Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sparrow: Géniuszteszt

2018. szeptember 02. - BBerni86

Ismeretterjesztő, tudományos, látásmódot szélesítő.

Spinoza meglátása szerint már az bizonyítja Isten létezését, hogy el tudjuk képzelni a létét. A DNS-ről való tudásunk nagy részét az ecetmuslicáknak köszönhetjük – a tudósok kedvenc kis rovara csak négy kromoszómával rendelkezik, 10 naponként képes szaporodni, így kiválóan alkalmas a megfigyelésekre. A Mona Lisa sokáig Leonardo egyik elfeledett munkája volt, mely annak köszönheti mai hírnevét, hogy 1911-ben ellopták. A közgazdaság arra az elvre épül, hogy a piaci részvevők mindegyike tisztában van az összes információval és racionálisan cselekszenek. Ha a sokvilág-interpretáció igaz, akkor minden kvantumméréssel különböző valóságokra szakad az univerzum.

És ez csak egy kis ízelőt volt abból, amit ez a kötet kínál. Nem szoktam ismeretterjesztő kötetekről mesélni geniuszteszt.jpgnektek, de most teszek egy kivételt. Mert ebben a kötetben van valami, ami kiemeli az átlagos enciklopédiák közül. Van benne egy nagy ötlet.

Ki látta a „Most jöttem a falvédőről” című filmet? Mivel nem mai csirke, röviden elmesélem a tartalmát: egy gazdag férfi szeretné, ha a barátnője az előkelő körökben is megjelenhetne vele, ezért bérel neki egy magántanárt, hogy tanítsa meg viselkedni és olyan ismeretekre, hogy bármilyen társaságba magával tudja vinni. Ahogy olvastam ezt a kötetet, az jutott eszembe, hogy egy modern, mai változatban ezt a kis könyvet is a csaj kezébe lehetne nyomni, hogy ebből tanuljon.

Mert az alapkoncepció az, hogy az általános műveltségen túl olyan témákat ismertessenek meg az olvasóval, melyektől sokkal okosabbnak tűnnek. Alaptudást nyújtanak, mindenből egy kicsit, hogy aztán az érdeklődést felkeltő témákba jobban bele lehessen merülni.

Nagy előnye a kötetnek, hogy rendszert alkot. Összeköti a témáját, logikusan szerveződik az egész. Nem csak bemutat egy témát, pl. a Nanotechnológiát, hanem összeköti más témákkal, amelyekkel máshol foglalkozik. Így akár úgy is olvasgatható a kötet, hogy elindulunk egy szákon, és mindenféle témákkal haladunk tovább, amit tovább akarunk gondolni.

De amiért erről mesélek, az a jó PR és a szerkesztési ötlet. A kötet 8 nagy témakörben mesél a világról, amibe ugyanúgy belefér a művészet, a filozófia, a politika, mint akár a kozmológia vagy az emberi biológia. Minden témakört 4 oldalas részekre bont, melyekben találunk egy rövid igaz-hamis játékot érdekességekkel, a téma bemutatását 10 pontban, 2-3 anekdotát és egy vitaindítót. Mindezt úgy előadva, mintha zseni képzőben lennénk, és ez lenne a tananyag. Így még humort is találtam benne, noha keményen információáramlás az egész.

Nagyon tetszett az egésznek az alapja, a megvalósítása. Ami kicsit negatív érzelmeket hagyott bennem, hogy egyes témákban nagyon az alap az, amit átadnak. Tudom, ez abból fakad, hogy azokat a témákat sokkal jobban ismerem, mint amit itt 10 pontban el lehet róla mondani. Bajos is lenne, ha 5 évnyi egyetemi magyar képzés után ez a 4 oldal ne csak alapnak tűnne a művészeti irányzatokról… Szóval, ez a saját rossz érzésem. Aki innen akar hamar egy kis művészettörténeti áttekintőt kapni, megkapja.

Üdvözlöm az ilyen köteteket, és kedves Agymenők nézőtársak! Aki még nem tudja, miről szokott Sheldon és a csapat vitázni (Higgs-bozon, pl.) innen lehet okosodni!

 

Géniuszteszt - Mint ismeretterjesztő: 95% erős alapkoncepció, széles témamerítés, logikai kapcsolatok.

Szubjektíven: 75% az elképzelés tetszett, abból volt kevés új, amit mélyebben ismerek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9714217057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása