Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kordos: Hungary by Night

2019. június 30. - BBerni86

Szórakoztató világos, botrányos, elit helyes.

Budapest – éjjel megnyílik a szórakozni vágyó gazdagoknak is. Vannak helyek, ahonnan kinéznek, ha nem költesz súlyos százezreket, de még jobb, ha milliós tételeket. Ahol minden kívánságot teljesítenek, és ahol a pénz hungary_by_night.jpgmindent megold. Vannak, akik keresik az extrém lehetőségeket, mások az előkelő finomsághoz ragaszkodnak. Nem mindegy, újgazdag vagy egy örökölt vagyon birtokosa az adott milliomos. Vagyonokat lehet nyerni és veszteni a kaszinóban, VIP részlegek titkai tárulnak fel, és még az is kiderül, mibe kerül, hogy az embert a kedvenc sztárja köszöntse fel a születésnapján. Mert bizony, akinek mindene megvan, annak ajándékot sem egyszerű adni.

Kordos Szabolcs újságíró, de rendszeresen jelennek meg kötetei is. Egy olyan világot mutat meg nekünk Magyarországon belül, amiről pletykákat esetleg ismerünk, de megismerni nincs lehetőségünk. Most éppen azt tárja fel, hogy az igazán tehetősek hogyan mulatnak az éjszakában.

Kinek mire van igénye? Szaftos történetekre, tanulságos esetekre, egy kis szociológiára? Ebben a kötetben mindenre talál példát. Nekem a nagy bulik, az annyira költekező emberek történetei ragadtak be a fejembe, amit különben elképzelni sem tudnék. Mert itt lesz szó olyanok szokásairól, akik egy este többet elköltenek, mint amit egy év alatt keresek. Ezen szörnyülködni is lehetne, és még akár hangulatom is lenne a társadalmi egyenlőtlenségek felett sopánkodni, de ebben a kötetben nem ez a lényeg.

Kordos nem társadalmi haragot szít, hanem feltár. Kicsit görbe tükör is, bár kétlem, hogy pont annál célba talál az üzenet, aki így él. Miért is venne vissza az, aki ezt gond nélkül megteheti? Az emberi természet, sajnos, nem olyan.

Szokás szerint Kordos az üzletágban dolgozók találta meg, és tőlük gyűjtött történeteket. Természetesen, most is jár a névtelenség. Hiszen ez egy olyan szakma, ahol a diszkréció kiemelten fontos. Hiszen a VIP szektorok nem véletlenül zártak.

A VIP szektorok – itt most olvastam róluk érdekességeket. Betekintés egy olyan világba, ahova különben nem léphetnék be. Mondjuk, a leírtak alapján ezekbe nem is vágyódnék. Ha már érdekel egy rendezvény, azon részt venni akarok, nem kívülről benne lenni, és mégsem foglalkozni vele, mert egyéb szórakozás van.

De ha már furcsaságoknál tartunk, azon is ledöbbentem, hogy a mulatós mennyire megy a gazdagok között. Hiába, a pénzzel nem jár ízlés is…

A szerző stílusa a szokott. Tárgyilagos, de jó mesélő. Élvezetesen mondja el a történeteit, és teszi mindezt úgy szórakoztatóan, hogy ahol kell, oda is tud szúrni kicsit. Mert elmeséli a dekadens züllés rétegeit, de azért van mögötte egy szilárd értékrend. Nem ítélkezik, de a sorok között olvasva azért érezzük, mi az, amivel egyet ért, és mi az, ami már sok a jóból.

Külsőségeiben is teljesen rendben van a kötet. Látványos a borító, és a kötet vastagsága felettébb becsapós. Rövid sorok vannak az oldalakon, nagy sortávval és betűmérettel. Kis túlzással az első olvasókönyveim juttatta eszembe.

Már várnak rám a luxushotelek is, majd mesélek arról is!

 

Kordos: Hungary by Night - Mint ismeretterjesztő: 90% szórakoztat, de gondolkoztat is. Olvasmányos, de tényszerű.

Szubjektíven: 85% szeretem a stílusát, és elszórakoztatott megint. Gyorsan olvasható is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414918214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása