Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Schwab: Az archívum

Archívum 1.

2018. július 25. - BBerni86

Más világos, kamaszos, gyászolós, feladatos.

Mackenzie egy különleges képesség birtokosa, melyet az apjától örökölt. Képes olvasni a tárgyakban, emberekben is. Ez képessé teszi, hogy Őrző legyen. Mert a halál után egy testmás az Archívumba kerül, melyből a Könyvtárosok az élet képeit képesek kiolvasni. De időnként egy-egy Történet (test) öntudatra ébred, és megpróbál visszajutni az emberek világába. Ilyenkor jönnek az Őrzők, akik visszavezetik őket a helyükre. Mac is ilyen Őrzővé válik, de kisöccse halála óta állandó kétség és fájdalom gyötri. Két fiú tűnik fel, akik a maguk módján talán segíthetnek: Wes, egy másik Őrző és Owen, aki felébredt Történetként bolyong a Sikátorban, ami az Archívum és az élők világa közötti átmenet helye. De Owen nem zavarodott, emberi, és Mac miatta reménykedik, hogy visszakaphatná az öccsét.az_archivum.jpg

Tudtok olyan szerzőt mondani, akinek egyidejűleg több kiadó is ad könyvét? Nehezítsük azzal, hogy nem magyar szerzőbe kell gondolkodni! Agatha Christie, George R. R. Martin neve ugrik be, aztán elakadok. Olyan lenne bőven, hogy egyik kiadótól átkerült másikhoz, de hogy egyik könyve itt, másik amott jelenik meg… az ritka.

Most itt egy ilyen fehér holló: Victoria Schwab jelen van a Fumax, a Ventus Libro és a Főnix kínálatában is. És még csak azt sem tudom mondani, hogy nagyon más stílusba tartoznának a kötetei. A fantasy a domináns műfaja, amit más zsánerrel kever.

Az archívum is fantasy, de mellette ifjúsági regény is.

Tetszett benne, hogy egyszerre tudja a tipikus zsáner jegyeket felmutatni, miközben nagyon eredeti ötletei is vannak. Nem egy szokványos fantasy elemekkel operáló lánymese.

A cselekmény nem igazán pörgős, itt még jobban dominál a világépítés. Pont azért, mert olyan eredeti világot talált ki, meg kell ismertetnie vele. A fogalmakkal, az egyedi kifejezésekkel. A Történetek, az Archívum, az Őrzők, a Könyvtárosok, és még sorolhatnám. Látszólag mindnek ismerjük a jelentését, de Schwab ad nekik egy új értelmet is, és sajátos szlenget alakít ki. Hamar bele lehet rázódni, és nagyon jó hangulatot teremt.

Mire a világot megismertette, elkezdi az eseményeket is pörgetni. Az egyszerűnek tűnő Történet vadászatokat egyre nehezebbek váltják fel, lesz egy titkos összeesküvés is, vagyis unatkozni se fog rajta senki.

Az ifjúsági vonalat három ponton lehet nagyon tetten érni, mindhárom Mac jelleme miatt. Az egyik, a gyásza az öccse miatt. Ahogy megéli, ahogy meggondolatlanul a megoldást keresi, kifejezetten a hősnő korához illő. A második, a szerelmi szál. Nem nyálas, van benne csavar, és egy olyan háromszög, amiben az is nagy kérdés, ki kit ver át. Kifejezetten tudtam értékelni, hogy nem Mac és Wes hatalmas szerelmének krónikáját kaptam, ez sokkal árnyaltabb. Végül, Mac útkeresése. Hiszen azzal is küzd, hogy milyen élete van, milyet szeretne, hol van ő a történetben. Ezek tipikusan olyan kérdések, mely a korosztály sajátja, csak itt kis természetfeletti tematikával lett feldobva.

Hogy azt se hallgassam el mi zavart, nem kerek még a történet. Sok-sok kérdés nyitva maradt, és ettől folytonos hiányérzetem volt. Mintha logikailag rések lennének benne.

De létezik folytatása, talán azzal együtt jobb lesz az összkép!

 

Az archívum - Mint ifjúsági fantasy: 75% érzelmileg beleélhető, érdekes világ, nem szokványos szerelem.

Szubjektíven: 65% érdekes volt, ötletes, de nekem nagyon sok kérdésem maradt. Kezdő kötet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr814130407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása