Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Tjonn: A világ legszebb mosolya

2018. április 07. - BBerni86

Szerelmes, betegséges, elköszönős, családos.

Henrik soha nem ismerte az apját, mindig az anyjával voltak ketten. Illetve, valaki még ott volt neki élete minden fontos lépésénél. Simon, az anyja öccse. Simon, aki még csak 32, de 33 már nem lesz. A rák lassan végez vele, minden erőt és életet kiszív belőle. Henrik gyászolja és reménykedik a javulásában. Közben újabb nagy esemény történik a 16 éves fiú életében is: osztálytársnője, Kjersti többé válik, mint barát. Alig várja, hogy a lány hazaérkezzen a nyári olasz vakációból, és esélyük legyen párrá válni, megélni az első szerelmet. Így Henrik számára ez a nyár egyszerre szól életről és halálról: valaki belép az életébe, míg más távozik belőle. A fiú elkezd felnőni.

Ifjúsági irodalom, ráadásul díjnyertes is. Északi történet, és mint ilyen, van benne egy különös íz. Annyi skandináv ifjúsági irodalommal már találkoztam, hogy érezzem, mennyire mást adnak ők a gyerekeik kezébe, mint amit nálunk jelentetnek meg. Teller és a Semmi még mindig kísért, és komolyan elgondolkoztat, hogy azt kötelezőként ki merik adni.

A világ legszebb mosolya ilyen szempontból kevésbé tabudöntő. Sokkal emészthetőbb, és a fiatalabbak számára is megfoghatóbb problémákkal foglalkozik, mint a fent említett könyv. Ha nagyon le akarom szűkíteni, akkor Tjonn két fő témát boncol: az első szerelem és a halál.

a_vilag_legszebb_mosolya.jpgA szerelemről könnyebb írni, mert annyira kis semmilyen, hihető, átlagos kis történet ez. A fiú megtetszik a lánynak és fordítva, aztán járni kezdenek. Volt előtte izgulás, reménykedés, de semmilyen cselekményszál sincsen, ami valóban esemény lenne. Vár a lányra. Csókolóznak. Beviszi a nagybátyjához. Ennyi. De pont ez a jó benne, mert nem is kell többnek lennie. A fiatalok szeretik egymást, együtt vannak, nincs bonyodalom. Az élet része, ami megtörténik, és megélik.

A halál nehezebb téma, de ugyanígy sikerül az élet részeként bemutatni. Ugyan maga a helyzet drámai, de nem könnyes melodrámát írt a szerző. Íve van a haldoklásnak, és Henrik feldolgozza ezt is, ugyanúgy, ahogy a szerelmét.

A regény szerkezetét, de az érdekességét is az adja, hogy a szerelem (élet) és halál váltakozik. Kjersti történetszálát követi Simon kálváriája. Mindkettőnek úgy van súlya, hogy közben nagyon mindennapiak is. De talán ez az élet varázsa is: mivel egyszeri és megismételhetetlen, akkor is különleges, ha különben átlagos.

Ami a történet különlegességét adja, a formátuma. Igazából ez egy szabadvers, nem is akarom prózának tartani. Történetet mesél el, hosszabb terjedelmű, de nem egy prózaként összefüggő szöveg. Felismerhetőek a verssorok, a szöveg ritmikája. (Azért rímekre nem vadásztam benne, és nem is tűnt fel, hogy összecsengenének a sorvégek.) Különleges ettől, érdekes, és akinek a líra a kedveltebb műneme, könnyeden bele tud helyezkedni. Én inkább a próza felé hajlok, de így is könnyeden végigolvastam, ha jobban is szeretem a regényeket.

A formátuma, a témája, de a szereplői is olyanok, hogy könnyeden egy kamasz kezébe lehessen adni. Annak az életkornak a kérdései merülnek fel itt is, és nagyon könnyű olvasni. A formátuma miatt könnyen szerezhető könyv végigolvasási sikerélmény általa.

Egyszer érdekes volt, de újraolvasni nem fogom. (Teller nyert nálam.)

 

A világ legszebb mosolya - Mint ifjúsági: 70% lírai, érdekes formátumba, átérezhető főszereplői motivációkkal.

Szubjektíven: 60% a verses forma nem igazán tetszett, de érzelmeket tényleg átadott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4313814586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása