Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Grylls: A sárkány küldetés

Túlélés teljesítve 10.

2018. július 21. - BBerni86

Lakatlan szigetes, túlélős, kalandos, kamaszos.

A hegyi kaland után a gyerekeket nem engedik egyből haza. Beck új barátaival marad még, akik egy hajós kirándulást is megszerveznek a Dél-kínai-tengeren. Beck, Csü-Lung és Csien, a cserkészek helyi vezetőjének nagykamasz fia kihajóznak. Balszerencséjükre a hajó megsérül, ők éppen ki tudnak úszni egy közeli szigetre. A rangidős Csien lenne, de a fiú sérülése miatt Beck ragadja magához a vezetést. Biztosítani kell menedéket, a_sarkany_kuldetes.jpgvészjeleket kell leadni, vizet és élelmet kell találni. A túlélésük esélyeit csökkenti, hogy a lakatlan sziget nem is olyan lakatlan. Sárkánygyíkok élnek rajta, akik egyre közelebb merészkednek, támadnak, lassan a gyerekekre is, nem csak az élelmükre. Beck feje miattuk is fájhat, Csien egyre súlyosabb állapotáról nem is beszélve.

Ha olyan könyvet keresünk a gyereknek, ami szórakoztatja meg is tanítja valamire, érdemes a Túlélés teljesítve kötetekkel is számolni. Már 10 kötetnél tart a sorozat magyarul is, így esetleg az is elérhető vele, hogy a történetre rákattanó gyerek egy sorozatba is belevág. De ha csak ezt a kötetet kapja, akkor sincs semmi gond, teljesen önálló és érthető a rész története.

Grylls már eljutott arra a szintre, hogy a történetei kalandosak, érdekesek, nem csak túlélő trükkök köré erőszakolt események. Ez igaz a jelen kötetre is, melyben Beck hajótörött lesz. Van felvezetés, levezeti a végén az eseményeket, és a cselekményt pörgeti a kettő között megállíthatatlanul. Minden fejezetre jut valami izgalmas esemény vagy trükk.

Annyira jó az egésznek a hangulata, van olyan kalandos, hogy egészen visszahozta a Kétévi vakációról a kellemes emlékeim gyerekkoromból. (Nagyobbként a Legyek urát olvastam, ami hasonlít, de Grylls sokkal populárisabb és gyerekeknek szánta a kötetet, nem úgy akar tanítani, mint a Legyek ura.)

Vannak benne olyan trükkök, aminek akár még hasznát is vehetjük. Ha nem is a mindennapokba, de jó üzenetei vannak. A soha fel nem adásról, a haladásról, a túlélésről, amit kis áttétellel a mindennapokra is használhatunk. Ha már csak annyit megfogadunk, hogy ne essünk kétségbe, hanem m érjük fel a helyzetet és cselekedjünk, tanultunk valamit.

Kellemesen mesélős, de egyben határozott is a stílusa, kis humorral. Bejött.

Bírtam, hogy kaptunk egy kicsit Beck múltjából, egy olyan személyiségfejlesztő múltbeli kockát, ami új. Ez pedig a testvérének a története – ugye, ti se tudtatok Beck testvéréről? Olvassátok el, mert többet nem mesélek róla!

Ha valamit kritizálni fogok, az lesz az, amit rendszeresen megjegyzek ennél a sorozatnál. Beck a történetben csak 14 éves. De annyira nem így viselkedik, hogy az már durva! Olyan, mint egy érett 21-22 éves. Ok, valószínűleg engem irritálna a legjobban, ha elkezdene nagyon kamaszos lenni, de ez már a másik véglet. Kis túlzással ilyen lehetett Superman gyereknek. Kalandos, szórakoztató a könyv, de hogyan vegyem komolyan, amikor egy 14 éves levezényel egy komoly műtétet a lakatlan szigeten egy családi ereklyének számító bicskával? Annak a srácnak a sztorija is elég hihetetlen, aki a sziklába szorulva levágta a kezét a túlélésért – most képzeljétek el, hogy még gyerek is ráadásul!

De regény, legyen. Fikció. Mondogatom magamnak, és belenyugszom.

 

A sárkány küldetés - Mint ifjúsági: 85% tanulságos, de egyben kalandos is. A karakterek szerethetőek, egyszerűek.

Szubjektíven: 90% gyerekkori emlékeim visszahozta Vernéről. Plusz, bejött a stílusa.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314123465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása