Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cs. Szabó: Koppány

A lázadó vezér

2019. augusztus 13. - BBerni86

Történelmi, életutas, ármányos, trónért küzdős.

A magyarok a Kárpát-medencében telepedtek le, uralkodóként az Árpád-ház törzsfői követik egymást. Koppány kisfiú kora óta tudja, hogy rá fog szállni a cím. Az apjának kellett volna lennie a fejedelemnek, aki az idősebb testvér volt. De egy betegsége miatt öccsét, Gézát nevezte ki az apjuk utódjának. Az idősebb fiú felgyógyulása koppany8_13.jpgután már nem akartak mindent visszacsinálni, de alkut kötöttek. Géza után bátyja fia, Koppány örökli a rangot. A fiú korán megárvul, de területeit éretten uralja, kiváló katonává érik, teljesítve uralkodója minden parancsát. Várja a sorát. Tűri, amikor idegen urakat részesítenek előnyben helyette. Tűri, hogy soha nem ismerik el érdemei szerint. De amikor Géza halála után nem őt, hanem István unokaöccsét emelnék trónra, betelik nála is a pohár. Elindul az örökségéért.

Mi a történelem? Egy regényben éppen erről olvastam. Egyesek szerint a győztesek hazugságai. A vesztesek mentségei. Illetve, a túlélők emlékezete. Ha annyira visszamegyünk, mint Koppány története, mi marad? Krónikák, az utódok emlékezete. Vajon, ki volt az igazi Koppány? Gyanítom, sokaknak az jut eszébe róla, amit az István, a királyban láttak. Legutóbb Dolhai Attila tolmácsolásában – ez azért más volt, mint Vikidál anyámék idején.

De nem a rockopera a téma. Cs. Szabó Sándor regénye, mely más szemmel igyekszik történelmünk eme alakjára nézni. Elveti a pogány – keresztény ellentétet, és egy egészen más szemszögből közelít a történelemhez és annak alakjaihoz.

Koppány emberként lép elénk, akit felkészítettek egy szerepre. Akit harcossá neveltek, aki vérét ontotta a célért. Egy vezér, akit a saját családja vezetett félre, de nagyon. Kissé túlzónak érzem, hogy áldozatnak mondjam, de elég közel van hozzá. Az is bután hangzik, meg néz is ki, ahogy leírom, de ebben a regényben az Koppány tragikus vétsége, hogy naiv.

A hagyományos értékek szerint az ő szemében az adott szó, ígéretek és eskük számítottak. Ezek szerint élt, nem lázongott, várt a sorára. Egy jó ember képe rajzolódik ki, becsületes és elvhű. Annyira birka volt sok ponton, hogy már Géza életében érezhető volt, hogy neki mindig csak a munka neheze jut, a jutalomban nem részesülhet. Kihasználták, megvezették egész életében. A régi értékek letűntek, de ő ezt nem vette észre, mindig a régi játékszabályok szerint játszott. Abszolút úgy éreztem, hogy a királyi udvar sakkozik, míg nyomorult Koppány kártyázni próbált.

A lázadása sem azért volt, mert a kereszténység megerősödött. Volt annyira ő is politikus, hogy lássa, hogy halad a világ. Itt egy családi esküszegés vezet el a kenyértöréshez, és teszi tragikussá az alakját. Pláne, amikor kiderül, hogy a kedves rokonok a sámánoknak és tanácsadóknak hála hogyan szabotálták a családi életét is. Az nagyon mocskos volt.

Izgalmas a történet így, a szereplők is. Szakít a kánonnal, a többi szereplő esetében is. Érdemes megnézni azt is, milyen a regény István királya!

Jár a pont azért is, mert részleteiben nagyon hiteles regényt kapunk. A korabeli élet darabkái, a mindennapi élethelyzetek és tárgyak, az egésznek a hangulata elhiteti, hogy ilyen lehetett 1000 előtt, a Magyar Királyság megalapítása előtt.

Jó történelmi regény, izgalmas és politikai játszmákkal teli karakterdráma. Tetszett!

 

Cs. Szabó: Koppány – Mint történelmi: 85% hiteles környezetben, emberivé tett történelmi személyek. Új nézőpont.

Szubjektíven: 90% bár tudtam, mi a vége, lekötött. Izgalmas, sok részlettel és nagyon emberi.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8015004704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása