Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Mrs. Holloway nyomoz 1.

2019. április 14. - BBerni86

Nyomozós, úri házas, kosztümös, merényletes.

Kat Holloway ügyes szakácsnő, aki még 30 sincs, de már elvezet maga egy konyhát. Új állása lord Rankin házában vár rá, ahol megürült a szakácsnői poszt. Gyorsan beilleszkedik, a konyhalánynak kijelölt Ellen szimpatikus is neki. Emlékezteti a kislányára, akinek fattyú származását titkolja, és egy barátnője családjában gyilkossag_a_cseledfertalyban.jpgnevelteti. Rejtély hamar lesz túl sok itt: régi ismerőse, a megnyerő Daniel McAdam úriembernek öltözve a lord vendége. Ellen már másnap hajnalra halott, meggyilkolták. A család szerint egy betörőn üthetett rajta véletlenül, de Kat másra gyanakszik. A lány zsebében különös, rejtélyes üzenet volt. Daniel segítségét kéri az ügyben, aki maga is a ház körül nyomoz. Miközben megakadályoznak egy királynő elleni merényletet, a gyilkost is kézre kerítik.

Jennifer Ashley elsősorban a kosztümös, történelmi környezetben játszódó romantikus regényeiről ismert. Magyarul is több ilyen kötete jelent meg. De, ahogy oly sokan, ő is igyekszik több lábon állni, és tett egy kirándulást a szerelem helyett krimi felé.

Az írónő kedvelőinek nem kell megijedni, jóval kisebb ez az irányváltás, mint amiben én pedig reménykedtem! Ugyan van krimi elem is, de ez továbbra is az a kosztümös, romantikus világ, amit az írónő sikerre vitt már.

Egyrészt, a történelem csak külsőségeiben van jelen. Nincsenek ismert történelmi személyek, nem történik semmi olyasmi, amiről a jövendő is megemlékezne. Mindössze a kor, a társadalmi berendezkedés, a ruházat és a hasonlók az, ami arra utal, hogy nem napjainkban játszódik a történet.

Ashley (vagy a szemfüles fordító) ugyan nyelvében is igyekszik kicsit megjeleníteni, hogy nem mai világban járunk, de ezt is inkább stilisztikában vesszük észre, a szereplők régiesebben és több körülírással fogalmaznak, mint ma tennénk. Eleinte ez furcsa volt, de ha folyamatosan olvassuk a könyvet, nagyon hamar rááll az ember szeme és füle.

A történetben van kis nyomozás, hiszen történik egy gyilkosság és egy merényletet is meg kell akadályozni. De ez mindig csak a második szál. Kat van a középpontban, akinek más dolgok miatt fő inkább a feje. Félti az állását, hiszen lord Rankin már a második napján elbocsátaná, hiszen látta egy emberrel, akivel nem kellett volna. Gyötrődik, mit kezdjen Daniellel. Nyilvánvalóan vonzódnak egymáshoz és flörtölnek, de egy határon nem mennek túl. A kor szelleme miatt is, meg Kat egyszer már megégette magát, és a férfinak túl sok titka van, ami elijeszti a nőt. (A folytatásban azonban minden bizonnyal egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és szerintem a végére Kat mrs. McAdam lesz.) Végül, anyaként is többet aggódik, mint hobbi nyomozóként. Arról már nem is beszélek, hogy helyenként úgy éreztem, a napi ebédről és elkészítéséről többet tudtam meg, mint a bűnügyről.

Kicsit szenvedtem azzal is, hogy nem éreztem közel magamhoz a szereplőket. Aki jobban érdekelt volna, mint pl. James, csak mellékszereplők. Az viszont érdekes volt, hogy milyen merész dolgokat beleírt ebbe a környezetbe az írónő: van pl. egy szegény, de nemes származású lány, aki szeret férfiruhát hordani, és hasonló barátnőjét leszbikusság felé tereli.

Összességében nem az én műfajom, de a romantikus, Ashley olvasóknak tetszeni fog.

 

Mint történelmi krimi: 40% nagyon kevés a krimi, a románc visszafogott. Alapozó kötet.

Szubjektíven: 20% többet vártam! Lassú a cselekmény, alig krimi, de főzni sokat főznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr314752149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása