen a megbízhatóság szobra.
Mi több, nekem ő a gyengébb láncszem. Nagyon manipulatív és sok mindenben megtévesztő, hazug az a lány. Ahogy élt, a viselkedése, nekem az elejétől sokkal több benne az ellenszenves vonás, mint a szimpatikus. Belőle előbb kinézek egy bekattanó gyilkost, mint a másikból a hidegvérű sorozatgyilkost. De, ahogy említettem is már, itt még nem kapjuk meg a válaszokat.

Kellően popcorn véres eseteket kapunk, és olvastatja a váltott szemszög is. Nem is csak Brúnó és Alexa kapnak szót, de a szerző megmutatja nekünk Brúnó készülő regényét is. A sorozatgyilkos szemszögéből ír arról a megoldatlan gyilkosságsorozatról. Kicsit olyan, mint Kepnes és a Te. Csak ez talán egy fokkal betegebb és véresebb. Jó a húzása, és ezzel garantálja a tempót akkor is, ha Alexa inkább csak agyal és tervet sző egyes részeknél, vagyis tényleges kisebb lépésekkel halad a cselekmény.

Könnyű volt olvasni is, megvan a húzása. Nem akasztott meg a szöveg sem. Ugyan nem szépirodalmi szint, de azt egy thrillernél nem is várom. Csavaros és izgalmas legyen, azt megkaptam.

Bár általában az bosszant, ha egy történet nagyon kétszereplős, de itt éppen elég volt Alexa és Brúnó, akik egyszerre szerelmesek, ellenfelek és még sok más is. Köztük van a konfliktus is, a halálos fenyegetettség, a néző felé meg az, hogy valós-e ez, vagy csak üldözési mánia és tévhit.

Érdekel is a válasz, vagyis egy esetleges folytatásra vevő lennék, ha nem is nagyon hiszem, hogy ezt lehet fokozni. Inkább csak a vége hiányzik, de az eléggé.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9518495934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása