Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Altebrando: Ha igaz

2018. április 26. - BBerni86

Kamaszos, családi titkos, természetfeletti erős.

Kaylee látszólag átlagos kamaszlány: elég jó a sportban, kiválóan céloz. Gyerekkora óta Aiden a legjobb barátja, és egy ideje reménytelenül szerelmes a helyes Bennettbe. Már alig várja, hogy Aubrey és Bennett szakítsanak, hogy a fiú vegye már őt észre! De felkeresi egy podcast készítő, Liana, és mindent felkavar körötte. Az anyjáról kérdezi, az igaziról, aki a kisfia meggyilkolásáért több mint 10 éve börtönben ül. Annak idején Kaylee tanúskodott ellene. De Lianát az érdekli, igaz-e, hogy az anyja természetfeletti erővel rendelkezett? Telekinetikus erővel. A lányt is érdekelni kezdi az anyja, és a közös munka során egyre komolyabban elgondolkozik, mit örökölt az anyjától. Mire szembenéz az igazsággal az anyjáról, magáról, meg tudja azt is, kik az igaz barátai és ki a szerelem számára.

Próbálkozom Tara Altebrando könyveinek megszeretésével, de nem akar sikerülni. A távozás se nyerte el a tetszésem. Ugyan a Ha igaz jobb, de még ezt sem tudom jó könyvnek mondani. Minden erősségére tudok ha_igaz.jpgmondani egy hangsúlyos DE szócskát. Mutatom is, hogyan!

Az alapötlet érdekes. Kettős feszültséggel dolgozik: ki kell derülnie, mi történt pontosan a múltban, ahogy az a kérdés is folyamatosan nyitva van, mi van, ha Kaylee is természetfeletti erők birtokosa. Mennyire írja át az életét, ha igaz az anyja városi legendája? DE a kifejtése se nem thriller, se nem misztikus. Nincs érdekes cselekmény, nem történik a sztoriban semmi érdekes. Mondhatni, van egy jó alapötlete, csak nem tud belőle kihozni semmit.

A szereplők olyan kamaszok, akikkel a tini olvasó könnyen azonosulhat. Kaylee a tipikus szomszéd lány figura: nem a legszebb, nem a legokosabb, de jó barát, helyes, aranyos. Bennett a tökéletes mosolyú szépfiú. És ott a legjobb barát is, aki esetében csak a lánynak nem nyilvánvaló, hogy Aiden szerelmes belé. DE egyik szereplő sem tud klisés egyszerűségnél több lenni. A konfliktusaik mesterségen fel vannak nagyítva, és túldramatizálva. Kaylee az egyetlen, akit legalább kicsit jobban megpróbál bemutatni az írónő, akit árnyal, de nem sikerül szimpatikussá tennie nekem. Bár, ez kicsit összefügg azzal, hogy Kaylee gyakran csinálja azt, amitől kiborulok. Ó igen, Kaylee nyavalyog.

A borító szép, látszólag igényes a kiadás. DE kinyitva szembesülünk vele, mekkora csalás van mögötte. Hatalmas betűk, széles sortávok, feltűnően túlzóak. Rég nem láttam könyvet, amiben ilyen pofátlan módon nyomták meg a lapszámot és vele az árát! Elég sokat filozofáltam a kötet felett, egy normál kiadás mellett hány oldalas lenne és milyen vastag. Arra jutottam, hogy könnyen a kisregény kategóriába találná magát.

Az egész történetre, a szereplőkre is igaz, hogy nagyon gyerekes. Nem tudja a thriller felé mozdítani a természetfeletti szálat, nincs igazi rejtély, hogy van-e ilyen erő, vagy nincs. Véletlenek röhejes sora, semmi több. Így a kétértelmű befejezés is nevetségesnek hat.

Szeretném azt gondolni, hogy kamaszként se tetszett volna nekem ez a könyv. De látok rá egy minimális esélyt, hogy akkor fogékonyabb lettem volna a kétértelmű végére. Ma már túl cinikus vagyok hozzá. Abban azért egyetértek magammal, hogy Kaylee és a nyavalygása, az alig haladó cselekmény a fiatalabb énem is kiborította volna.

Bántom, mert nem tetszett, de azért az átlag szintet megüti, főleg kiskamaszok esetében.

 

Ha igaz - Mint ifjúsági: 50% a rejtélyt jól mozgatja, a szereplők nagyon gyerekek még, nincs túlírva.

Szubjektíven: 30% a kiadás nem tetszett, és a cselekmény sok tekintetben nagyon gyerekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4213870008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása