Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sager: Három lány

2018. március 19. - BBerni86

Túlélős, fenyegetett, gyilkosos, rejtélyes.harom_lany.JPG

Quincy köszöni szépen, jól van. A sütős blogja egyre népszerűbb, álomszerű barátja lassan rászánja magát a lánykérésre. Azt senki nem tudhatja, hogy rendszeresen rémálmok kínozzák. Napi szinten a xanax a varázspirulája. Arról beszélni sem bír, ami 10 éve történt – feledte is nagyját. Mert Quincy túlélő, az egyetlen megmenekült egy késelős őrült karjából. Évekkel korábban ketten éltek túl hasonló borzalmat: Sam és Lisa. A Túlélő Lányok. Most Lisa öngyilkos lett, Sam felbukkan Quincy lakásában – minden kezd a feje tetejére állni. Sam barát vagy veszélyes? Valaki a nyomukban jár, megöli őket, mint Lisát? Quincy lassan saját magában sem bízik, túl sok mindent felejtett el és fojt el. Az őt megmentő rendőr, Sam, Lisa, saját maga, mindenki titkot őrzött. De ha most is túl akarja élni, mindet fel kell fednie.

Elsőnek egy kis bulvár: a Riley Sager írói álnév. Egy férfit takar, aki saját nevén is nagyon sikeres. Az Államokban most nagy is a találgatás, ki lehet ő? Bárki is legyen, gratulálok, mert egy nagyon ütős thrillert írt! Végigfaltam a regényt.

De akkor vissza a történethez! A thriller most nagyon népszerű műfaj, és a Három lány remek képviselője. Külön díjaztam azt is, hogy nem a „Lány a vonaton” óta népszerű családban bántalmazott nők zsánerét használja. Azokhoz képest ez nagyon friss és ötletes is.

A sorozatgyilkosok is örök bestseller téma, és erre épít Sager egy kis csavarral. Mert itt a túlélőkön lesz a hangsúly. Akik már soha nem lehetnek ugyanazok. A sebek nem csak testiek, örök félelem és trauma kíséri őket, miközben ők erősek is, hiszen túlélték a túlélhetetlent. Izgalmas kombináció: egyszerre lenni nagyon összetörtnek, és mégis erősnek. Sager nagyon ütősen meg is tudja írni ezt az állapotot és ütős cselekményt épít rá.

Mert nem csak abban nagyon jó, hogy a lelki folyamatokat feltárja, átéreztesse a szereplők kétségeit és félelmeit, de mellette egy fordulatos, cselekményben gazdag cselekménnyel is szórakoztat. A Három lány kifejezetten pörgős regény, ami folyamatosan feszültségben tart, adagolja a fordulatokat és a kalandokat. Legyen az egy kis önbíráskodás, lopkodás, nyomozás vagy éppen szerelmi háromszögek.

Külön remek ötlet, ahogy flashback elemekben megelevenedik a múlt. Ahogy a jelen előrehaladtával az Erdei Lak titka is egyre közelebb kerül. Szerkezetileg is feldobja.

Üt a csavar, miközben logikus is. Sager ügyesen vezet félre, sejtet és nagyon meglep a végén.

A szereplők összetettek, és messze nem fekete-fehér figurák. Eldönthetetlen, kit emeljek ki, mert mindenkiben lesz mit szeretni, utálni, semmi sem egyszerű bennük.

A regény azért is kap egy plusz pontot, mert a túlélőket kísérő médiaviselkedést kritikusan be tudja mutatni. Ráébreszt, milyen ocsmány a szenzációhajhászás, amiben a világunk bűnös.

A Lettero adott címet a másik Sager regénynek is – remélem, hogy tehetem majd a polcomra!

 

Értékelés (Három lány) – mint thriller: 100% a történet fordulatos, izgalmas, elgondolkoztató. Borzongató és szórakoztató egyszerre. A karakterek összetettek, fejlődnek is. A történetnek van aktualitása, és tükröt tart a szenzációhajhász médiának is. Feszültség van a lapokon egészen a végéig, és Sager remekül vezeti az olvasót felismeréseken és sejtéseken át. Szubjektíven: 95% rengeteg minden tetszett benne, szinte végigfaltam ültömben. Meglepő, de logikus a vége: ezt nem találtam ki a történet közben! A téma, a szereplők is nagyon tetszettek. A végével nem vagyok teljesen kibékülve, de ez is inkább csak érzés, mint komoly kritika.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8313753014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása