Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Király: Strand, papucs, szerelem

2018. június 19. - BBerni86

Kamaszos, balatoni nyaras, családi.

Bogi már a nyár elején ír egy listát, hogy mi az, amit biztosan nem fog megtenni az elkövetkező pár hónapban. A legfontosabbak, hogy nem lesz balatoni nyara, nem tölti az idejét az apjával és nem lesz szerelmes sem! Ehhez képest az anyja munkaügyben el kell, hogy utazzon, és kénytelen a volt férjére hagyni a lányt. Aki ott találja magát egy balatoni kempingben, az apjával, aki most mutatja be neki a terhes menyasszonyát, akiről eddig Bogi nem is tudott. Ráadásul a kemping mindenese egy nagyon helyes egyetemista srác. Bogi szédeleg is Soma körül, próbálja megmenteni a kempinget és összebarátkozik az egyik nyaraló fiúval, Robival, akinél jobb barátot találni sem lehetne. Nyár végére már nem is utálja annyira a balatoni nyarat, annak minden meglepetésével.

Tudjátok, mit mondanak a színházban a falon levő fegyverről? Hogy el kell sülnie még a darab vége előtt. Itt ez az strand_papucs_szerelem.jpgifjúsági regény, ami azzal kezdődik, hogy egy lány listába szedi, mit nem fog tenni ezen a nyáron. Lehet tippelni, mi fog vele megesni a balatoni nyaraláson!

Ezzel le is írtam a regény legnagyobb baját. Nagyon kiszámítható – minden fordulata előre sejthető! Ok, egyet leszámítva. Volt benne egyetlen olyan kiderülő titok, amire nem számítottam. És utólag átgondolva se láttam semmi nyomát. De arra biztos jó volt, hogy a szerelmi háromszöget nagyon egyszerűen feloldja. De erről többet nem is mesélek. Az a lényeg, hogy eredeti, meglepő, új ötlet nincs a regényben. Csak az van benne, ami egy ilyen történetben nagyon tipikus.

Agyaltam azon is, miért lett ez Rólad-neked regény. Leginkább Bogi miatt, akivel könnyen azonosulnak a lányok. Mert tegyük a szívünkre a kezünk! Ki elégedett az alakjával? Maximum az, akinek Amy Schumer a neve. Bogi is küzd az önértékelésével, miközben tele van jó tulajdonságokkal. Jó barát, nagyszájú, jószívű, amilyen barátnőt minden lány szívesen elfogadna: mert az őrültségekre, de lelkizésre is kapható.

A mellékszereplők között is tipikus alakokat találunk: Soma, a part helyes egyetemistája, aki nem csak jól néz ki, hanem kedves is. Robi, aki nem egy Adonisz, de kedves, figyelmes, jófej. Meg az ő gonosz bátyja, akinek mindig akad egy csípős megjegyzése. A csini lányok, akik dögösek, de az IQ szintjük nem veri a plafont. Nem lep meg senki, nincsenek fejlődések, bonyolult jellemek.

Ok, annyit megengedek, hogy Bogi egy leckét megtanul a végére. Valaki majd rámutat, hogy nem a külseje a legfontosabb. És lehet, hogy valaki szépnek látja így is. Miért nem képes ő is azt meglátni magában, ami érték?

Ez lenne a regény üzenete is. Senki nem tökéletes, azt kell szeretnünk magukban, amiben jók vagyunk. És sokkal boldogabbak leszünk, ha tudjuk értékelni magunkat, és nem azzal foglalkozunk, milyennek látnak minket. A felszínesség nem tesz senkit boldoggá. Az önbizalom viszont sugárzik: ha elfogadod magad, mások is el fognak.

Nem ez a sorozat legerősebb darabja, de a célkitűzést ez is megvalósítja. Kamaszos, tini problémákkal és pozitív üzenettel. A szerző elsőkönyves fiatal, ennek minden gyengeségével és vonzóságával. A szerkezet, nyelvezet még javítható, a korosztálynak passzol.

 

Strand, papucs, szerelem - Mint ifjúsági: 65% klisés, de vannak jó ötletei is. A stílusa, nyelvezete még kiforratlan.

Szubjektíven: 60% nem tudott meglepni, de pont azt adja, amit az ilyesmitől vár az ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9214053636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása