Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sheridan: Calder útja

2018. április 21. - BBerni86

Szektás, szerelmes, tervezős.

Calder nem ismert más életet, mint Hector családjának tagjaként felnőni. Ők voltak a kiválasztottak, akik Hector parancsait követve elég jók lesznek, hogy túléljék az özönvizet és eljussanak az örök boldogságba, az Elysiumba. A kis Calder a földeken dolgozik, de arról álmodik, hogy bekerül a tanácsba, és jobbá teszi az emberek életét már itt a Földön. Még gyerek ő is, amikor Hector új menyasszonyt vesz maga mellé. Eden egy évvel fiatalabb, mint Calder, és gyönyörű, a testén egy anyajeggyel, ami kiválasztottá teszi. A két gyerek titkon köt barátságot, és a burokba nevelt Eden a fiútól tanul olvasni és álmodni. Ahogy kamaszodnak, a barátság mély szerelemmé mélyül, de nekik tilos együtt lenni. A szerelmük elég erős, hogy megkérdőjelezzék a beléjük nevelt dogmákat, és szökésen kezdjenek gondolkodni. De Hector nem engedheti el őket, és kegyetlen bosszúra készül a szerelmesek ellen.

Mia Sheridan nálunk a Szerelem csillagjegyében sorozattal jelenik meg a Könyvmolyképző gondozásában. Eddig nem tartottam sokra, olyan new adult, ami kimerül annyiban, hogy két szép ember egymásba szeret, és végül boldogok lesznek. Maximum annyi volt a változatosság, hogy először a testet vagy a lelket veszik el.

calder_utja.jpgA Calder útja az első olyan sztori, amiben többet látok. Ezt is be tudnám nyomni a new adult kategóriába – szerelembe eső fiatalok és egy komoly dráma – de ez romantikus regényként is működik. Méghozzá egy fájdalmasan szép mese, ami ugyan klisé a köbön, de mégis van benne valami, ami többé teszi.

Talán a szekta? Biztos, hogy sokat ad hozzá az a környezet, amiben játszódik. Egyrészt, kicsit viktoriánus hangulata van tőle, mert hiába játszódik napjainkban, a szekta olyan körülmények között él, mintha egy másik században járnánk. Másrészt, egy thrilleri feszültséget is szül a helyzet, hiszen Eden a szektavezér fejének kiszemelt sokadik menyasszony. A pár felett állandó fenyegetés, hogy Hector bánthatja mindkettejüket, és a lánnyal rosszabbakat is megtehet. Még durvább lesz a kép, amikor kiszöknek, és szembesülnek azzal, a törvény hogyan áll hozzájuk. Nagyon beteg, hogy Eden Hector gyámlányaként el sem szökhet a perverz állat elől, mert a törvény viszi őt vissza hozzá…

Ez a szekta vonal is nagyon lekötött, de itt még a szerelmi rész is belefér a szép kategóriába. Néhol talán nyálas, de a helyzetükből adódóan van benne tisztaság is. Ahogy a gyerekkori játszótársak legjobb barátok, majd szerelmesek lesznek – íve van. Romantikus mesének olvastam, de olyan mesének, amit az érzelmi részeknél el tudnék fogadni hitelesnek is.

A stílusa a new adult regényeké. Olvasmányos, szórakoztató, de nagyon szentimentális is. A szerelmi részek csöpögnek vagy forrnak, a dráma túlerősített.

Most nem zavart, hogy a szereplők nagyon fekete-fehérek. Calder és Eden csak pozitív jelzőket gyűjt be: bátrak, szépek, kitartóak. Még talán okosan is, de ez ebben a mindentől elzárt helyzetben nem nagyon nyilvánulhat meg. Hector meg maga a vallási fanatikus szektavezér, akit legszívesebben elevenen ásna el az ember, aztán jól otthagyná.

Ennek most kíváncsi vagyok a folytatására is, bár van egy olyan érzésem, az Eden nyomában nem lesz olyan érdekes a szekta nélkül, mint ez a rész volt a szektával.

 

Calder útja - Mint romantikus: 80% tiszta érzelmek és szereplők, érdekes körülmények, szenvedélyes.

Szubjektíven: 70% ha cseppet nyálas is nekem, a szereplők szerethetőek és a szekta érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6213852052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása