Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Simukka: Hófehér

Hófehérke 2.

2024. június 14. - BBerni86

hofeher.jpgFülszöveg: 

Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy a rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert. Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet… Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy „áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia.

Szerintem: 

Még mindig megvan a sorozat vonzereje, van benne ötlet, de ez a rész nem sikerült annyira eredetire vagy érdekesre, mint a nyitány. Bár lehet, hogy Lumikki lelkiállapota lombozott le ennyire.

Mert bizony most

Tovább

Kaner: Istenölő

Fülszöveg: istenolo.jpg

Middren királyságában törvény tiltja az istenek imádatát. Korábban számtalan volt belőlük, egy nagy háború után trónra kerülő uralkodó azonban istenölőknek fizet azért, hogy leszámoljanak velük.
Kissen gyerekként végignézte, ahogyan egy tűzisten végez a családjával, felnőve istenölőként keresi a kenyerét, és szereti a munkáját. A kegyes hazugságok istene azonban kifog rajta: mivel egy fiatal lányhoz köti egy varázslat, csak annak élete árán lehetne elpusztítani.
Kissennek a szokatlan páros és egy titkos küldetést teljesítő, egykori lovag társaságában Blenraden városába kell utaznia, hogy ott mind a négyen szívességet kérjenek az ott tartózkodó utolsó vad istenektől, nyomukban azonban gyilkosok és démonok járnak, és körülöttük polgárháború bontakozik ki…

Szerintem: 

A vastagságából sejthettem volna, hogy ez nem egy nagy, epikus fantasy lesz, most mégis

Tovább

Salvatore: Az elesett erőd

Pap 4.

pap4.jpgFülszöveg: 

Cadderly, az Épülés Könyvtára tudós papja Carradoon és Shilmista egyesített erőit vezeti Aballister, a legfőbb ellenségének erődje, a Háromság kastély ellen. Egy másik küldetés azonban a múltba szólítja.
Egy olyan múltba, amelyet azonnal el is felejtene.

Szerintem: 

Salvatore sikeresen meglepett. Abban a hitben voltam, hogy Cadderly majd csak az utolsó kötetben áll szembe az

Tovább

Leunens: Amber nyomában

Fülszöveg: amber_nyomaban.jpg

Az ​új-zélandi Aucklandben játszódó szerelmi történet főhőse, Ethan Grieg filmrendezést tanul. Beleszeret közeli barátjába, Amber Deering környezetvédelmi aktivistába, aki a szüleivel és a testvérével egy ideálisnak tűnő lovasfarmon él. Amber nagyon kedveli Ethant, de az ő választása a dúsgazdag özvegy Stuart Reedsre, a jóképű, művelt brit befektetőre esik, aki jóval idősebb nála. Stuart, a koreai háborút megjárt veterán mentálisan felkészült arra a hosszú és alattomos háborúra, amely fiatal ellenfelével Amber szívéért folyik. Egy nap azonban olyan titkok kerülnek napvilágra, amelyekből kiderül: semmi sem az, aminek látszik, és valamennyien olyan tettekre kényszerülnek, amilyenekre senki nem számított.

Szerintem: 

Már hivatalos, Leunens kötetei nem valók nekem. A Jojo Rabbit filmet szerettem, a regényre viszont rá se ismertem és tipikus példának tartom arra, mikor jó, ha egy rendező/író belenyúlnak egy megfilmesített regény világába. Most meg itt az Amber nyomában, amit

Tovább

Attenborough: Az élő bolygó

A Föld mai arculata

az_elo_bolygo.jpgFülszöveg: 

Bolygónkon ​nincs olyan hely, ahol ne lenne élet. Éghajlatának szélsőséges és élőhelyeinek szinte végtelen változatossága mindenütt otthont nyújt a növényeknek, az állatoknak és az embernek. Igaz, vannak dúsan termő területek, ahol élőlények tömegei élnek, másutt kevés képviselőjük éppen csak életben marad. Az egyes fajok, de sokszor egész életközösségek is képesek úgy alkalmazkodni környezetükhöz, hogy a lehető legjobban kiaknázhassák a jégtakaró vagy a tundra, az erdő vagy a síkság, a sivatag vagy az óceán, de még a tűzhányó adta feltételeket is. Alkalmazkodásuk néha egészen rendkívüli: vannak halak, amelyek járnak, vagy a szárazföldön, levelekre rakják le ikráikat: kígyók, amelyek repülnek, és madarak, amelyek nem tudnak repülni, de úgy legelésznek, mint az őz; és vannak medvék, melyeknek szőr nő a talpukon.

Szerintem: 

Jelenleg nem tudok mást, csak dicsérni ezt a kötetet. Ami kell egy olvasmányos, informatív és élvezhető ismeretterjesztő kötetbe, ebben megtalálható.

Az első, ami

Tovább

Bowen: A mély lelke

A mély dala 2.

Fülszöveg: a_mely_lelke.jpg

Egy élet.
Egy döntés.
Egy áldozat.
Egyetlen hableány döntéséért az egész világnak súlyos árat kell fizetnie, ahogy egy sötét erő végigsöpör a világokon…

Hogy megmentse azokat, akik a legközelebb állnak a szívéhez, Simi mindent feladott: a szabadságát, a családját, és a fiút is, akit szeret. Majd esküt tett, hogy egy új istent szolgál, és gondozza a Holtak Földjét az óceán mélyén.
Azonban amikor démoni jelenlét jelei kezdenek felbukkanni, egyértelművé válik, hogy a Simi által kötött egyezségnek súlyosabb következményei is lettek, mint amire számított. Ezek a démonok elhozhatják a világ végét… és Simi miatt most utat találhatnak az emberek birodalmába is.
Mivel az egész világ sorsa forog kockán, Simi kénytelen megszegni ígéretét és összeállni egy aljas, csínytevő istennel. Ha sikerrel járnak, út közben Simi nemcsak a világot mentheti meg a pusztulástól, de talán az összetört szívét is összeforraszthatja, és ismét rálelhet önmagára.

Szerintem: 

Általában egy sorozatról jól eldönthető, hogy a részek között minimális kapcsolat van, vagy nem is lehet érteni a részeket egymás nélkül. Bowen szirénes regénye, a sorozat második kötete, azonban

Tovább

Monk Kidd: A méhek titkos élete

a_mehek_titkos_elete.jpgFülszöveg: 

1964, Dél-Karolina. Lily Owens tizennégy éves, édesanyját kiskorában vesztette el. Dajkája Rosaleen, aki nagyon szereti Lilyt. Rosaleen harcos kiállással védelmezi a feketék jogait, ezáltal összetűzésbe kerül a városban élő elvakult rasszistákkal. Lily kezdeményezésére elszöknek Tiburonba, a kisvárosba, amely anyja emlékét őrzi. Lilyt három lánytestvér fogadja be, akik méhészkednek, és beavatják a lányt a fekete Mária-kép történetébe.

Szerintem: 

Először is, ki kell írnom, hogy korrekt, zsánerében jól megírt történetnek tartom. Könnyen olvastam, nem volt vele bajom. Csak ma

Tovább

Baum: Óz, a csodák csodája

Fülszöveg: oz.jpg

A kansasi rónaság közepéről Dorkát és Toto kutyát a forgószél csodás vidékre repíti, a mumpicok országába. Kiderül, hogy a kislány messzire elkerült otthonától. A jóságos Északi Boszorkánytól megtudja, hogy Smaragdvárosba kell eljutnia Ozhoz, a legnagyobb varázslóhoz, mert csak az ő segítségével juthat vissza az otthonába. A hosszú vándorút során Dorka igaz barátokra talál: a Madárijesztőre, a Bádog Favágóra és a Gyáva Oroszlánra, ők is a Bölcsek Bölcse segítségére vágynak. Számtalan kaland után elérkeznek Oz fényes palotájába. A nagy varázsló „megajándékozza” a Madárijesztőt ésszel, a Bádogembert szívvel s a Gyáva Oroszlánt is bátorrá teszi. De Dorkát csak a jó Déli Boszorkány útmutatása segíti haza szeretett otthonába.

Szerintem: 

Ezt a történetet már nagyon sokféleképpen feldolgozva láttam – a musicalt, a klasszikus filmet, sokféle mesét, még Tom és Jerry verziót is, de regényben is olvastam már átdolgozást belőle, többet is. Furcsa is, hogy az eredeti történet eddig kimaradt.

Az első pozitívum számomra az volt, hogy

Tovább
süti beállítások módosítása