Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sweterlitsch: Letűnt világok

2019. július 29. - BBerni86

Időutazásos, sorozatgyilkosos, világvégés.

Shannon látta magát meghalni. Keresztre feszítve lebegett a jövőben, ahonnan a társai leszedték és magukkal vitték. Hiába próbálta jelezni, nem ő az igazi, hanem a védőruhában haldokló, összeesett Shannon pár méterrel arrébb. A saját korában időbe telt felépülnie, és meggyőznie magát, hogy csak hallucinált, ő az igazi. Felépült a letunt_vilagok29.jpglába elvesztéséből, és bár a világ végéhez nem utazhat többé, különleges nyomozó még lehetett belőle. Különleges gyilkossági ügyeket vizsgál ki – most éppen egy olyan gyilkos nyomában jár, akinek halottnak kellene lennie, hiszen elveszett a jövőben. Az áldozatok elrendezése pedig rettentően emlékeztet a jövőbeli rémségekre. Shannon az időben is előremegy nyomokért, egyre közelebb jut a gyilkoshoz, míg rá nem döbben, itt már a világ sorsa a tét.

Zsánermixek. Szeretem őket, van abban valami izgalmas, amikor egy történeten belül több stílus és azok elemei keverednek. Sweterlitsch kötete már azért is izgalmas, mert nem is csak 2, de 3 zsánerbe kirándul.

Egyrészt, ez egy sci-fi. Amiben megvalósult az időutazás, és az emberiség felfedezi a világ végét. Mitől izgalmas ez a helyzet? Mert elkezdik vizsgálni, hogyan lehetne elkerülni? Aminek az lesz a vége, hogy senki nem érti, miért, de elkezd közelebb jönni az időpont. Az emberiség igyekszik ezt megoldani, természetesen nagy titoktartás mellett. Ha eljön a vég, minek hozzanak pánikot is az emberiségre? Pláne, hogy a technika titkos is. Ez a téma mindig ott van a háttérben, és a regény végére előtérbe is kerül.

A világ vége téma a krimibe is lejut. Hiszen a gyilkos olyan halálnemeket és testi elrendezéseket csinál meg, amiket csak az ismerhet, aki járt a végnél. Így olyan embert kell keresni, aki benne volt a titkos programban, és itt van, gyilkol, amikor halottnak kellene lennie. A nyomozás egyszerre bűnügyi és sci-fi: az időutazás rejtélyét is meg kell fejteni, míg klasszikus krimi eszközökkel a gyilkos nyomára kell akadni.

Ok, van egy extrém módszer is. Az időben előremenni pár hónapot, és ott megismerni a nyomokat, amiket akkor már megtaláltak, de a szereplő jelenében nem. Ez is jobban összeköti a két zsánert.

Végül, a horror. Ami a világvégében megvalósul, egyszerűen borzongató. Egy merő rémálom, aminek a jelenbe leszivárgó képei szintén borzalmasak. Szörnyű halálnemek, a véget látottak iszonyatos rémképei – az egésznek van egy annyira nyomasztó, súlyos hangulata, hogy valósággal agyon nyomott. Nem lehet erre a regényre azt mondani, hogy szórakoztató. Ahhoz túlzottan súlyosak és ijesztőek ezek az elemek, amelyek mindig felbukkannak. Soha nem feledhetjük őket, ha nem direkt foglalkozik a cselekmény vele, a hősének a tudatában ott vannak és nyomasztanak minket is.

A regény vége… nem fejtegetem, de brutális az is. Megvan King Újjászületése? Kb. olyan hangulatban és cselekményszállal zár Sweterlitsch is.

Izgalmas Shannon karaktere is. Tele van traumával, többfélével is. Egyrészt, az időutazások miatt meg kell birkóznia a korával. Másrészt, annak a rettenetével, hogy ki az igazi Shannon.

Különleges, érdekes olvasmány, de a hangulat gyilkosságra rá kell készülni előre.

 

Sweterlitsch: Letűnt világok - Mint sci-fi: 85% zsánermix, horror és krimi elemeket is használ. Erős atmoszférájú, izgalmas.

Szubjektíven: 80% borzongató kötet, lekötött, de nagyon depresszívvé is tett. Nyomasztó.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5614983750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása