Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Moore: Sherlock Holmes Rejtélyek könyve

2018. november 17. - BBerni86

Logikai rejtélyes, matematikai, megfigyelős, anglikán hatású.

Az Unikornis, egy öreg matrózkocsma, néhány yardnyira csupán a Kelet-indiai dokktól, különösen forgalmas volt egy ködös éjjelen, ahogy a helybéliek betértek menedéket keresve az elemek elől. A fogadó ajtaja hirtelen kivágódott. Mindenki elhallgatott, amikor egy férfi sétált a bárpulthoz és egy pohár vizet kért. Egy pillanattal később a csapos előrántott egy pisztolyt és a férfira fogta. „Köszönöm szépen!” – mondta a férfi és habozás nélkül sherlock_holmes-rejtelyek_konyve.jpgkisietett. Hogyan magyarázza ezt a különleges esetet? (A pisztoly című asszociatív gondolkodást segítő rejtvény.) „Tovább” mögött majd ott lesz a megfejtés is, de majd csak a lap alján!

Rejtvény gyűjtemények elég gyakran készülnek, tulajdonképpen a havonta megjelenő rejtvényfüzetek is azok. Miért válasszon az ember inkább egy lényegesen drágább, keménytáblás kötetet, amikor pár száz forintért többet is lehet venni az újságárusnál?

Dan Moore rejtvénygyűjteménye azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy egy tematika köré vannak rendezve a fejtörők. Ez pedig egyenesen a rejtélyfejtés királya, Sherlock Holmes figurája. Némelyik úgy van megírva, hogy mi magunk játszhatjuk el Sherlock vagy Watson szerepét. Pl. van egy, amelyben Sherlock kódolt üzenetet küld Watsonnak, melyből ki kell hámozni, hol a találkozási pont.

Vannak az eredeti novellákból kiemelt részek, melyek alapján a memóriánk lesz tesztelve. Mini kis szövegértési feladatok ezek, amelyeken különben jót mosolyogtam – és jók lehetnek arra is, hogy aki még nem olvasott eredeti Sherlock novellát, csak valamelyik sorozat miatt vagy esetleg film miatt szereti a karaktert, kedvet kapjon Doyle munkásságához is.

Az olyan matematikai problémák, számolásos feladatok, melyek különben matematika szöveges feladatok lennének, itt olyan módon vannak megkérdezve, hogy a viktoriánus korba illeszkedjen a keret. Ha konkrétan nem is szerepel benne Holmes vagy Sherlock, a környezet az ő világukat idézi. Ezek között akad nehezebb, könnyebb feladat is.

A kötet tartalmaz ismertebb játéktípusokat is. A kedvencem a Sudoku helyi változata volt, melybe nem számokat, hanem Sherlock nevét a szabályok szerint beírni a kockákba. De a Japán logikai rejtvények több típusát fel lehet fedezni viktoriánus körítéssel, ahogy van labirintus, szókereső és hasonlók is.

A kedvenceim azonban azok a gondolkodtató feladatok, melyre egy példát hoztam a fülszöveg helyett. Némelyik kifejezetten ötletes belőlük, másokon inkább a fejem fogtam, de összességében elmondható, hogy engem elszórakoztattak.

Mivel közeledik a karácsony, ez ideális ajándék lehet olyan rokonunknak, aki szeret rejtvényt fejteni. Ha Doyle figurája is a szeretett irodalmi hősök közt van, extrán jó ötlet lehet.

De önfejlesztésre is kiválóan alkalmas lehet, mert humorosan és ötletesen követik egymást a rejtvények és fejtörők, aminek tényleg új ízt ad a viktoriánus környezet és Sherlock Holmes.

 

Moore: Sherlock Holmes Rejtélyek könyve - Mint rejtvénykönyv: 80% sokféle rejtvény van benne, mindegyik Sherlock tematikában.

Szubjektíven: 70% a logikai rejtélyeket és feladványokat szerettem, de kár beleírni…

Megoldás: Tovább!

A férfi csuklott, ezért kért egy pohár vizet. A csapos látta, mi a gond, előkapta a pisztolyt, ráijesztett a férfira, akinek elmúlt a csuklása. Megköszönte a segítséget, és ment tovább a dolgára.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914376595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása