Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Száraz: Osztozkodók

2018. május 06. - BBerni86

Rablós, családos, vagyonos, élet értelmes.

Az Ábrahám család szépen él, szeretik egymást és boldogok is. 5 gyermeket nevelnek, pénz soha nincs elég, de eddig boldogultak. Amikor a nagylány, Edit lehetőséget kap egy koppenhágai konzervatóriumban tanulni, az apa ötlethiányból egy lottószelvényt ad fel. Míg a család nyaralni van, két fiatalember betör hozzájuk. Az értékeik mellett a hűtőre tűzött lottószelvényt is elviszik. A szelvény telitalálatos lesz: milliárdokat ér. Hanbal és Tim belecsöppennek a gazdagok világába a barátnőikkel, már semmi nem drága. De a nyaralások, vagyon mellett sem tudnak boldognak lenni. Tim Helga halála, Hanbal és Angelika eltűnése után törleszteni akar, jobb emberré válnak. Ennek egyik lépése, hogy milliókat küld vissza az Ábrahám családnak – a találkozás egyre elkerülhetetlenebb.

Az alapötlete azért durva – meg is fogott vele. Az alkalmi betörők elvisznek egy lottószelvényt, amiről idővel kiderül, hogy egy vagyont ér. Mindenki élete megváltozik, de hogyan? Erről szól a regény, és volt benne számomra meglepetés is.

Egyrészt, nem úgy alakul a cselekmény, amit vártam. Nincs benne krimi vonal, és nem is egy heist movie osztozkodok.jpgdinamikáját követi. A rablás szerepel ugyan, de annyira szimpla, hogy abban semmi kalandregényes sincs. Egy olyan bűntett, ami teljesen hétköznapi. Később a család sem tesz semmit ellenük, mintha mi sem történt volna.

Nem is cselekmény szinten történnek velük dolgok – a következmények mindenkit inkább belülről változtatnak meg. A család elveszti a biztonságérzetét, valami megrendül bennük, amit mindenki másképpen reagál le. Legjobban a kisebb gyerekeken látszik ez meg: Liza, a legkisebb mániásan mászni kezd, és titkon lázad, pl. elkezd dohányozni. Az ikrek elzárkóznak a maguk világába, bajba keverednek. De a két felnőtt úgy érzi, ezzel megmenekültek valami rosszabbtól, és helyre tudják tenni a dolgokat és a gyerekeket.

A rablott nyeremény luxus életet biztosít a másik csapatnak, de így sem lesznek boldogok. Olyan gondokat cipelnek magukkal, amiket nem old meg a pénz. Szétesett házasság, szexuális zaklatás – olyan durva szálat tett be az író Angelika múltjába, hogy csak arra építve lehetne írni egy női thrillert.

De itt nem ezen van a hangsúly. Hanem a pénz hatásain. Ami igazából nem segít. A nyomorult szerencsétlen marad a világ legszebb helyein is. A vezeklésben sem segít, a fájdalom ugyanolyan maró marad odabent.

Ettől kicsit példázat is a kötet, olyan tanulsággal, amit a mai kor embere azért nehezen emészt meg. Különben is, nagy közhely. A pénz nem boldogít. Ehhez csak azt fűzném hozzá, amit nem egy sorozatban hallottam már erre rávágni: ezt mindig az mondja, akinek van pénze. Mert ha nem is boldogít, de meg tudja könnyíteni az életet. Nem is tudom teljesen magamévá tenni a regény üzenetét, ha egy részét el is fogadom. A túl sok pénz van annyira rossz, mintha nem is lenne.

A kötet nem cselekményben gazdag, sokkal inkább egy lelki utazás, egy állapot következményeinek lekövetése. Érdekes, lekötött, de azért valami csavar jól jönne a végére.

Olvasmányos, elgondolkoztató, kár, hogy a cselekmény éhségem nem elégíti ki.

 

Osztozkodók - Mint kortárs: 80% rövid, velős, elgondolkoztató, kicsit példaszerű, jól megfogott figurákkal.

Szubjektíven: 60% a tanulság nekem elcsépelt, és vártam valami nagy durranást, ami nem lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1013895158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása