Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Őszi: Piri néni 3.

Laza, vagány, temperamentumos

2019. január 01. - BBerni86

Humoros, élettel teli, adomás, mindennapos.

Piri néni továbbra sem pihen, és ott segít, ahol csak tud. Nem jön zavarba, amikor egy nem is kicsit alulöltözött férfi ugrik be az áruházba – üldöztetve egy féltékeny férj által. Hamar beállítják a húspultba, ahol még ki is szolgálhatja az őt üldöző férfit. Amikor egy számára kedves kamasz szerelmespár összeveszik, akcióba lép, és részt vesz a békítő hadműveletben. Befogadja a régen látott rokont, amikor tévedésből börtönbe kerül, a lecsukott piri_neni3.jpgutcalányokkal is megtalálja a hangot. Örül a dédunokáknak, fagyizni viszi őket vagy fürdőbe lazulnak. Segít a postás lánykérését, majd esküvőjét is megszervezni. De maga is kész férjhez menni, amikor udvarlója megkéri a kezét. Piri néninél mindig zajlik az élet.

Őszi Róbert már a harmadik kötettel jelenteti meg Piri néni kalandjait. Nem véletlenül jöhet már ki a sorozat harmadik része: annyira tele van még mindig pozitív üzenetekkel, humorral, egy kis lélekmelengetéssel, ami mindig jól tud esni, és aki egyszer rákap az öreglány kalandjaira, szerintem gondolkodás nélkül kész a soron következő kötetet beszerezni és olvasni a többi után.

Cselekményét nehéz összefoglalni, mert nem egységesen egy történetsort visz végig. Ez inkább egy naplóra hasonlít, amelyben Piri néni életének érdekesebb részei kerülnek elbeszélésre. Nagyjából érzékelni, hogyan telik az idő – a cselekmény körülbelül egy évet ölel fel. És mindig azokat az epizódok szerepelnek, amelyek valamiért szóra érdemesek.

Nagyon sok köztük a humoros eset – a néni újra találkozik az árussal, akit most nem akaszt ki, hanem könnyeden vásárol nála szőnyeget, de azért a srác tart Piri kérdéseitől. Menti a boltba szaladt félrelépőt, de a strandszezonra készülő férfinak sem kell üres kézzel távoznia. Külön kiemelném a postás esküvőjét és lánykérést, az önmagában is fergeteges.

Akadnak komolyabb esetek is, mint a hazatérő rokoné, de itt sem lesz drámai a történet. Mert itt minden történet jó véget ér, mert a szeretet, a pozitív hozzáállás elnyeri méltó jutalmát.

Piri néni nagyon pozitív személyiség, aki úgy tudja kezelni a helyzeteket és konfliktusokat, ahogy egyre inkább elfelejtünk. Ami nekem legjobban feltűnt, hogy Piri néni nagyon kész segíteni bárkinek. A családtagjainak éppen annyira, mint egy vadidegennek. Ez tűnt el nagyon a világunkból, pedig mennyivel másabb lehetne, ha több Piri néni szaladgálna közöttünk! És ez a könyv emlékeztet rá, hogy lehetne így is élni. Ha csak kicsit odafigyelünk, ha csak egy kicsit változtatunk a viselkedésünkön, jobbá tehetjük a világunk.

Mert azzal, hogy másokon segítünk, magunknak is ajándékot adunk. Egy bizakodó, emberekben hívő, szeretetben leélt élet önmagában hordozza a jutalmát.

Szerettem azt a kötetben, és vele a sorozatban, hogy még mindig meg tud újulni. A tartalma, az érzelmi üzenete változatlan, de a történetei újak és frissek. Vannak visszatérő szereplői, de a velük történtek nem ismétlések.

Ha valami negatívumot keresek, a nyelvezete nem mindig a fülemnek való, de Piri néni stílusába illik, és amint ráállt a fülem, már nem zavar egy-egy durvább kifejezés sem. Még azt is megemésztettem, hogy néha Piri néni a korától eltérően szlenges.

Nem csak év elején, de bármikor, mosolyogni kell, Piri nénihez érdemes fordulni.

 

Őszi: Piri néni 3. – Mint humoros: 90% pozitív tartalom, kedélyes, stílusos, sok kis részletből jól összeáll.

Szubjektíven: 95% lélekmelengető. Tele van jó üzenetekkel, kedvvel. Jó érzés olvasni is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9714515328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása