Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Képtelen történetek, másvilági mesék

2019. május 25. - BBerni86

Misztikus, veszélyes, nyomozós.

Egy rejtélyes könyv van az utcákon. Akinek a kezébe akad, muszáj elolvasnia. De utána a halál lecsap rá, a könyvnek nyoma veszik. A rendőrség nagyon meg akarja találni, miközben a történetek gyűlnek. A kövér kis kutyáé, aki tudja, hogy a csatornán keresztül egy másvilági szörny készül átjönni, és csak ő tartja vissza. Mert az keptelen_tortenetek_masvilagi_mesek.jpgemberek vakok. A pokol démonaié, akik egy szökött lélekért érkeznek, de olyan tippekkel mennek haza, melyekkel helyi sztárok lehetnek. A világvégi Budapest meséje, ahol az egykori fegyenc azt tapasztalja, hogy gyerekkori álomvilágába csöppent, ha nem is így képzelte. Mintha megelevenedett volna egy Conan történet, vele a főszerepben.

Mindig izgalmasnak találom, egy novelláskötetet hogyan raknak össze. Mi a szervező elv, hogyan kapják ezt meg az olvasók? Van olyan szerző, aki mesél a történetekről, és felfedi azt is, miért és hogyan került a darab a kötetbe. (Neil Gaiman) Van, ahol van egy elv, ami alapján válogatták a történeteket, és ezt egy előszóban részletesen kifejtik. (Veszélyes amazonok) Vannak olyan gyűjtemények, mint az év legjobbjai, ahol egy év terméséből szedik össze a kedvenceket.

Akad olyan is, mint ez a kötet, ami ezeknél regényesebb, és most nagyon tetszik is nekem az ötlet. Amikor egy kerettörténetbe helyezik, és könyv születik a könyvön belül. Hiszen a keret képregényben azt a könyvet keresik, amit mi közben történetről történetre elolvasunk. A Végtelen történet óta bejön nekem az ilyesmi, most is így volt.

A beletett novellák között is megvan az összekötő kapocs. Mindegyikben van valami misztikus elem, ami azonban nagyon sokféle. Az egyikben a szereplő saját jövőbeli énjétől kap egy leckét, ami aztán helyreteszi az életét. A másikban egy kitalált világban járunk, ami kb. olyan, mint a Disney Zootropolisza, csak cseppet keményebb és véresebb annál. De már ezek között is akad olyan, ami a Lovecraft örökséget használja fel.

Lovecraft különösen fontos szerző a kötet értelmezésében, hiszen a kerettörténet és a borító is előtte tiszteleg. Annak is érthető lesz azonban, aki nem ismeri e szerző történeteit. Annyiféleképpen használja a modern sci-fi és horror, ha eredeti Lovecraft sztorit nem is olvasott az ember, olyat már biztosan, ami tiszteleg előtte – film is akad ilyen bőven. A személyes kedvenceim Veres Attila és az Odakint sötétebb, valamint King Újjászületése – még az ismerőseim közül se mindenki ért egyet velem, de ez a könyv sok tekintetben zseniális szerintem. De nem ez most a téma.

Tetszett, mennyire változatosak a kötetbe beletett novellák. Mindegyik olvasmányos, ötletes, vittek magukkal. Fontos, hogy ennyire mások. Ha sok hasonló van, beleunok a novella gyűjteményekbe. De ezt tudtam folyamatosan és élvezettel olvasni.

Tetszett, ha felfedeztem olyasmit, ami emlékeztet más műre, amit szerettem. Pár példát hoztam már most is erre, de a kedvencem még elmesélem. Mai, modern formában benne van a kis gyufa-áruslány meséje, ami most sem lett kevésbé szívszorító, mint az eredeti.

Akad benne nem egy, amelynek a világába simán visszatérnék még. A Pokol a tanyán nyomozójával simán el tudnék képzelni egy magyar Odaát regénysort… Nekem tetszett!

 

Képtelen történetek, másvilági mesék - Mint sci-fi: 85% klasszikus hagyományokra épül, ötletes a képregény kombinálás, stílusos.

Szubjektíven: 95% eltalálta az ízlésem. Változatos, rejtélyes, sötét és tetszettek az utalások is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9214860886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása