Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Nielk: Sose engedj el!

2019. március 08. - BBerni86

Gyerekrablós, szerelmes, gyászolós.

A 4 éves, tündéri Kiera az apjával szeretne lenni. Amberly nem szeretné azt magyarázni a lányának, miért kellett a férfinak elköltöznie, miért nem lehetnek egy család. Így inkább teljesíti a kívánságát: Kiera a játszótérre szeretne menni. Kimennek, hiába van éjjel. Amberly egyet telefonál, és mire felnéz, a kicsi már nincs sehol. Hova tűnt? A rendőrség azonnal megkezdi a nyomozást, és az orvos Jamie is rohan a lányát keresni. Ő a mindene. Ahogy a lánya, ő sem érti, miért nem lehetnek már egy család, noha megküzdöttek egymásért a szerelmével. Most élete sose_engedj_el.jpgminden terhe rászakad, és ahogy szembesülnek azzal, mi történt a kicsivel, a lavina maga alá temeti. Még próbál küzdeni, talpra állni, de elég még pár pofon, hogy úgy érezze, ezt már nem lehet tovább bírni.

Érzelmi gyomros, romantikus körítéssel. Ha röviden jellemeznem kellene a kötetet, ezt választanám. Benne van, hogy mennyire hat az emberre, hogy fájdalmas, de ugyanakkor romantikus sztori is. Bátran olvashatja az is, akinek a romantika, akinek a dráma, vagy akár a thriller a műfaja.

Mert Nielk nagyon jól szerkeszti a történetet. Eleve a gyerek eltűnése egy thriller vonalat indít el, ahol a szülők egyre nagyobb feszültségbe vannak. Szökés, gyerekrablás, gyilkosság? Egyáltalán, mit tudnak tenni egy ilyen helyzetben? Amikor már tudjuk, mi történt a kislánnyal, akkor is vannak titkok és rejtélyek, amelyekkel fenntartja a figyelmet és a feszültséget a szerző, nagyon rutinosan.

Mert a végéig nem lehet tudni, hogy Amberly és Jamie miért nem lehetnek együtt, noha mindenkinek nyilvánvaló, hogy szerelmesek egymásba. Ahogy az is fokozatosan derül ki, hogy milyen múltbeli traumákat kell cipelnie a férfinak.

Jamie és Amberly története a kezdetektől visszatekintésekben bomlik ki, és ez bizony hamisítatlan love story a legnagyobb klisék újrahasznosításával. A gazdag lány, szegény fiú tiltott szerelme pár brutális fordulattal. De a vége is azt mondatja velem, inkább romantikus, mint drámai, bár van benne bőven gyomros.

Mert Jamie története, ahogy eljut arra a pontra, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem is született volna meg, pokoli dráma. Van benne gyerekkori bántalmazás, tönkrement karrier, és az Amberly szerelem is.

Nielk leginkább Jamie szemszögét és érzelmeit bontja ki, és le tud vinni a mélységekbe, ahova a hősét küldi. Egyszerre lehet sajnálni, együttérezni vele, de drukkolni is, hogy élje túl ezeket is és kezdjen el építeni, derüljenek ki az igazságok, amelyek más irányba vezethetnek.

Érezni a regénybe, hogy Nielk két dologról akar nekünk mesélni. Az egyik, hogy nem lehet olyan mélyre merülni, ahonnan ne lehetne felemelkedni, csak pokolian meg kell érte dolgozni. A másik, hogy az emberek gyakran maguk teremtik meg a poklot, amiben élni kényszerülnek. A kényelem, a félelem, néha még az önfeláldozás is csak arra elég, hogy saját és mások számára is rossz helyzeteket teremtsünk. Hogy sokat segíteni, ha titkok helyett beszélnénk.

A regény cselekménye, az érzelmi részei, de a szövege is olvastatja magát. Korrekt könyv, megrázott, de adott is. Jöhet a szerző más kötete is!

 

Nielk: Sose engedj el! - Mint dráma: 80% van jó thriller szála, érzelmileg nagyon átélhető, jól felépített karakterekkel.

Szubjektíven: 90% beletört kicsit a szívem. Lekötött, jó az időkezelése, és sírósan szerethető.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4914674365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása