Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Patterson & Grabenstein: A zsenikísérlet

Max Einstein 1.

2019. szeptember 08. - BBerni86

Zseni gyermekes, világmentő küldetésben részt vevő, titkos szövetséges.

Max Einstein nem sokat tud saját magáról sem. 11-12 év körüli, egyszer csak feltűnt egyedül a világban. Hajléktalanokkal húzta meg magát, és tele van tervekkel, hogyan élhetnének jobban. Nem is sejti, hogy két titkos 9_8a_zsenikiserlet.jpgszervezet is magának akarja őt. Az egyik gonosz, a másik világmentő tervekkel foglalkozik, és a zseniális lány mindkettőben hasznos tag lehetne. Max először tesztek során kell, hogy átmenjen. Már ott kitűnik azzal, mennyire másként gondolkozik, mint akár a többi zseniális gyermek. Kiválasztják, és szeretnék, hogy a világ katasztrófáit megoldja. Max a többi gyereket kéri maga mellé, és belevágnak az első feladatba, egy afrikai közösség áramellátásába – a Cég viszont ellenük dolgozik.

James Patterson egyedülálló abban a tekintetben, mennyi bestseller kötődik a nevéhez. Jó érzékkel megtalálja azokat a szerzőket, akikkel együtt dolgozva további regényeket adhat ki. Riport kötet, thriller, krimi, romantikus és gyerekkönyv is szerepel a kötetei között. Max Einstein történeteiből is sorozatot készít társírókkal, az első rész már magyarul is olvasható.

A cselekményt ez az első kötet vezeti be, így a gyerekek küldetése csak egy kis része az egésznek. Bemutatja Max világát, a személyiségét, majd azt, hogy rak össze egy osztagot a többi zseniális gyerekből és kezdenek el feladatokat megoldani. Itt fontosabbnak éreztem az alapozást, kinek mi az erőssége és a gyengesége, mint a tényleges küldetést, amit végeznek. Kissé furcsa, sőt, nem is tűnt elég érdekesnek az ügy, amin dolgoztak. Egy falunak fejlesztettek áramot – persze, fontos ez is, de amilyen erőforrásaik és lehetőségeik vannak, akár nagyobb feladatot is vállalhattak volna.

Talán az a bajom, hogy ez egy gyerekkönyv, és ennek megfelelő a cselekménye is. Kisebbeknek vannak kitalálva a szereplők és a cselekmény is. Gyerekes, félig mese az egész, amire most nem voltam ráhangolódva.

A szereplők fekete-fehérek, vannak a jók és a rosszak. A zseniális gyerekek között akad egy, akinek kicsit nehezebb a természete a többinél, de még ő is nagyon messze van attól, hogy összetett személyiség legyen. Könnyű kiválasztani, kiknek kell drukkolni, és kik az elvetemültek, akiken felül kell kerekedni.

Több minden érezhető, hogy a készítők egy hosszú sorozatra készülnek Max kapcsán. Végtelen a lehetőségek száma, milyen globális problémákat lehetne megoldani. A Cég is elég nagy ahhoz, hogy folyamatosan küzdjenek ellene és egyre többet megtudjanak róla. Max származása is olyan rejtély, amiről részenként kicsit többet tudhatunk meg.

Pozitív a regényben, mennyire pozitív értékek mellett áll ki. Nagyban is: hiszen a gyerekek a világ jobbá tételén dolgoznak, nagyon nemes célokkal vannak tele. Kisebb nézőpontban is, hiszen Max karaktere végig azt mutatja, hogy nem szabad klisékben gondolkozni, a haladáshoz nyitottnak kell lennie, és folyamatosan új dolgokkal kísérletezni.

Tetszett, hogy a kötet végén játékos feladatok vannak a gyerekeknek. Akad benne értő olvasást mérő teszt, de kémiai kísérlet leírása és szövegkiegészítés is.

A kötetet díszítő illusztrációk is jópofák, szépen rajzoltak.

Gyerekeknek ideális, attól tartok, én már kinőttem.

 

Patterson & Grabenstein: A zsenikísérlet – Mint gyerekkönyv: 70% pozitív értékeket közvetítő, helyes képekkel illusztrált kötet.

Szubjektíven: 40% sok minden tetszett benne, de eléggé kiszámítható lett, a küldetés fura.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8415034382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása