Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szélesi: Az ellopott troll

Varázslények Ügyosztály 1.

2019. július 23. - BBerni86

Nyomozós, mágikus lényekkel teli, budapesti.

A világ tele van mágikus lényekkel, akik több-kevesebb sikerrel élnek együtt az emberekkel. Bűnt azonban ők is követnek el, ami miatt létezhet a Varázslények Ügyosztály. Egyetlen emberi fajú nyomozó dolgozik itt: Tóth Bercel hadnagy, ő is büntetésből. Bercel azonban ebben a munkában is feltalálja magát, és ha magányos farkasként az_ellopott_troll23.jpgis, de oldja meg az ügyeket. A legújabb egy troll eltűnése, ami talán fel sem tűnt volna, de Bercel ráveti magát az esetre. Segítsége Hanga Kriszta nyomozó lesz, aki egyenesen Párizsból érkezett a magyar rendőrség módszereit megfigyelni. A két ember hamar közös nevezőre kerül, és rádöbbennek, sokkal nagyobb ez az ügy, mint aminek tűnik.

Egy ötletes urban fantasy mindig öröm, ennek külön ízt ad, hogy Budapesten játszódik. Akinek tetszett Virág Emília sorozata, ez is tetszeni fog neki. Sok hasonló vonása van, mindkettőben a mesék világa keveredik a hétköznapokkal. Csak amíg Virág a fantasy oldalt erősítette fel, Szélesi a krimit helyezi előtérbe.

Kedvem is lenne két részre szedni a regényről mondandómat. Egyszer, olvashatjuk kriminek. Aminek korrekt, jó iparos munka. Van egy rejtély, van törvényszéki munka és a nyomok értelmezése, van tanúk utáni kutatás és kihallgatások, van kutató munka, elméletek és azok bizonyítása vagy éppen cáfolása. Minden, ami a krimikben elő szokott fordulni, logikusan és értelmesen. Csak éppen az a plusz nincs meg benne, amitől egy jó krimi remek lenne.

Szerencsére van benne más, ami ezt kipótolja. Az urban fantasy világ. Megszámlálhatatlanul sok lény kap helyet ebben a világban, kapunk most belőle egy jókora szeletet, de még rengeteg lehetőség van a történet világában. Kifejezetten szerettem, ahogy olyan univerzális lények is benne vannak, mint a farkasemberek, miközben olyan magyar népmesei lények is megelevenednek, mint a kis gömböc.

Ez egy nagy ötletbörze, ami kifejezetten szórakoztató bárkinek, aki szereti a fantasy sztorikat és gyerekként olvastak neki magyar népmeséket!

A szereplők nagyon szerethetőek, és emberiek is lettek mellette. Vannak kétségeik, hibáik, de felül tudnak ezen emelkedni, hogy segítsenek a világukon. Rendes emberek. Bercel kapott egy egyedi stílust is, nagyon bírtam a kis beszólásait. A kamasz lánya meg szinte kötelező elem már a nyomozó mellé: totál Castle lánya ugrott be róla, hasonlít rá külsőben meg tulajdonságaiban is.

A regény cselekménye pörgős, keveri a humoros és az izgalmas részeket. Nem kiszámítható a végkifejlett sem, de a rész rosszfiújának indoka ismerős lehet más történetekből is. De ezt is simán vehetjük annak, hogy a népmese és fantasy közös kincsből merít a történet.

Könnyű olvasni is, a szövege is kifejezetten olvasóbarát. A humora miatt is, a pörőssége miatt is. Könnyed, szórakoztató regény.

Talán csak mélyebb tartalmat nem találok benne, de nem is akarok. Ez egy kikapcsolódásra való regény, annak tökéletes is.

Kellemes meglepetés volt a regény, megszerettem a szereplőit és a világát is. Mivel már most van sorozatcím is, lehet bízni abban is, hogy visszatér még Bercel és Kriszta. Várjuk!

 

Szélesi: Az ellopott troll – Mint urban fantasy: 85% ötletes, fordulatos, jó a világépítése és az ügy is érdekes lett.

Szubjektíven: 90% kriminek csak átlagos, de az urban fantasy rész bejött. A szereplők is ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9414975922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása