Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Veszélyes amazonok

antológia

2018. szeptember 22. - BBerni86

veszelyes_amazonok.jpgNői hősös, kalandos, bűnügyes, harcos, történelmi.

Molly egyedül igyekszik helytállni varázslóként, miután mentora, Harry meghalt. Most a vámpírok ügyeibe kell belekontárkodnia, mert Harry féltestvére fogságba esett. Két barátnőjével beosonnak egy estélyre, és véres küzdelmek után még történelmi súlyú mentést is összehoznak. (Bombázók) Lorie és a férje boldogok együtt a pár hónapos kislányukkal. Amikor a gyerek eltűnik, a normáktól elütő asszony vádlottá válik. A férje sokáig védi, de egy ponton benne is feltámad a gyanú. (Vagy összetörik a szívem) Az angol királyi udvarban még a király és királynéja között is harcok dúlnak, melybe a gyerekeik is szerepet kapnak. A 12 éves Nora még nem érti a szabályokat, de szeretne egyszer olyan nő lenni, mint anyja, Aquitániai Eleonóra. (A Nora – ének)

George RR Martin nevét gyakran emlegetem, vagy a GoT vagy a Wild Cards kapcsán. Sajnos a regényekkel nem halad olyan tempóban, mint szeretném, de szerencsére a magyar kiadók felfedezték a novelláit, illetve az antológiákat is, amelyekben szerkesztőként dolgozott.

A Fumax is adott már ki ilyen antológiát, a Zsiványokat. Idén pedig beszerezhettük a Veszélyes amazonokat, ami nekem sokkal jobban tetszett, mint a Zsiványok. Miért is?

1: a változatossága miatt. Nincs egy zsánerre szűkítve a merítés, itt thrillertől elkezdve noiros történeten át fantasy történeteken keresztül történelmi novellák is helyet kapnak. Így nem untam bele a kötetbe, mert mindig új és más színeket, történeteket találtam benne. És mindegyik minőségi, még a gyengébb történetek is tetszettek és jók – egy gyengébb válogatásba simán érzem őket jónak.

2: a novellák cselekményei tele vannak ötlettel és kalandokkal, pörgős és olvastatja magát. Zsánertől függetlenül jól használják a terjedelmük, és nem untatnak, visznek előre a történet elejétől a végéig. A sok színnek köszönhetően az egyik történetben arról olvastam, hogyan igyekezett a felesége jogán Henrik beolvasztani a német-római császári államok közé Szicíliát, háborúval és csellel is; míg egy másikban egy posztapokaliptikus világ kegyetlen napjaiban a gyilkosságok és küzdelmek árnyékában pár ember újra felfedezi a tánc szépségét. Az egyik hősnő szörnyekkel harcol, a másik rádöbben az anyasága színeire.

3: nagyon bírtam, amikor egy-egy történet jól illeszkedik olyan regénysorozatok világába, amiket amúgy is követek. Mivel a szerkesztő Martin, természetesen GoT és Wild Cards történet is van benne, de érkezett novella a Varázslókhoz, a Dresden aktákhoz, az Outlander sorozathoz, stb. Ezek érthetők különben előismeret nélkül is, de ha ismerjük a sorozatot, az plusz élményt ad hozzá. De a sorozatokon túl is neves szerzők kifejezetten erős történetei vannak benne, nagy kedvencem például a fejvadászos Sanderson történet benne.

4: kreatívan kezelték a szerkesztők a kötet témáját is. Ugyan női novellákat válogattak össze, melyekben erős női hős van a középpontban, ez mégsem vált azzá, hogy minden hősnője ugyanolyan. Nagyon nem. Néha nem is ő az elbeszélő, hanem pl. férfi szemmel látunk egy femme fatale-t. A veszélyes, erős nők kifejezés így tágan értelmezhető, és el is gondolkozhatunk attól, mitől lesz valaki a története hősnője.

Tartsa meg az ég a Fumax szokását, és jöjjön még hasonló antológia! Ez nagyon tetszett.

 

Veszélyes amazonok - Mint antológia: 100% több zsánerből válogat, sikerszerzők új darabjai, ötletes, olvasmányos.

Szubjektíven: 100% lekötött végig, remek történetek, és ami fontos: változatosak. Tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7514255655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása